Hoe je mindset helpend kan zijn om te leren leven met je aandoening

Waar wil je over lezen?

Hoe je mindset helpend kan zijn om te leren leven met je aandoening

mindset

Het hebben van een chronische psychische of lichamelijke aandoening maakt veel impact in je leven. Het kan behoorlijk zwaar zijn, confronterend en frustrerend. Toch kun je het jezelf net wat makkelijker maken door middel van je mindset; door op een andere manier te leren denken kan het net wat makkelijker zijn om met je chronische aandoening om te gaan. Hoe je dat doet, dat delen we graag met je.

Hoe je mindset helpend kan zijn om te leren leven met je aandoening

Een chronische aandoening gaat (zeker in het begin) vaak gepaard met veel negativiteit en weerstand; wat absoluut meer dan logisch is. Het maakt een behoorlijke impact op je leven en het vergt veel energie en moeite om te leren leven met deze ‘nieuwe’ situatie. In eerste instantie wíl je dat waarschijnlijk helemaal niet, je wilt gewoon je oude leven terug. Je wilt gezond zijn!
Zit jij nog in deze situatie? Dan weet ik uit ervaring dat zo’n blog als deze ook best pittig kan zijn; want ‘hoe kan positiviteit of een andere mindset nou bijdragen aan een fijner leven?’ Dat vroeg ik mezelf ook lang af. En toch kan ik nu uit ervaring zeggen dat het écht helpt.
Eerlijk is eerlijk: ik was als kind al behoorlijk negatief. Toen ik als 15 jarige steeds meer pijnklachten kreeg heb ik ook behoorlijk wat weerstand getoond. Ik wilde mijn leven blijven leven zoals ik altijd deed, ik wilde geen rekening houden met mijn pijn, vermoeidheid en andere ongemakken. Nadat ik dit zo’n 4 jaar heb volgehouden realiseerde ik me iets wat mijn leven veranderde:

“Als dit chronisch is, en waarschijnlijk niet meer overgaat, kan ik misschien beter leren leven met hoe de situatie nu is dan dat ik me continu blijf verzetten tegen iets wat ik niet kan veranderen..”

En dat, veranderde zoetjes aan mijn hele leven.

Ik leerde anders denken, positiever

Hoewel ik me jaren lang verzette tegen de pijn, weigerde om rekening te houden met mijn lichaam, continu over mijn grenzen ging en niet wilde praten over mijn klachten leerde ik zoetjes aan dat het ook anders kan.
In plaats van heel zwart/wit te denken, leerde ik kijken naar mogelijkheden; hoe kan ik dingen op een manier doen zodat het voor mij wél haalbaar is, of minder energie kost? Wat kan ik doen om beter te functioneren? Hoe zorg ik voor balans tussen in- en ontspanning zodat ik mijn energie beter kan verdelen?
Ik leerde denken in oplossingen, ik leerde in moeilijke situaties te kijken naar wat ik ervan kon leren en ik probeerde vooral het gevecht tegen mezelf en mijn lichaam los te laten en vaker te luisteren naar de signalen die het gaf.
Klinkt misschien simpel, maar ik heb er jaren over gedaan. En nog leer ik iedere dag. Juist doordat ik aan mijn mindset ging werken en positiever in het leven kwam te staan werd het allemaal wat makkelijker en draaglijker.

mindset

De pijn verdween niet volledig door mijn mindset, maar frustratie wel

Het is niet zo dat mijn leven ineens rozengeur en maneschijn is sinds ik een positieve mindset ontwikkeld heb. Maar wat wel zo is, is dat ik veel minder negativiteit en negatieve emoties zoals boosheid en frustratie ervaar. De situatie is zoals het is, en daar ga ik het beste van maken. Oók als ik iedere dag pijn heb of weinig energie.
Doordat ik leerde dat ík degene ben die verantwoordelijk is voor mijn leven en er iets van zal moeten maken lukt het me steeds beter om te kijken naar wat voor mij het beste is. De pijn is niet verdwenen, evenals de vermoeidheid maar ik ben wel een stuk gelukkiger. Ik heb mijn leven weer kunnen oppakken doordat ik er voor koos om om mijn leven vanuit een ander perspectief te gaan bekijken, en te handelen vanuit mijn mogelijkheden.

Wat is dan het grote verschil?

Als je altijd op een negatieve manier denkt, zoals:

  • Ik kan dit toch niet
  • Andere zien me niet staan
  • Het gaat bij mij altijd fout
  • Ik ga écht niet toegeven aan mijn lichaam
  • Ik kan dit toch niet volhouden

Dan zit je continu in de weerstand; je verzet je tegen wat je voelt, je probeert al je klachten te negeren en tegelijkertijd ben je boos door onmacht en frustratie om de situatie. Je kunt je voorstellen dat je met zulke gedachten en emoties, onmogelijk in oplossingen en mogelijkheden kunt denken. Je zit in de slachtofferrol en tegelijkertijd kost deze negativiteit onwijs veel energie, zorgt het voor stress en kan het zélfs klachten verergeren.
Als jij aan je mindset durft te gaan werken, kunnen deze gedachten veranderen in:

  • Ik ga het hoe dan ook proberen en ik zie wel hoe ver ik kom
  • Mijn omgeving hoort en ziet me
  • Het gaat me altijd goed af!
  • Ik luister naar mijn lichaam, zodat het niet hoeft te schreeuwen
  • Ik doe mijn best!

Door op deze manier te denken ontwikkel je veel meer positiviteit en zelfvertrouwen en zul je gaan ervaren dat je meer kunt dan je denkt. Daarbij zul je merken dat klachten meer op de achtergrond komen te staan omdat jij er minder aandacht aan geeft.
“Wat je uitstraalt krijg je terug”, als jij continu negativiteit uitstraalt is dit ook wat bij je terug komt. Puur omdat hier continu je focus op ligt. Maar als jij positief door het leven gaat, zal er ook meer positiviteit bij je terug komen. Ten eerste zie je veel meer positieve dingen omdat je jezelf er voor open stelt, en ten tweede trek je dit makkelijker aan door je eigen energie.

Je mindset bepaalt niet alles, maar wel veel

Het is niet zo dat als jij een positieve mindset ontwikkeld alle problemen in één klap verdwenen zijn; was ‘t maar zo’n feest ;). Het heeft veel tijd nodig om met persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn en je mindset te veranderen, maar uiteindelijk heb je er wel je hele leven profijt van. Het maakt je weerbaarder, je leert denken in mogelijkheden en oplossingen, je zult frustratie makkelijker kunnen loslaten en klachten kunnen mogelijk wat meer op de achtergrond komen te staan.
En daarbij: het maakt je absoluut een leuker persoon als je een positieve mindset ontwikkeld. Niet alleen voor anderen, maar op de eerste plaats voor jezelf!
 

Merk jij dat je mindset invloed heeft op hoe jij je voelt en hoe jij dingen bekijkt?

 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content