Financiële regelingen als je geen volledig inkomen kan verdienen

Waar wil je over lezen?

Financiële regelingen als je geen volledig inkomen kan verdienen

Geen volledig inkomen

Wanneer je geen volledig inkomen kan verdienen door bijvoorbeeld een psychische of lichamelijke aandoening, zijn er verschillende financiële regelingen waar je mogelijk voor in aanmerking komt zodat je inkomen wordt aangevuld. Je moet alleen wel weten hoe het allemaal in elkaar steekt en waar je recht op hebt. In dit artikel vertellen we er meer over.

Financiële regelingen als je geen volledig inkomen kan verdienen

“Stel dat ik überhaupt mijn diploma haal, hoe moet ik dan aan een goede baan komen?
Ik heb zelf namelijk het idee dat ik niet fulltime aan de slag kan!”

Ontvang je uitkering en denk je dat je vanwege je chronische aandoening of beperking niet fulltime kunt werken? Dan raden we je allereerst aan om aan een beoordeling arbeidsvermogen aan te vragen bij het UWV. Zij kunnen dan met je situatie meekijken en kijken wat bij jou past/ wat je nodig hebt! Lees verderop in deze blog meer over Beoordeling Arbeidsvermogen.

Bespreek je zorgen met je werkgever

Meld je je regelmatig ziek van werk en/of twijfel je om ontslag te nemen? Doe het niet! Bespreek je eerst je zorgen met je werkgever! Neem contact op met je werkgever zodat hij/zij er een bedrijfsarts bij haalt en/of neem contact op met je bedrijfsarts. Hij of zij kan dan advies geven, bijvoorbeeld om een tijd thuis te blijven (om te herstellen), om aanpassingen te doen of om je uren te minderen en later weer op te bouwen.
Zolang je contract loopt heb op loondoorbetaling en zo nodig ziektewet. Neem je ontslag of beëindig je je contract met wederzijds goedvinden? Dan vervalt je recht op ziektewet en daarmee je recht op uitkering van UWV. Dat is zonde, omdat je daarmee behulpzame regelingen misloopt!
Waar je bij ziekmelding van werk en/of ziektewet niet hoeft te solliciteren, ben je bij uitkeringen als bijstand en WW wel verplicht om te solliciteren. Ziekmelding geeft je daardoor de kans om, met persoonlijke én financiële steun van UWV te onderzoeken wat wél bij je past.
Lees álles over Ziektewetuitkering >>

Geen volledig inkomen

Dan, financiële regelingen waar je recht op hebt als je geen volledig inkomen kan verdienen. De meeste van deze regelingen kun je aanvragen bij je eigen gemeente. Sommige gemeentes hebben een online tool om te checken waar jij allemaal recht op hebt. Controleer dat op de website van je gemeente!

Bijstandsuitkering

Je kunt bijstandsuitkering aanvragen als je onvoldoende inkomen of vermogen hebt om van te leven en je geen recht hebt op een andere uitkering. De aanvraag voor bijstandsuitkering doe je bij de gemeente. Een bijstandsuitkering is een tijdelijke aanvulling op je eventuele inkomen. Hiermee betaal je je levensonderhoud, zoals eten en huur.

Voorwaarden voor een bijstandsuitkering:

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in je levensonderhoud te voorzien
 • Je kunt niet beroep doen op een andere uitkering
 • Je doet mee aan activiteiten die je gemeente aanbiedt om werk te vinden

Om te bepalen of je recht hebt op bijstand kijkt de gemeente of je niet teveel vermogen bezit. In 2018 is het maximum €6020,- als je alleenstaand bent en €12040,- als je gezamenlijke huishouding (partner met samenlevingscontract of echtgenoot) voert.

