Revalidatietraject combineren met school, hoe pak je het aan?

Waar wil je over lezen?

Revalidatietraject combineren met school, hoe pak je het aan?

revalidatietrajeact school ECJP

Een revalidatietraject kan ondersteuning bieden bij een chronische lichamelijke aandoening om beter om te leren gaan met de klachten. Ook kan dit ondersteuning bieden om optimaal te kunnen profiteren van je eigen mogelijkheden, zodat je zo veel mogelijk kunt (blijven) doen. Maar hoe combineer je zo’n zwaar traject met school of studie? Daarover vertellen we graag meer.

Een revalidatietraject combineren met school, hoe pak je het aan?

Wanneer je een lichamelijke aandoening hebt kan school op zich al erg pittig zijn, laat staan als je dit gaat combineren met een revalidatietraject. Toch kan zo’n revalidatie wel meerwaarde bieden voor je situatie dus het is zeker aan te raden dit wel een kans te geven. Er zijn meerdere mogelijkheden hoe je dit kunt combineren met je opleiding.

Wat houdt een revalidatietraject in?

Een revalidatie kan klinisch en poliklinisch. Een klinische revalidatie houdt in dat je tijdens dit traject, bij het revalidatiecentrum of in het ziekenhuis verblijft. Bij een poliklinische revalidatie ga je een bepaalde periode, een x aantal keer per week naar het revalidatiecentrum toe en daarna ga je weer naar huis. Dit kan een individueel- of een groepstraject zijn.
Tijdens een revalidatie werken meerdere disciplines met elkaar samen, afhankelijk van jouw situatie wordt er een behandelplan en een behandelteam samengesteld om jou zo goed mogelijk te kunnen helpen. In mijn geval (fibromyalgie) bestond het team uit een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker en een revalidatiearts. Dit kan in jouw geval dus anders zijn.
De duur van het traject is afhankelijk van je situatie. Bij mij duurde dit ruim 3 maanden.

Neem een tussenjaar

Het is mogelijk om tussen verschillende studies (bijv. tussen het VMBO en MBO, of MBO en HBO) een tussenjaar te nemen. Je gunt jezelf dan een jaar de tijd voordat je aan een nieuwe opleiding begint. Dit jaar zou je kunnen gebruiken om te kunnen gaan revalideren. Een revalidatietraject duurt vaak geen heel jaar, maar je hebt dan wel de volledige rust om je te focussen op je lichamelijke gezondheid. Ook wordt de druk van ‘moeten presteren’ op deze manier weggenomen omdat je even een jaar lang geen verplichtingen hebt.
De overige tijd die je in dat tussenjaar hebt kun je besteden aan persoonlijke ontwikkeling en je gezondheid. Hoe sterker jij lichamelijk bent, hoe beter een opleiding is vol te houden. Zie het als een bepaalde voorbereiding.

revalidatietrajeact school ECJP

Verlenging van de opleiding

Het is in de meeste gevallen mogelijk om je opleiding te verlengen, waardoor je eventueel kunt revalideren terwijl je nog studeert.
“Tijdens mijn 4e leerjaar van de MBO4 opleiding Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg stelde mijn huisarts voor een revalidatietraject te gaan volgen omdat ik al 4 jaar lang met chronische pijnklachten rond liep. Ik liep toen 4 dagen per week stage en had 1 dag school. Voor mijn gevoel was een combinatie onmogelijk.. Ik zou ongeveer 3 maanden lang, iedere week, 2 dagdelen naar revalidatiecentrum Blixembosch moeten gaan om te revalideren.
Na een gesprek met mijn mentor op school en mijn stagebegeleider zijn we tot de conclusie gekomen dat het haalbaar zou zijn. De twee dagen dat ik naar het revalidatiecentrum moest, hoefde ik geen stage te lopen. Om iets van uren te kunnen compenseren en om mijn stage opdrachten volledig af te kunnen ronden is toen afgesproken mijn opleiding met een half jaar te verlengen. Toen vond ik dat heel moeilijk, maar achteraf een goede keuze.
Het revalidatietraject heb ik goed kunnen afronden, net zoals mijn opleiding. Een half jaar later dan gepland haalde ik dan eindelijk mijn diploma.”
In mijn geval was een half jaar verlenging voldoende. Zeker omdat ik in die periode voornamelijk stage liep en dus niet echt iets miste qua theorie. In jouw geval kan dit natuurlijk anders zijn, daarom kun je het beste even overleggen met je decaan over de mogelijkheden van jouw opleiding.

Ga in gesprek met je mentor/ LOB’er / decaan en stagebegeleider

Vaak zijn er meer mogelijkheden dan we in eerste instantie denken. Hetzelfde geldt bij de combinatie van een revalidatietraject en school. Door in gesprek te gaan met je mentor of decaan en de situatie uit te leggen kan hij of zij met je meedenken over de mogelijkheden, zodat er gekeken kan worden wat voor jou het meest praktisch is.
Daarnaast is er vaak een vertrouwenspersoon aanwezig die ook ondersteuning kan bieden. Niet zo zeer met de praktische zaken, maar wel als het gaat om het stukje acceptatie dat je misschien langer over de opleiding doet.
Loop je in de periode van je revalidatie stage? Ga dan ook daar (eventueel met je leraar) in gesprek over de mogelijkheden.

Onderschat een revalidatietraject niet

Een revalidatietraject is zwaar. Op verschillende vlakken ga je aan jezelf werken en dat vraagt veel energie, daarnaast word je geconfronteerd met je aandoening wat psychisch best pittig kan zijn. Onderschat zo’n traject daarom niet. Ik had 2 halve dagen revalidatie en vond dat ik de andere helft van de dag best naar stage kon, mijn stagebegeleider en mentor zagen dit niet zitten en achteraf ben ik daar onwijs blij mee. Dat zou echt niet haalbaar zijn geweest. (Lees mijn hele verhaal over revalidatie en fibromyalgie.)
Hoe graag je ook wil presteren, blijf eerlijk en reëel, zodat het ook echt te doen is.

“Vaak zijn er meer mogelijkheden dan we in eerste instantie denken. Hetzelfde geldt bij de combinatie van een revalidatietraject en school. “

Kies voor je gezondheid en blijf bij jezelf

Een revalidatietraject kan veel uitkomst bieden voor je lichamelijke gezondheid, het is dus ook belangrijk om hier serieus tijd in te investeren. Het is logisch dat je graag naar school wilt en dit niet wilt laten belemmeren door je lichamelijke klachten, maar anderzijds is het een investering voor de toekomst.
Persoonlijk vond ik het heel moeilijk dat ik mijn opleiding met een half jaar moest verlengen. Ik ben altijd iemand geweest die wil presteren en voor mijn gevoel faalde ik omdat ik er nu juist langer over zou moeten doen. Nu ik erop terugkijk (3 jaar later) vraag ik me af waar ik me druk om heb gemaakt, want heel eerlijk: wat stelt een half jaar nou voor? Als dat voldoende is om én te kunnen revalideren, én je opleiding te halen is dat het meer dan waard.
Hetzelfde geldt voor jou; of je nou kiest voor een tussenjaar of verlenging van je opleiding, als dat voor jou het beste is, is dat helemaal oké.

Heb jij ervaring met de combinatie van studeren en revalideren? Hoe heb jij dit aangepakt en wat heeft jou geholpen? Laat het weten in een reactie onder dit bericht!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content