Ervaringsverhaal Lienke: Bijnierkanker, ziekte van Addison en somberheid

Ervaringsverhaal Lienke: Bijnierkanker, ziekte van Addison en somberheid

Iedere zondag delen we een ervaringsverhaal om jou en andere jongeren met een chronische aandoening te inspireren en te laten zien dat je niet de enige bent die worstelt met lichamelijke of psychische klachten. Herkenbare verhalen zijn vaak prettig om te lezen en daarnaast staat het veelal vol met waardevolle tips die jij weer kunt gebruiken in jouw leven.

Ervaringsverhaal Lienke: Bijnierkanker, ziekte van Addison en sombere gedachten

Vandaag is Lienke aan het woord. Sinds 2 jaar weet ze dat ze kanker heeft, door gebruik van medicatie heeft ze ook de ziekte van Addison en daarnaast heeft ze sombere gedachten. Ondanks het feit dat ze positief is, accepteert ze ook de mindere dagen. Hoe ze hier mee omgaat en wat haar helpt deelt ze vandaag met ons!

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Lienke, 32, en ik ben professioneel Netflixer en wordt steeds beter in Videoland, WIA-trekker en hopelijk volgend jaar ga ik weer reïntegreren naar m’n oude functie als product owner. Ik hou van m’n hond, manlief, tekenen, creatief bezig zijn, en domme series.

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Op 1 september 2017 hoorde ik dat ik bijnierkanker had. Daarvoor moet ik 2 jaar chemo nemen. Door de chemo krijg ik heel klachten, waaronder bijnierschorsinsufficientie (ook wel bekend als de ziekte van Addison). Daarnaast worstel ik met sombere gedachtes en slik ik sinds een jaar anti-depressiva.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Ik zoek en vraag hulp wanneer ik dit nodig heb, van professionals of vrienden (al is het een kopje koffie om niet alleen te zijn de hele dag). Ik probeer altijd te blijven lachen, maar als dat niet lukt, accepteer ik m’n verdriet, boosheid, somerberheid en probeer ik dat niet weg te poetsen met altijd maar positief te zijn. Soms is het ff kut, dat mag.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Mijn lijf houdt me tegen in alles. Ik moet veel slapen omdat ik enorm moe ben. Ik kan 1 activiteit per dag, that’s it. In het begin vond ik dat confronterend. Nu (probeer) ik er aan toe te geven door goed voor mezelf te zorgen: middagdutjes, m’n energie en agenda goed plannen en leuke dingen te blijven doen.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Ja, ik zit in de WIA omdat ik 100% ben afgekeurd en ik heb schoonmaakhulp, niet vanuit de WMO, maar zelf betaald. Eens in de twee weken zodat het financieel mogelijk blijft. Een groep vrienden kookt wekelijks voor ons, wat mijn man wat verlichting geeft in de zorg rondom mij.

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Ik maak altijd een weekplanning, zodat ik lekker af kan strepen als ik iets gedaan heb. Maar ook om overzicht te houden van de drukte van m’n week. Heb ik iets heel intensiefs, dan plan ik de dagen daarom heen rustiger. Anders vind ik het psychisch gezien al te zwaar, laat staan fysiek.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Het mag er zijn! Blijheid, kutheid. Zorg dat je niet verzand in je kutheid en zelfmedelijden, en vind iets waar je blij van wordt, waar je zingeving uit haalt! Voor mij is dat: iets betekenen voor andere patienten, omdat mijn ziektes enorm zeldzaam zijn. Daarom ben ik gaan bloggen op koetjesenkanker.nl.
Een andere tip: houd/zoek lichtpuntjes. Voor mij is dat maandelijks een kopje koffie/taart of lunch op de datum dat ik ben gestart met m’n chemo. Om zo te vieren dat ik er nog ben, dat ik trots op mezelf ben. Maar soms is het ook een lichtpuntje om naar de geitjesboerderij te gaan!

Blijf Lienke volgen!

Wil je graag op de hoogte blijven van Lienke? Lees dan eens haar eigen blog via Koetjesenkanker.nl of volg haar via Instagram of Facebook.
Dankjewel Lienke, voor het delen van jouw verhaal!
 
Verder lezen over onderwerpen uit Lienke haar verhaal?

 
Vorig ervaringsverhaal:

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content