Studeren met een functiebeperking: 9 opleidingen onder de loep

Waar wil je over lezen?

Studeren met een functiebeperking: 9 opleidingen onder de loep

studeren functiebeperking opleidingen

Je wilt graag een opleiding doen zonder dat je wordt belemmerd door je aandoening, maar hoe en waar doe je dat? In dit artikel bespreken we negen verschillende opleidingen en hoe zij omgaan met ‘jongeren die studeren met een functiebeperking’. Het is, op z’n zachtst gezegd, niet makkelijk om door te leren met een psychische ziekte of chronische aandoening. Toch is het, voor de meeste, de moeite waard. Kijk hier voor meer achtergrond over het hebben van een functiebeperking.

9 opleidingen waar je kunt studeren met een functiebeperking

Wanneer je de stap neemt om te gaan studeren is het belangrijk dat je vroegtijdig aan de bel trekt. Van belang is het ook dat je een verhaal hebt met eventuele aanpassingen die de school voor jou kan treffen. Om je verhaal goed naar voren te laten komen maak je gebruik van bewijzen van je functiebeperking. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een verklaring van je behandelend arts die uitlegt hoe vermoeidheid ten gevolge van je ziekte bij jou een rol speelt. 

Wij zoeken uit hoe het staat gesteld met de online informatie voor ons (jongeren met een functiebeperking), we hebben drie mbo-, drie hbo-opleidingen en drie universiteiten onder de loep genomen en antwoorden gezocht op de vragen: voor wie zijn de regelingen bedoeld? Bij wie moeten we zijn om dit te bespreken? Wat is er eventueel mogelijk?

Heb je zelf nog een andere brandende vraag? Laat het ons weten, dan gaan wij op zoek. maar nu eerst 9 opleidingen waar je kunt studeren met een functiebeperking.

studeren functiebeperking opleidingen

Studeren met een functiebeperking: MBO-opleidingen

Onderstaande MBO opleidingen bieden de juiste ondersteuning voor jongeren met een functiebeperking.

ROC Tilburg

ROC Tilburg benadrukt het belang van vroegtijdig melden hoe de situatie is zodat ze adequaat kunnen ondersteunen. Wanneer je je voor of tijdens de kennismaking al meldt dat je passend onderwijs nodig hebt wordt er een afspraak gemaakt voor een tweede gesprek waarin verder wordt uitgezocht hoe jij het best bent geholpen. Het kan zijn dat begeleiding van een zorgcoach de voorziening is die de school jou aanbiedt. Als de ondersteuning die je krijgt niet voldoet kun je je altijd wenden tot de zorgcoördinator. Als voorbeeld geven ze eventuele ondersteuning bij het uitvoeren van je stage. 

ROC Midden-Nederland

Bij ROC Midden-Nederland verwachten ze dat je zelf goed kunt aangeven wat je nodig hebt. Het is dus van belang dat je je goed voorbereid, het verzamelen van bewijs van je aandoening is een belangrijk onderdeel hiervan. Maar denk ook alvast goed na hoe je geholpen kunt worden, dat geldt natuurlijk voor iedere opleiding: hoe beter jij weet wat je nodig hebt hoe beter de school daar op in kan spelen, voorbeelden van voorzieningen vind je hier. Als je verder nog vragen hebt kun je terecht bij het voorlichtingscentrum wat zelfs bereikbaar is via Whatsapp. 

Friesland College

Een student bij het Friesland College was zelfs te gast bij het programma ‘Je zal het maar hebben’. Lees hier zijn verhaal: gewoon’ naar school met de noorderzeeziekte. Het college geeft op haar site veel voorbeelden van voorzieningen die zijn getroffen voor mensen zoals wij. Een ander fijn pluspunt is dat je direct kunt chatten met de mensen die erover gaan. 

HBO-opleidingen

Op zoek naar een HBO opleiding? Onderstaande opleidingen komen naar voren als goede scholen voor jongeren met een chronische aandoening.

