Hoe onderhoud je sociale contacten als je maar beperkte energie hebt?

Waar wil je over lezen?

Hoe onderhoud je sociale contacten als je maar beperkte energie hebt?

Sociale contacten zijn onwijs belangrijk, maar door een chronische aandoening, beperking of handicap kan het lastig worden om deze contacten ook goed te onderhouden. Het kost nou eenmaal veel energie en je zult er tijd voor vrij moeten maken. Niet altijd handig als je maar beperkte energie hebt. Hoe ga je hier mee om? En hoe zorg je ervoor dat je toch regelmatig contact hebt met je vrienden? Dat lees je in deze blog!

Hoe onderhoud je sociale contacten als je maar beperkte energie hebt?

Wanneer je net ziek bent zul je merken dat niet alleen jij, maar ook je omgeving hier aan zal moeten wennen. Misschien kon je voordat je ziek werd wel altijd mee op stap, naar de bioscoop, uit eten of had je altijd wel tijd om met iemand af te spreken. Als dit veranderd is dit niet alleen voor jou, maar ook voor je vrienden even wennen en aanpassen. Belangrijk is om te blijven communiceren met je sociale contacten om onbegrip te voorkomen/ beperken.

Houd voornamelijk rekening met jezelf

Het is heel belangrijk dat je dicht bij jezelf blijft en keuzes maakt die bij jou passen. We zijn snel geneigd om keuzes te maken waarbij we een ander tevreden houden. Waardoor er snel ja wordt gezegd terwijl er nee wordt bedoeld. Lastig, want dit kost onwijs veel energie.
Daarom is het van groot belang om voornamelijk rekening met jezelf te houden en je grenzen aan te geven. Kijk eens naar jouw eigen wensen en behoeften; wat komt voor jou het beste uit? Wat is haalbaar? En vooral: Wat wíl je graag?
Misschien dat je hier mensen mee gaat teleurstellen, maar geloof me: Je kunt beter een ander teleurstellen dan jezelf. Je hebt al weinig energie, zorg daarom dat je deze goed besteed. En daarbij: het is voor beide partijen fijner als jij een afspraak afbelt als het niet gaat, want als je moe bent of veel last hebt van je klachten kun je ook niet optimaal genieten en aanwezig zijn bij de afspraak die je hebt.

sociale contacten weinig energieBen eerlijk en open

Als je wil dat je vrienden jouw situatie begrijpen, je helpen en er voor je zijn is het heel belangrijk om open en eerlijk te zijn over jouw klachten. Waar loop je tegen aan? Wat vind je moeilijk? Welke dingen gaan veranderen? Wat heb je nodig? Door zulke zaken te bespreken met je sociale contacten kunnen zij ook veel meer rekening met je houden en weten ze wat ze van je kunnen verwachten. Dit kan onnodige verwarring of discussies voorkomen.
Geef ook aan dat dit voor jou ook niet fijn is, dat jij ook liever anders had gehad maar dat het noodzaak is om aan jezelf te denken. Om rust te nemen en tijd voor jezelf. Echte vrienden zullen dit accepteren en zullen jou die ruimte geven. Maar het kan best dat er wat mensen zijn waar het contact mee verwaterd.

Wat te doen als vrienden vertrekken?

“Vrienden” die jouw situatie niet kunnen accepteren of niet kunnen hebben dat je minder tijd voor ze hebt zijn geen echte vrienden te noemen. Dit klinkt misschien heel hard, maar het is de waarheid. Échte vrienden laten je niet alleen omdat je ziek bent, minder tijd hebt of niet meer zo vaak mee kunt gaan met uitstapjes. Zij vinden jouw situatie en jouw belangen belangrijker dan hun eigen behoeftes.
Dat wil niet zeggen dat echte vrienden het niet jammer kunnen vinden als je een leuke afspraak afzegt, maar ze zullen het accepteren.
Een chronische aandoening, of dit nou psychisch of lichamelijk is, gaat vaak gepaard met het verliezen van vrienden. Dit is pijnlijk, verdrietig en absoluut niet wat je zou willen, maar weet dat er weer hele waardevolle nieuwe contacten voor in de plaats zullen komen. En dat de mensen die jou achterlaten vanwege je situatie, geen echte vrienden zijn.

“We zijn snel geneigd om keuzes te maken waarbij we een ander tevreden houden. Waardoor er snel ja wordt gezegd terwijl er nee wordt bedoeld.”

Goede voorbereiding is het halve werk

Het is soms even afwegen als je iets met een vriend of vriendin gaat doen. Een vraag die je jezelf kunt stellen is: “Heb ik er meer vermoeidheid en toenemende klachten voorover om deze afspraak door te laten gaan?” Soms kan het antwoord ‘Ja’ zijn, omdat het iets is waar je energie van krijgt, wat je onwijs leuk vind en echt niet wil missen. En soms is het antwoord ‘Nee’. Beide zijn prima, niets is fout.
Als je een uitstapje gaat maken kan het helpend zijn om je goed voor te bereiden, zodat je op de dag zelf energie kunt besparen en je alles zo kunt doen zoals het voor jou het beste is. Op deze manier kan zo’n

Hoe bereid ik me voor op een dagje weg?

Wat jij doet ter voorbereiding is afhankelijk van jouw situatie en wat je nodig hebt. Het kan gaan om zaken als:

  • Kleding vooraf klaar leggen
  • Je tas alvast inpakken met alles wat je nodig hebt
  • Een lijstje maken met belangrijke dingen die je kunt afvinken
  • Eten voor de volgende dag bereiden: ontbijt, tussendoortjes
  • Rust nemen, extra slapen (geen afspraken/ intensieve activiteiten de dag voor het uitstapje)

Vlog/tips van Nathalie (Fibromyalgieblog.nl)

Ikzelf (Nathalie) heb fibromyalgie en kwam eind 2016 met een burn-out thuis te zitten. In januari dit jaar ging ik met een vriendin een dagje naar Amsterdam. Super spannend, want hoe reageert mijn lichaam hier op? Houd ik dit vol? Moet ik dan niet een week bijkomen?
Ondanks alle vragen, stress en angsten besloot ik tóch te gaan. Ik had immers cadeau gekregen om een dagje samen naar Body Worlds te gaan. Ik heb hiervan een vlog gemaakt voor mijn eigen persoonlijke blog, Fibromyalgieblog.nl met alle voorbereiding die ik getroffen heb en hoe de dag zelf verlopen is.
Bekijk het via de video hieronder!


Kun je de video niet zien? Probeer het dan via deze link.

Sociale contacten onderhouden als je weinig energie hebt

Het hebben van een chronische aandoening, beperking of handicap is een full-time job. Als je daarbij ook nog naar school gaat of werkt kan het stukje sociale contacten er snel bij in schieten. Toch kan juist het contact met vrienden heel erg prettig zijn en zelfs energie geven. Het zorgt voor afleiding, positieve energie en gezelligheid. Dat alles is zo onwijs belangrijk als je ziek bent of een beperking hebt.
Zorg dat je een goede balans hebt tussen in- en ontspanning en af en toe bewust iets leuks afspreekt met een waardevolle vriend of vriendin. Je zult merken dat het je goed doet. Houd daarbij wel altijd rekening met jezelf en doe wat voor jou haalbaar is. Op deze manier is het voor beide ook fijner; want ook de ander heeft veel meer aan jou als jij alleen ‘ja’ zegt als jij er ook volledig achterstaat.

Heb jij verschil ervaren met sociale contacten sinds je minder energie hebt en niet meer altijd aanwezig kunt zijn? Hoe ga jij hiermee om?  Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content