Verzamel de volgende gegevens vóór je bijstandsaanvraag:

 • Naam, geboortedatum, burgerservicenummer, nationaliteit en verblijfsvergunning
 • Inkomensgegevens (loon, alimentatie, belastingteruggave)
 • Gegevens over vermogen (bezittingen, waardepapieren, hoogte van uw schulden)
 • Hoogte van hypotheek of huur
 • Begin- en (mogelijke) einddatum van uw dienstverband bij uw laatste werkgever
 • Ww bankrekeningen

Vraag hier de bijstandsuitkering aan >>>
Nadat je een bijstandsuitkering hebt aangevraagd, gaat op die dag de zoekperiode/inspanningsperiode in. In die periode moet je 28 dagen zelf werk of een opleiding zoeken. Ben je 27 jaar of ouder, dan kan het zijn dat er geen zoekperiode is.
Zorg er voor dat je al ondersteuning krijgt van de gemeente door eerst contact op te nemen en je situatie voor te leggen bij het WMO-loket en/of zorg er voor dat je al begeleiding krijgt naar werk van een van de later gelinkte organisaties. Bewaar alle activiteiten die je doet om werk te vinden zoals sollicitatiebrieven, sollicitatiedatums en/of inschrijvingen bij uitzendbureaus.
Heb je een bijstandsuitkering toegekend gekregen? Bekijk hier je rechten en plichten >>>

Huur- en zorgtoeslag

Een toeslag is een aanvulling als je inkomsten onder het sociaal minimum komen. Je krijgt dan maandelijks een deel van je huur- en/of zorgverzekeringskosten betaald door de overheid. De hoogte van en recht op toeslagen hangt af van je leefsituatie. Het is daarom van belang dat een wijziging meldt als je leefsituatie verandert! Bijvoorbeeld omdat je gaat studeren, uit thuis gaat, gaat samenwonen, je uitkering aanvraagt of verandert of je meer of minder gaat verdienen.
Bekijk hier of je recht hebt op huur- of zorgtoeslag >>>

Individuele inkomenstoeslag

Bij jouw gemeente kun je individuele inkomenstoeslag aanvragen als je 3 jaar of langer van een laag inkomen (hebt moeten of moet) leven en geen zicht hebt op een hoger inkomen. In de meeste gemeentes ligt dit bedrag tussen de €200,- en €400,- per jaar. Dit extratje mag je vrij besteden! Neem contact op met jouw gemeente om te checken wat de exacte hoogte en voorwaarden zijn.
Bereken hier of je recht hebt op Individuele inkomenstoeslag >>>

Vervoersvergoeding naar werk

Vervoersvergoeding is een regeling die aangeboden wordt door het UWV. Dit kan gebruikt worden als je lichamelijke of psychische aandoening het erg zwaar maakt om reizen naar werk.  Eenmaal aangevraagd profiteer je voor langere tijd van deze voorziening. Uiteraard vindt hiervoor wel een keuring plaats.
Voorzieningen die geboden kunnen worden zijn onder andere:

 • Een vergoeding voor een aanpassing op je fiets of auto;
 • Een bruikleenauto;
 • Een vergoeding voor het gebruik van je eigen auto a €0,49 cent per kilometer;
 • Volledige vergoeding voor taxivervoer

Lees meer over vervoersvergoeding >>>

Beoordeling Arbeidsvermogen – Participatiewet

“Ik merk dat de werkzaamheden teveel worden. Ik moet voor mijn gevoel te vaak ziekmelden,
omdat ik lichamelijk steeds meer achteruit ga.”

Sinds januari 2015 geldt de Participatiewet. Met deze wet wil het kabinet mensen ondersteuning geven om gemakkelijker aan het werk te komen.
Een beoordeling arbeidsvermogen is niet bedoeld om iemand goed of af te keuren. Het is bedoeld om te bekijken of aan de hand van je situatie te onderzoeken welke steun jij nodig hebt om ondanks je situatie met steun je werksituatie, en daarmee financiële situatie te verbeteren.
Het UWV kijkt dan samen met jou naar jouw situatie en bekijkt wat voor jou de beste ondersteuning is die ze je kunnen bieden. De uitkomst van de beoordeling bepaalt of je ondersteuning krijgt van UWV of van de gemeente.

Wil je checken welke ondersteuning je mogelijk kunt krijgen?

Ga deze kieswijzer na >>>
Het is fijn om te weten wat je kunt verwachten tijdens de aanvraag. Daarom heeft UWV een tijdlijn waarin je kunt zien welke stappen je doorloopt bij de aanvraag. Kijk hier >>>
Binnen de participatiewet bestaan in drie soorten ondersteuning:

A. Indicatie banenafspraak

Als je door je ziekte of handicap (jouw situatie! kijk maar naar je situatieomschrijving, dat spreekt boekdelen) niet het minimumloon kunt verdienen en begeleiding van de gemeente krijgt naar werk (in werking zetten via je Cliëntondersteuner), dan krijg je misschien een indicatie banenafspraak. In de banenafspraak hebben het kabinet en werkgevers afgesproken dat ze banen gaan creëren voor mensen met een ziekte of handicap.
Met Indicatie banenafspraak word je opgenomen in het doelgroepregister. Met de gegevens uit dit register kan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid controleren of werkgevers de afgesproken banen creëren voor mensen met een ‘arbeidsbeperking’.

