Corona laat toekomst wankelen voor jongeren met chronische aandoening

Waar wil je over lezen?

Corona laat toekomst wankelen voor jongeren met chronische aandoening

Coronacrisis impact toekomst

Meer dan de helft heeft studievertraging of financiële zorgen, arbeidsparticipatie onder druk.

Amsterdam, 5 november 2020 – Jongeren met een chronische aandoening worden sterk getroffen  door de coronacrisis. Zo heeft meer dan 60% een studievertraging opgelopen en maakt ruim 30%  zich zorgen over hun financiële situatie. Daarnaast heeft maar liefst 80% van de jongeren met een  chronische aandoening of beperking minder toegang tot zorg gehad. Dat blijkt uit onderzoek van  Stichting JongPIT en Jongeren INC naar de effecten van de coronacrisis op het gebied van onder  andere onderwijs, werk en zorg voor jongeren met een chronische aandoening. Vanmiddag worden de resultaten overhandigd aan Leonard Geluk, directeur van de Vereniging Nederlandse  Gemeenten. 

Zorgen financiële zekerheid, studievertraging en thuisonderwijs 

1 op de 3 respondenten maakt zich zorgen over hun financiële situatie en 50% is bang om geen werk  of stage te kunnen vinden. Op het gebied van onderwijs lopen de resultaten uiteen. Bijna tweederde  van de ondervraagde jongeren geeft aan door de coronacrisis studievertraging op te lopen. Maar er  is niet alleen slecht nieuws: de jongeren geven aan dat ze blij zijn met het alternatieve onderwijs op  afstand. Waar dit voor de coronacrisis bijna niet mogelijk was, heeft nu elke school of universiteit  deze manier van lesgeven omarmd. De jongeren hopen dat ook na de coronacrisis het thuisonderwijs  mogelijk blijft, zodat ze ook in de toekomst op een goede manier mee kunnen draaien. 

Minder toegang tot zorg 

Ook blijkt bijna 80% van de jongeren met een chronische aandoening of beperking tijdens de  coronacrisis minder of geen toegang tot zorg heeft gehad. Een groot deel van deze jongeren denkt  dat hierdoor hun klachten zijn verergerd. Een respondent zegt hierover: “Mijn zorgverlener biedt  geen videobellen aan. Omdat ik een groot risico loop om ernstig ziek te worden door corona kon ik  niet naar het ziekenhuis voor mijn behandeling. Het liefst wilde ik videobellen met mijn arts, maar het  was uiteindelijk alleen telefonisch mogelijk.” 

Jongeren met beperking eenzamer  

Eenzaamheid onder jongeren met een chronische aandoening of beperking blijkt ook een belangrijk  thema. Omdat veel van deze jongeren in de risicogroep vallen zitten sommigen al sinds maart thuis  zonder enig sociaal contact. Een respondent zegt daarover: “Tijdens de eerste coronagolf had ik meer  contact dan ooit tevoren. Dit omdat iederéén in hetzelfde schuitje zat en thuis moest blijven. Ik had  online veel intensiever contact met vrienden dan ik normaal gesproken voor de lockdown had en ik  voelde mij geen buitenbeentje meer. Maar nu mensen hun leven weer hebben opgepakt voel ik me  weer vergeten thuis. Ik voel nu pas hoe fijn die sociale contacten waren.” 

Zorgen om arbeidsparticipatie 

Uit analyses van de CBS gezondheidsenquêtes tijdens de vorige recessies in 2010 en 2013 door  Significant APE weten we dat het percentage jongeren met een chronische aandoening met een arbeidsovereenkomst daalde van 51% naar 38% terwijl in dezelfde periode de arbeidsparticipatie van leeftijdsgenoten in deze periode toenam van 54% naar 57%. De verwachting is dan ook, dat als we nu  geen actie ondernemen, de arbeidsparticipatie van deze jongeren wederom drastisch zal dalen. Met  alle gevolgen van dien.  

De jongeren van JongPIT vinden dat er snel ingegrepen moet worden:

“Nu is hét moment om  aandacht te vragen voor jongeren met een chronische aandoening of beperking. Het is een groep  jongeren die nu vaak over het hoofd gezien wordt, terwijl zij enorm hard geraakt worden tijdens de  coronacrisis, zowel fysiek als mentaal en in hun toekomstperspectief. Het is daarom nodig om extra  aandacht aan deze groep te geven bij het maken van (toekomstig) beleid en dat de samenleving meer  naar onze groep omkijkt.

Aldus Femke van Zoggel, projectleider JongPIT.  

Uitkomsten gepresenteerd tijdens online event 

De uitkomsten van het onderzoek worden vanmiddag gepresenteerd tijdens het online event “Wij  zijn JongPIT”, dat live vanuit poppodium Paard in Den Haag wordt uitgezonden. Te gast zijn onder  anderen Leonard Geluk (directeur Vereniging Nederlandse Gemeenten), prof. dr. Ton Wilthagen  (hoogleraar arbeidsmarkt), drs. Dolf van Veen (Platform naar Inclusiever Onderwijs), prof. dr. Elise  van der Putte (Hoogleraar Levensloopkunde) en Rick Brink (Minister van Gehandicaptenzaken).  

Over het onderzoek 

De resultaten van het onderzoek zijn vergaard uit drie bronnen. De eerste bron is een enquête van JongPIT onder jongeren met een chronische aandoening. De tweede bron is een enquête die  periodiek wordt afgenomen in het kader van een cohortstudie bij patiënten van het Wilhelmina Kinderziekenhuis en Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie. De derde bron bestaat uit gezondheidsenquêtes van het CBS uit 2010, 2013 en 2018 onder jongeren. 

Over JongPIT 

JongPIT is een stichting door en voor jongeren met een chronische aandoening of beperking. Onze  missie is alle jongeren in Nederland met een chronische aandoening (15 t/m 30 jaar) volwaardig mee  te laten doen in de maatschappij: een studie volgen, werken met de juiste aanpassingen, weten hoe  je kunt omgaan met je aandoening en waar je recht op hebt. JongPIT biedt jongeren perspectief,  vertegenwoordigt de jongeren in de politiek en stimuleert onderling contact.


Meer informatie? Neem contact op!

Voor vragen/opmerkingen, interviews of meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met:  

Birgitte van Boven: 06-33972220 | birgitte@firmatwist.nl 
Elise Latour: 06-47492612 | elise@firmatwist.nl 

PR & Communicatie, Firma Twist 

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar boven
Skip to content