Stemmen met een beperking: de praktische zaken op een rij

Waar wil je over lezen?

Stemmen met een beperking: de praktische zaken op een rij

stemmen beperking


Op 17 maart 2021 is het weer zover: de Tweede Kamerverkiezingen. In Nederland kan dan elke Nederlandse burger die ten minste 18 jaar oud is, met en zonder beperking, stemmen op de partij die haar/zijn voorkeur heeft. Dit keer stemmen we voor de Tweede Kamer. De Tweede Kamer bepaalt het beleid en maakt wetten die ons als inwoners van Nederland treffen. Daarom kies je veelal voor een (persoon van de) partij die bij jou past, vanwege bijvoorbeeld diens standpunten over thema’s die voor jou belangrijk zijn. Wat er allemaal bij komt kijken wanneer je gaat stemmen met een beperking hebben wij voor je uitgezocht en lees je in dit artikel.

Stemmen met een beperking: de praktische zaken op een rij

De Tweede Kamer is onderdeel van het Parlement (ook wel de Staten-Generaal genoemd):

 • De Eerste Kamer 75 leden (indirect verkozen door de burgers);
 • De Tweede Kamer: 150 leden (direct verkozen door de burgers):
  • Het kabinet (minister-president, de ministers en de staatssecretarissen; samen met de koning vormen zij de regering);
  • De coalitie (de partijen die het kabinet leveren);
  • De oppositie (de partijen die niet het kabinet leveren).

Voorwaarden om te kunnen stemmen

Om in Nederland te kunnen stemmen moet je ten eerste stemgerechtigd zijn en ten tweede aan een aantal voorwaarden voldoen. Voorafgaand aan het stemmen zijn er twee documenten die je altijd moet meenemen wil je mogen stemmen:

 1. ID-kaart, paspoort of rijbewijs. Dit dient als identiteitsbewijs bij de stemlocatie;
 2. Jouw persoonlijke stempas voor de Tweede Kamerverkiezing. Deze ontvang je uiterlijk op 3 maart 2021. Met deze stempas kun je alleen stemmen in jouw gemeente. Stemmen in een andere gemeente kan, maar dan moet je wel een kiezerspas aanvragen.

Machtigen: iemand anders namens jou laten stemmen

Lukt het jou zelf niet om naar het stemlokaal te gaan maar wil je wel je stem uitbrengen? Dan kun je iemand die je goed kent machtigen om te stemmen voor jou. Achter op het stembiljet staat aangegeven hoe dat moet. Het is natuurlijk ook vanwege het Corona-virus goed mogelijk dat je iemand anders wilt laten stemmen namens jou. Dit proces heet ‘volmachten’ en kan op twee manieren:

 1. Onderhandse volmacht (bijvoorbeeld vanwege gezondheidsrisico):
 • Degene die je volmacht moet ook stemgerechtigd zijn;
 • De gegevens van de gevolmachtigde schrijf je op de achterkant van jouw stempas (bij ‘Volmacht’);
 • Deze volmacht kan gegeven worden tot op de dag van het stemmen, maar wel voorafgaand aan het bezoek aan de stemlocatie.
 1. Schriftelijke volmacht (bijvoorbeeld omdat je iemand uit een andere gemeente wilt laten stemmen voor jou):
 • Jij en degene die je wilt machtigen moeten een formulier invullen. Persoonlijk of schriftelijk aanvragen bij jouw gemeente;
 • De gemeente moet dit formulier voor 17.00 12 maart 2021 hebben ontvangen.

Vervroegd stemmen is dit jaar ook mogelijk, kijk op de website van je gemeente welke stemlokalen hun deuren al openen op 15 en 16 maart.

(Licht) verstandelijk gehandicapt

Stemgerechtigden met een (licht) verstandelijke handicap mogen niet worden geholpen in het stemhokje. Dit, in tegenstelling tot mensen met een fysieke handicap, bij wie wel een ander persoon het stemhokje in mag ter ondersteuning. Op de site van de rijksoverheid wordt op een toegankelijke manier uitleg gegeven over het stemmen, zowel waarom alsook hoe. Buiten het stemhokje mag natuurlijk wel nog uitleg gegeven worden over het stemhokje en het stemmen, maar het stemmen zelf moet de (licht) verstandelijk gehandicapte zelf doen.

