Praten over fysieke en psychische klachten: 11 Tips en voordelen

Waar wil je over lezen?

Praten over fysieke en psychische klachten: 11 Tips en voordelen

praten over klachten

Praten over je klachten of hulp vragen kan erg lastig zijn. Misschien heb je het gevoel dat je anderen lastig valt, durf je niet te praten over wat je voelt en ervaart of vind je het moeilijk om uit te spreken wat er in je omgaat. Wat de reden ook is: praten over een chronische aandoening kan lastig zijn. Daarom delen we x tips die jou kunnen helpen om dit net wat makkelijker te maken.

Praten over fysieke en psychische klachten: 11 Tips en voordelen

Hoe ga je er mee om als je fysieke of psychische klachten ervaart? Waarom is erover praten zo belangrijk? Maar belangrijker nog: hoe pak je het aan en wat voor voordelen heeft het? We geven in dit artikel antwoord op deze vragen, zodat ook jij makkelijker kunt praten over wat je bezig houdt en je meer bewust bent van wat het je oplevert in plaats van wat het kost.

1. Het vermindert onbegrip

Mensen kunnen niet weten wat er in je omgaat of wat je nodig hebt als jij het niet uitspreekt. Juist daarom is het heel belangrijk om wél te praten over je klachten.

Door uit te spreken wat jij voelt, ervaart en waar je last van hebt kunnen anderen jouw situatie ook beter begrijpen. Ze weten op deze manier waar je tegenaan loopt, waarom je bepaalde dingen niet kunt doen of waarom je met bepaalde situaties moeite hebt. Ook kunnen ze je op deze manier beter ondersteunen en helpen.

Wil je meer tips voor omgaan met onbegrip? Lees dan: 6 Praktische tips: Chronische aandoening en onbegrip

2. Praat met mensen die je vertrouwt

Als je het moeilijk vindt om te praten kun je beginnen om je uit te spreken tegen mensen die je vertrouwt, zoals je ouders of vrienden. Door te ervaren dat ze je willen helpen en naar je luisteren zal het ook steeds makkelijker worden om je ook uit te spreken naar bijvoorbeeld je leidinggevende of decaan.

Je hoeft niet meteen je hele levensverhaal te delen, je kunt beginnen met de dingen die nu relevant zijn. Geef bij hen aan hoe het echt met je gaat en eventueel wat je nodig hebt.

3. Mensen kunnen beter op jouw situatie inspelen

Misschien dat mensen in je omgeving (bijvoorbeeld thuis, op school of op je werk) niet helemaal begrijpen waarom je vaker afwezig bent, bepaalde taken niet kunt doen of bepaald gedrag vertoont. Door naar hen uit te spreken wat er met je aan de hand is, kunnen zij je ook beter begrijpen en beter inspelen op je situatie.

Deel je jouw situatie met je leidinggevende of decaan is er een kans dat ze met je mee willen denken om het voor jou wat draaglijker te maken. Dit is alleen mogelijk als jij open en eerlijk bent. Doe je dat niet, dan bestaat er een kans dat je aangesproken wordt op iets waar je weinig invloed op hebt. Het is dus vaak in je eigen voordeel om wél uit te spreken wat er in je omgaat.

praten over klachten

4. Schrijf op wat je wil delen

Vind je het moeilijk om direct alles uit te spreken? Misschien wordt het wat makkelijker door het op te schrijven en de brief te geven aan degene die jij wil benaderen. Dit kan een fijne tussenstap zijn. Je zult vaak merken dat er daarna wel een gesprek ontstaat waarin jij alsnog kunt vertellen waar je last van hebt of waar je tegenaan loopt. 

Als je liever wil praten dan een brief geven, kun je een brief gebruiken om voor jezelf helder te krijgen wat je precies wil delen. Je kunt deze erbij houden om je verhaal te doen.

5. Bedenk je hoe jij zou reageren als iemand bij jou zou komen

Velen voelen zich bezwaard om zijn of haar verhaal te doen bij een ander. Maar vraag jezelf eens af: hoe zou jij reageren als iemand met jouw verhaal bij jou zou komen? Waarschijnlijk zou je begripvol zijn, blij zijn dat de ander bij jou zijn of haar verhaal durft te delen en hulp willen bieden. Onthoud dat dit voor de meeste mensen zo geldt.

En daarbij: de mensen die echt van je houden en om je geven willen alleen maar het beste voor je en als zij daaraan kunnen bijdragen doen ze dat waarschijnlijk met liefde en plezier.

6. Er is meer mogelijk als jij aangeeft wat je nodig hebt

Als het gaat om studie of werk is er vaak meer mogelijk als jij aangeeft welke klachten je ervaart en wat je nodig hebt. Soms zit je zelf zo diep in je situatie dat je geen oplossingen of mogelijkheden meer ziet, anderen zien jouw situatie van een afstandje en zien deze dingen vaak wel. Het kan daarom juist heel verhelderend zijn om je verhaal met een ander te delen. In veel gevallen zijn er wel aanpassingen mogelijk.

Een leidinggevende heeft in veel gevallen liever dat je op een aangepaste manier werkt, dan dat je uiteindelijk langdurige uitvalt. Hetzelfde geldt voor jouw opleiding, ook daar willen ze veelal graag dat jij toch je opleiding kunt afronden. Al is het dan op een andere manier dan ‘gebruikelijk’.