Voorwaarden voor indicatie banenfspraak:

 • Je ziekte/handicap duurt nog minimaal 6 maanden
 • Je kunt niet het minimumloon verdienen. Ook niet met een voorziening zoals een aangepaste werkplek
 • Je hebt misschien een job coach nodig om te kunnen werken
 • Je bent nog niet opgenomen in het doelgroep register

Voor jou biedt een Indicatie Banenafspraak de mogelijkheid om gemakkelijker een baan te krijgen die aansluit met de behoeften die je op dit moment vanwege je situatie hebt. Voor organisaties die kunnen begeleiden naar werk klik HIER, HIER, HIER, HIER en HIER.
Als je een baan hebt, heb je recht op een jobcoach, die je op de werkvloer kan begeleiden. Daar kun je hier meer over lezen.
Voor werkgevers zijn er regelingen om mensen met Indicatie banenafspraak in dienst te nemen, bedoeld om de drempel voor werkgevers flink te verlagen om een werknemer met een arbeidsbeperking aan te nemen.  Voordelen voor werkgevers zijn onder andere loonkostenvoordeel, vergoeding van aanpassingen op de werkplek, een vergoeding voor loonkosten bij ziekmelding en korting op premies voor werknemersverzekeringen.

B. Advies indicatie beschut werk

Bij de Beoordeling Arbeidsvermogen onderzoekt UWV welke mogelijkheden je hebt om te werken. Welke aanpassingen en/of begeleiding heb je nodig? Word of werd je door de gemeente begeleid en hoe goed gaat/ging dat? En heb je ondersteuning en begeleiding nodig die een gewone werkgever niet kan bieden? Dan krijg je mogelijk een positief Advies Indicatie Beschut Werk.
Met het Advies Indicatie Beschut Werk kun je naar de gemeente gaan, die vervolgens beslist of je deze indicatie ook werkelijk krijgt. De Gemeente begeleidt je vervolgens naar werk.
Met een positief advies, adviseert UWV dat je alleen in een beschutte omgeving kan werken.

C. Wajong

Pas als blijkt dat je helemaal geen arbeidsvermogen hebt maak je recht op Wajong.
Lees meer over Wajong >>

Ik zit in participatiewet: wie kan me ondersteunen bij het vinden van een bijpassende baan?

 

“Ik ben zelf aan het kijken naar vacatures, maar loop eigenlijk altijd wel ergens tegenaan waardoor ik er dan maar niet op reageer. Ik zou graag willen werken, maar vind het heel moeilijk iets passends te vinden. Ik ben de laatste weken al een beetje aan het informeren hier en daar maar weet niet goed waar ik moet beginnen!”

“Ik ben bang dat ik door mijn aandoening niet ‘aantrekkelijk’ ben voor een werkgever, omdat ik zomaar uit kan vallen.”

Als je op zoek bent naar passend werk waar rekening met jou en je kwaliteiten gehouden wordt, zou je eens contact kunnen nemen met Emma at Work. Zij zijn gespecialiseerd in het vinden van werk voor jongeren met een chronische aandoening of beperking.
Een andere optie zou zijn Studeren en werk op Maat, zij kunnen jou begeleiden naar een passende baan. Een baan waar jouw kwaliteiten goed benut kunnen worden. Voormeer organisaties die je kunnen ondersteunen naar werk, klik HIER, HIER, HIER en HIER.
Het lijkt ons key dat je goed communiceert met de nieuwe eigenaar en open bent. Wellicht kun je ook een referentie vragen bij je oude werkgever (je familie), zodat de nieuwe eigenaar wellicht gerustgesteld kan worden!
Kijk hier voor nog meer regelingen bij een laag inkomen >>> (UWV)
 

Heb je behoefte aan iemand die met je meekijkt? Stuur ons een appje!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content