Toegankelijkheid stemlocatie

De toegankelijkheid van de stemlokalen wordt gecontroleerd aan de hand van een checklist. Zo wordt onder meer gekeken naar de toegangsweg naar de stem-locatie, het soort deuren (automatisch of niet), hoogteverschillen en eventuele maatregelen om deze weg te nemen. Vaste stemlocaties moeten altijd voldoen aan de toegankelijkheidscriteria, mobiele stemlocaties niet. 

Corona-maatregelen in het stemlokaal

Stemlokalen zijn zo ingericht dat de kiezers en de stembureauleden 1,5 meter afstand kunnen houden. Ook zal de ruimte voldoende worden geventileerd. De stembureauleden doen een gezondheidscheck voordat ze met hun werk beginnen. Kiezers met klachten of verschijnselen van Covid-19 komen niet naar het stemlokaal. In alle stemlokalen is ook een stembureau-lid aanwezig die toeziet of het niet te druk wordt en of iedereen zich aan de maatregelen houdt.

Het is vanzelfsprekend verplicht om in het stemlokaal een mondneuskapje te dragen. Bij binnenkomst in het stemlokaal moeten de handen worden gedesinfecteerd. In het stemlokaal worden potloden, stemhokjes en tafels op regelmatige basis gedesinfecteerd. Ook aanwezig zijn ‘kuchschermen’ tussen de kiezers en de leden van het stembureau. Je identificeert jezelf door het laten zien van je legitimatiebewijs voor het glas van het kuchscherm.  

Stemmen met een beperking: het stappenplan

 1. Volg de aanwijzingen van de medewerkers op de stemlocatie;
 2. Overhandig jouw unieke stempas en toon daarbij ook je identiteitsbewijs;
 3. Je ontvangt dichtgevouwen het stembiljet waar alle verkiesbare personen op staan van de partijen die meedoen met de verkiezingen;
 4. Je gaat het stemhokje in; Wanneer je door een fysieke beperking (blindheid, slechtziendheid, Parkinson) ondersteuning nodig hebt bij de praktische kant van het stemmen, dan mag een medewerker of persoon naar keuze het stemhokje mee naar binnen;
 5. Open het stembiljet en kruis met een potlood één vakje aan. Dit is de persoon waarop jij stemt; Op elke locatie is er altijd ten minste één stemhokje waar een leesloep aanwezig is.
 6. Je vouwt het stembiljet weer op en deponeert het opgevouwen stembiljet in de daartoe bestemde container.

Je bepaalt zelf op wie je wilt stemmen

Of je nou wel of geen beperking hebt, op wie je stemt beslis je zelf. Je gaat straks stemmen op de partij waarvan jij denkt en vindt dat die het best bij jou past. Misschien vind je het wel moeilijk om te kiezen maar gelukkig zijn hiervoor goede en duidelijke hulpmiddelen die je kunt gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld: stemwijzers. Wat er uit een stemwijzer komt is een advies, je bepaalt uiteindelijk natuurlijk zelf op wie je stemt. 

Twee veelgebruikte manieren om de keuze te maken zijn bijvoorbeeld: de stemwijzer van Prodemos en de stemwijzer van Nu.nl. De stemwijzers laten zien in hoeverre jouw voorkeur overeenkomt met wat de verschillende partijen beloven te zullen doen. Vind je het echter interessanter om te weten wat partijen hebben gedaan (gestemd) in het verleden in plaats van wat ze beloven in de verkiezingen dan is dit een duidelijke website om hier inzicht in te krijgen. Gebruik maken van een stemwijzer voor jongeren? bekijk dan de Jongeren Kieswijzer van NJR.

Hoe maak ik een keuze? 

De plannen van de verschillende partijen worden ook in makkelijke taal geschreven zodat deze voor iedereen te begrijpen zijn. Verschillende partijen zullen voorafgaand aan de verkiezingen het partijprogramma in makkelijke taal delen zodat je deze kunt inzien. Wanneer je op het stembiljet geen vakje aangekruist hebt wordt de stem als blanco gerekend en heb je geen invloed op de zetelverdeling. 

Succes met het maken van je keuze!

Nog even verder lezen?

Dit artikel is tot stand gekomen met de medewerking van: David-Jan Middelkoop en Michiel Slob.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content