Psychische hulp: 8 Verschillende specialisten waar je terecht kunt

Waar wil je over lezen?

Psychische hulp: 8 Verschillende specialisten waar je terecht kunt

psychische hulp

Wanneer je psychische klachten hebt of niet lekker in je vel zit kan het fijn zijn om met iemand over je problemen en gevoelens te praten. Maar waar kun je terecht? Moet je direct naar een psycholoog of zijn er ook nog andere soorten hulpverlening waar je terecht kunt? We delen in dit blogbericht een overzicht met je van verschillende soorten psychische hulp.

Psychische hulp: 8 Verschillende specialisten waar je terecht kunt

Hulp van een psycholoog is wellicht het meest bekend als het gaat om praten over psychische klachten. Echter is een psycholoog zeker niet de enige waar je terecht kunt. Wie je nog meer kunt inschakelen, dat lees je hieronder.

Huisarts

Het kan handig zijn om in eerste instantie contact op te nemen met je huisarts. Een huisarts kan zelf niet veel doen aan neerslachtige gevoelens of psychische klachten, maar het kan prettig zijn als hij op de hoogte is. Daarnaast kan de huisarts jouw klachten beoordelen en je doorverwijzen naar een specialist die je kan helpen.
Heb jij geen goede band met je huisarts? Lees hier welke stappen je kunt ondernemen.

Coach

Er zijn tegenwoordig onwijs veel coaches waarvan je hulp kunt krijgen, zowel offline als online. De meeste coaches zijn gespecialiseerd in een bepaalde stoornis of richten zich op een bepaalde groep (zoals bijv: chronisch zieke jongeren). Het fijne aan een coach is dat het contact allemaal erg gelijkwaardig wordt opgesteld. Je wordt d.m.v gesprekken gemotiveerd en gestimuleerd om bepaalde doelen te bereiken.

POH-GGZ

In een huisartsenpraktijk is meestal een POH-GGZ aanwezig die ondersteuning biedt aan huisartsen. Deze afkorting staat voor Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. Als je met psychische klachten bij de huisarts komt kan hij of zij je doorsturen naar de POH-GGZ. Het doel is om een beter beeld te krijgen van je klachten, samen met jou in gesprek te gaan en indien nodig te zoeken naar een passende behandeling.
POH-GGZ is geen officiële functie, het wordt o.a. uitgevoerd door SPH’ers, maatschappelijk werkers, psychologen.
Lees meer over de POH-GGZ

Ervaringsdeskundige

Er zijn in de hulpverlening steeds meer ervaringsdeskundige aan het werk. Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf bijvoorbeeld psychische problemen heeft gehad en vanuit zijn of haar ervaring anderen kan helpen. Het voordeel van ervaringsdeskundige is dat zij veel ervaring hebben met het desbetreffende onderwerp en zich goed kunnen inleven in de cliënt.
Bij ECJP werken we ook vanuit ervaringsdeskundigheid. Iedereen van het team heeft een chronische aandoening (psychisch of lichamelijk) waardoor we goed weten wat er speelt en de juiste ondersteuning kunnen bieden.

Maatschappelijk werker

Als je moeilijkheden ervaart in het dagelijkse leven, in je thuissituatie of op het werk kun je ondersteuning krijgen van een maatschappelijk werker. Hij of zij helpt je om inzicht te krijgen in je situatie en nieuwe vaardigheden aan te leren. Het doel is dat je door de gesprekken met de maatschappelijk werker uiteindelijk zelf je problemen kunt oplossen.
Een maatschappelijk werker biedt erg praktische hulp. Er wordt gekeken naar de situatie, welk probleem centraal staat en hoe dit kan worden opgelost. Indien het niet voldoende nut heeft, kan de MW’er je doorverwijzen.
Lees meer over maatschappelijk werk

Psychotherapeut

Een psychotherapeut is afgestudeerd als psycholoog of psychiater met een specialisatie tot psychotherapeut. Vaak zit een psychotherapeut in een GGZ-instelling of heeft hij of zij een eigen praktijk. Een psychotherapeut lijkt veel op een psycholoog maar heeft meer specialisatie in begeleiding en behandeling bij complexe problematieken. De behandeling is in tegenstelling tot een psycholoog veelal intensiever en de duur van een traject is langer.
Een psychotherapeut geeft individueel begeleiding maar ook in groepen, denk aan groepsbehandelingen.

Psycholoog

Een psycholoog is gespecialiseerd in gedrag, gedachten en gevoelens. Een psycholoog bekijkt wat het probleem is en gaat daarover met jou in gesprek. Praten over klachten en problemen is het voornaamste wat je bij een psycholoog doet, daarnaast zul je ook oefeningen en opdrachten krijgen die je in de praktijk mag uitvoeren. Een psycholoog mag een diagnose stellen en een behandelplan opstellen maar mag geen medicijnen voorschrijven.
Lees hier wat je kunt verwachten van een psycholoog

Psychiater

Net zoals een psychotherapeut is een psychiater gericht op mensen met een complexe hulpvraag. Ook de psychiater zal gesprekken met je aangaan over problemen en moeilijkheden waar je tegenaan loopt. Daarbij is een psychiater ook bevoegd om een diagnose te stellen en medicatie voor te schrijven.

Psychische hulp online

Vind je het lastig om hulp te vragen? Een laagdrempelige manier is om toch je verhaal kwijt te kunnen is online hulpverlening. Er zijn verschillende instanties waar je online terecht kunt met vraagstukken, problematieken en psychische klachten.

  • MIND Korrelatie >> Heb je psychische problemen? Dan kun je contact opnemen met MIND Korrelatie. Je kunt contact opnemen via WhatsApp, telefoon, mail of de chat. Je wordt geholpen door professionele hulpverleners. MIND werkt met psychologen, pedagogen en maatschappelijk werkers.
  • De Luisterlijn (voorheen Sensoor) >> Voor als je je eenzaam voelt of als je even je hart wilt luchten. Je kunt 24/7 bij de Luisterlijn terecht via telefoon, chat of email, je wordt geholpen door vrijwilligers die getraind zijn om hulp te bieden.
  • 113 Zelfmoordpreventie >> Wanneer je kampt met zelfmoord gedachten of zwaar in het leven staat kun je 113 inschakelen. Je kunt met ze bellen of chatten. Daarnaast bieden ze online therapie en een zelfcursus aan.
  • Grip op je Dip >> Als je in een dip zit kun je bij Grip op je Dip mailen met een depdeskundige, een online cursus volgen of handige tips bekijken op de website.

Psychische hulp zoeken helpt je verder

Psychische hulp zoeken voelt misschien zwak en stom, maar dat is het absoluut niet. Het is juist een kracht als je inziet dat je hulp nodig hebt en de stap durft te nemen om daadwerkelijk een therapeut te zoeken. Het kan erg fijn zijn om je problemen te delen met een professional zodat je het niet alleen hoeft te dragen. Daarnaast kunnen zij je handige tips, oefeningen en opdrachten geven die je verder gaan helpen.
Merk jij dat je niet lekker in je vel zit, neerslachtig bent of niet tevreden over je leven? Psychische hulp zoeken helpt je verder.
 

Wat voor psychische hulp heeft jou verder geholpen?

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content