Femke in gesprek met Mark Rutte: De impact van corona

Waar wil je over lezen?

Femke in gesprek met Mark Rutte: De impact van corona

Femke gesprek Rutte

Vanuit JongPIT streven we ernaar dat jongeren met een chronische aandoening of beperking mee worden genomen in keuzes die over hen gaan. We streven naar een inclusieve maatschappij. Dit doen we enerzijds door jou te voorzien van de juiste informatie en jouw stem te laten gelden, en anderzijds door betrokken te zijn bij politieke zaken zodat we kunnen aangeven wat er speelt en waar behoefte aan is.

Bijzonder is het dan ook dat JongPIT’er en ervaringsdeskundige Femke afgelopen maandag in gesprek is geweest met Mark Rutte over de impact van corona voor jongeren met een chronische aandoening of beperking. Hoe dat gesprek gegaan is? Lees het hieronder!

Femke in gesprek met Mark Rutte: De impact van corona

Maandag 12 oktober ging Femke samen met 7 andere personen in gesprek met Mark Rutte over de impact van de corona-crisis voor mensen met een beperking. Allereerst werd er gesproken over hoe iedereen de corona-crisis heeft ervaren, waarna er ook nog in werd gegaan op de onderwerpen:

  • Thuissituatie
  • Het belang van contact met naasten
  • Behoud van structuur
  • Solidariteit tussen groepen
Femke gesprek Rutte

Thuissituatie

Veel mensen met een beperking moeten de keuze maken om in thuisquarantaine te gaan. Ze doen dat om zichzelf te beschermen voor het corona virus. Daarnaast zijn ook veel jongeren bijvoorbeeld terug verhuisd naar hun ouders omdat ze zich niet veilig voelen met huisgenoten. Of omdat inkomsten zijn weggevallen en daardoor terug moeten verhuizen naar hun ouders.

Belang van contact met naasten

Ook wordt het belang van contact met naasten goed benadrukt. Er heerst erg veel eenzaamheid onder mensen met een beperking. Dit gevoel werd erger toen er een versoepeling kwam van de maatregelingen. 

Behoud van structuur

Daarnaast kwam ook het behoud van structuur naar voren. Veel jongeren maken zich zorgen over de uitgestelde zorg. Ze zijn bang dat de klachten verergeren en hebben niet het gevoel dat de zorg op afstand altijd voldoende is. Ook is er veel zorgen onder jongeren over werkgelegenheid. 

Solidariteit

Als laatste werd ook de solidariteit tussen groepen besproken, waarbij jongeren werden aangesproken op hun gedrag. Voor onze groep jongeren ligt het compleet anders. Wij willen daarom ook geen apart beleid voor jongeren zodat we geen tweedeling krijgen en jongeren met een chronische aandoening of beperking compleet aan de kant moeten staan. Het is belangrijk dat we weer meer aandacht krijgen voor elkaar en de aandacht te leggen op wat nog wél kan. 

Bekijk het bericht van Mark Rutte op Instagram:

https://www.instagram.com/p/CGQNhL2J3EV/

Bekijk het bericht van Mark Rutte op Twitter:

Onderwerpen uit de corona impact analyse

Dit zijn enkel een aantal bevindingen van de impact van de corona-crisis voor jongeren met een chronische aandoening of beperking. Angst voor Corona, eenzaamheid, onzekerheid, zorgen over de uitgestelde zorg, solidariteit tussen groepen en perspectief op werk zijn allemaal onderwerpen die naar voren komen in de corona Impact Analyse van JongPIT.

Benieuwd naar de volledige resultaten van onze analyse? Meld je aan voor het (online) event op 5 november.

Wij willen Mark Rutte ontzettend bedanken voor zijn tijd en aandacht en gaan graag verder in gesprek over de impact van de corona-crisis, maar ook zeker de kansen die naar voren komen tijdens de corona-crisis voor jongeren met een chronische aandoening. 

Hoe ervaar jij de corona-crisis? Laat het weten in een reactie!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

1 reactie op “Femke in gesprek met Mark Rutte: De impact van corona”

  1. Fijn om te horen dat er aandachtspunten zijn voor ons. (ik ben zelf 26 jaar, ik heb 3 auto immuunziekten vanaf mijn elfde levensjaar waaronder diabetes type 1, ik woon alleen, en wil binnenkort graag een vierpotig maatje aanschaffen die miauwt)
    De eenzaamheid is absurd groot, en nu nog groter als je ziek bent of een beperking hebt.
    Hopelijk komt er snel een idee of plan voor ons.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content