7. Je kunt je situatie beter verwerken

Het is niet niks om rond te lopen met fysieke of psychische klachten, dit kan best veel invloed hebben op je dagelijkse leven. Juist door erover te praten kun je jouw situatie ook wat beter verwerken. Praten werkt in veel gevallen helend. Je zult niet alleen ondersteuning en hulp krijgen van degene waarmee je jouw verhaal deelt, vaak vallen er ook dingen op z’n plek als je dingen uitspreekt.

In je hoofd kunnen dingen snel nogal ‘groot’ worden en juist door te praten kun je zaken wat meer ordenen en wordt het veelal wat overzichtelijker. Het verwerken van je situatie is een belangrijk proces en praten over je situatie kan daaraan bijdragen.

“Vraag jezelf eens af: hoe zou jij reageren als iemand met jouw verhaal bij jou zou komen? Waarschijnlijk zou je begripvol zijn, blij zijn dat de ander bij jou zijn of haar verhaal durft te delen en hulp willen bieden. Onthoud dat dit voor de meeste mensen zo geldt.”

8. Niet praten kan nog meer klachten geven

Door je gevoelens, emoties en gedachten voor je te houden en er alleen mee rond te lopen kun je nóg meer klachten krijgen. Dit zijn namelijk allemaal blokkades en onverwerkte emoties die er op een manier toch uit moeten, dit kan zich uiten in toename van lichamelijke of psychische klachten.

Als binnenvetter houd je alles voor je wat erg belastend is. Het is oké om te praten over wat je voelt en ervaart en ook je emoties mogen er zijn. Een flinke huilbui kan soms zelfs enorm opluchten. Probeer daarom vaker te praten over je klachten, je zult merken dat het verlichtend kan zijn om je problemen niet alleen te hoeven dragen.

Lees hier meer over in het artikel: De invloed van stress op psychische en fysieke klachten >>

9. Bevestiging dat je er niet alleen voor staat

Je verhaal delen met anderen kan opluchting bieden en daarbij bevestigd dit dat je er niet alleen voor staat. Het feit dat anderen naar je willen luisteren en je willen helpen als dat nodig is kan erg prettig zijn. Alleen blijven rondlopen met je psychische of fysieke klachten kan erg zwaar zijn. Als je weet dat je het niet alleen hoeft te dragen en alleen hoeft te doen omdat er mensen zijn die voor je klaar staan kan dit verlichting bieden.

Je zult merken dat mensen in veel gevallen open staan om naar je te luisteren al denk je vooraf misschien dat je mensen alleen maar lastig valt. Dit kan een fijn gevoel geven en het wellicht ook makkelijker maken om vaker te praten over wat je bezig houdt.

10. Je weet aan welke mensen je echt iets hebt

Moeilijke tijden laten vaak direct zien wie degene zijn die echt om je geven en van je houden. Want zij zullen ondanks alles bij je blijven en er voor je zijn. Hoewel het vervelend is dat je zelf door een moeilijke tijd gaat, kan het prettig zijn om te ontdekken aan welke mensen je echt wat hebt.

Vrienden, familie en kennissen die echt om je geven laten je niet in de steek als het moeilijk gaat, zij zorgen er juist voor dat jij er wat makkelijker doorheen kunt. Dit zijn tevens ook degene die naar jou willen luisteren als dat nodig is. Ben dankbaar voor deze mensen en neem ze mee in jouw proces zodat ze je kunnen ondersteunen, helpen en oppeppen als dat nodig is.

Daarbij weet je ook meteen welke mensen je beter kunt laten gaan. Want als zij je niet (willen) begrijpen of helpen in moeilijke tijden, kun je ze maar beter loslaten, toch?

“Mensen kunnen niet weten wat er in je omgaat of wat je nodig hebt als jij het niet uitspreekt. Juist daarom is het heel belangrijk om wél te praten over je klachten.”

11. Het biedt nieuwe perspectieven

Zoals we eerder al aangaven: soms kun je jezelf helemaal vast denken. Anderen zien jouw situatie vanuit een oppervlakkige hoek en vanuit een ander perspectief. Zij zitten niet zo verworven in de klachten als jijzelf waardoor ze ook met opties kunnen komen die je zelf misschien volledig over het hoofd zag.

Ook dit is een voordeel van praten over je klachten, het kan je uiteindelijk veel opleveren en wellicht kun je weer nieuwe stappen ondernemen.

Praten over je klachten: Doe wat voor jou goed voelt

Het belangrijkste is dat je doet wat voor jou goed voelt. We willen niemand opleggen om te praten over fysieke of psychische klachten, we willen vooral meegeven wat voor voordelen het kan bieden. Misschien ben je zelf nog niet klaar om open te zijn over jouw verhaal, dat is ook prima. Belangrijk is dat je dicht bij jezelf en je gevoel blijft en niet geforceerd je verhaal gaat doen.

Als het om psychische klachten gaat ben je ook niet gedwongen om direct je hele verhaal te doen. Je kunt beginnen met delen wat je nú moeilijk vindt, als je de achterliggende oorzaak daarvan nog niet wil delen hoeft dat niet.

Praten over je klachten is makkelijker gezegd dan gedaan. Toch hopen we dat dit artikel je wat inzicht geeft over wat het je kan opleveren en dat jij uiteindelijk de ruimte voelt om je verhaal te doen bij anderen.

Wat helpt jou om je verhaal met anderen te delen? Laat het weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content