Hogeschool Leiden

Bij de hogeschool Leiden, kun je je melden bij de studentendecaan voor een intake-gesprek. De studentendecaan kijkt vervolgens samen met jou naar welke voorzieningen er zijn die jou kunnen helpen bij het halen van je hbo-diploma. Als mogelijke voorzieningen worden extra tijd bij het maken van een toets en 1 jaar extra studiefinanciering genoemd. Voor alle instellingen geldt dat ze benadrukken dat het Studeren functiebeperkingenbelangrijk is om op tijd aan de bel te trekken en bewijzen mee te nemen die je verhaal ondersteunen. Check ook onderstaande video voor mensen zoals wij. 

Has Hogeschool

De Has hogeschool, heeft een werkgroep opgericht genaamd: Studie+. Deze werkgroep helpt mensen met een studiebeperking om toch mee te komen met de andere studenten. Op de site van HAS wordt een functiebeperking gedefinieerd als “alle aandoeningen die (vooralsnog) blijvend van aard zijn en die een vertragend effect kunnen hebben op de studievoortgang.”. Via Studie+ kun je een inventarisatieformulier invullen als startpunt voor het contact. Op tijd aanmelden is belangrijk, dit kan tot week 5. 

Windesheim Almere

Windesheim Almere had het in 2018 van de grote hbo-opleidingen het het beste voor elkaar qua begeleiding voor mensen met een functiebeperking. Studenten zijn vooral tevreden over het begrip van medestudenten en docenten, de digitale maatregelen die voor hen getroffen worden en dat ze de tentamens op een aangepaste manier mochten maken. Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat studenten het meest kritisch zijn op de informatievoorziening en het intake-gesprek.

Studeren functiebeperkingen

Universiteiten

Over het algemeen bieden universiteiten goede online informatievoorziening aangaande studeren met een beperking. Ook hier komen twee tips naar voren: 1. Jij weet zelf het beste wat je nodig hebt 2. Trek op tijd aan de bel. Het belang van bewijzen van deskundigen gaat ook hier op maar het begint allemaal bij luisteren naar jezelf en het vertellen als je ergens tegenaan loopt.

Erasmus Universiteit

Op de Erasmus Universiteit is er een team ‘studeren met een functiebeperking’, zij zijn onderdeel van team studentbegeleiding, wat zij doen zegt de naam van het team.  Op de site laat het team weten dat ze goed begrijpen dat omgaan met je aandoening iets is wat door de hele universiteit moet worden gedragen. 

Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam biedt een breed spectrum aan voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Naast de studentendecaan, studentenpsycholoog en studentenarts is er ook een student disability platform waar je eventueel anderen kunt ontmoeten die in een vergelijkbare situatie zitten. De informatie die op de site van de UvA te vinden is zeer uitgebreid, hier vind je waarschijnlijk de antwoorden op je vragen. 

Universiteit Utrecht als lichtend voorbeeld

Eigenlijk zou iedere opleiding in Nederland de website van Universiteit Utrecht als voorbeeld moeten nemen voor hun eigen pagina. Het bevat informatie over aanpak en voorzieningen, waar je allemaal recht op hebt en staat ook nog bomvol met nuttige links. Naast een uitgebreid team van specialisten, vergelijkbaar met die van de UvA en de Erasmus, biedt UU ook een platform waar je in contact kunt komen met andere studenten met een functiebeperking.

De ervaring leert dat het inzetten van ervaringsdeskundigen fijn werkt voor de studenten omdat ze zo minder hoeven uit te leggen. Het is dus ook goed dat er gekeken wordt naar plekken waar wij van elkaar kunnen leren. Het platform Onbeperkt Studeren biedt deze mogelijkheid, onderdeel van het platform is ook een buddyprogramma. 

Studeren met een functiebeperking: opleidingen zijn goed op weg

Hoewel er over het algemeen nog winst te behalen is in de informatievoorziening, is het goed om te zien dat veel opleidingen bedenken hoe ze willen omgaan met ons. Tijdens de zoektocht kwamen twee tips iedere keer naar boven: 1. Luister naar jezelf en 2. Trek op tijd aan de bel. Met dit in het achterhoofd wensen we jullie veel succes met het vinden van je eigen plek!

Ontbreekt jouw opleiding in dit rijtje en kunnen we daar nog wat van leren? Laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content