Waarom je eigenlijk vandaag nog iets leuk zou moeten plannen

Waar wil je over lezen?

Waarom je eigenlijk vandaag nog iets leuk zou moeten plannen

Herken je dat: Je wilt iets leuks plannen, zoals een dagje weg, uit eten met je vriend(in) of een verjaardag, maar eigenlijk heb je het idee dat je deze dingen niet mag doen. Want: wat denken anderen dan van je? Wellicht is dit voor heel veel mensen met een chronische lichamelijke of psychische aandoening erg herkenbaar. Hoe ga je daar mee om en waarom is het juist zo belangrijk om deze dingen wél te plannen?

Waarom je eigenlijk vandaag nog iets leuk zou moeten plannen

We willen vaak zó graag door onze omgeving serieus genomen worden dat leuke dingen doen iets is waar schaamte of een ongemakkelijk gevoel bij komt kijken. Want misschien heb je je gisteren wel ziek gemeld op het werk of een vriendin moeten teleurstellen omdat je niet op de koffie kon komen; en dan nu wel een dag de stad in? Dat komt misschien gek over.. Of misschien ben je bang dat anderen je niet meer serieus nemen als ze zien wat voor leuks je bent gaan doen.
Dit gevoel kan ervoor zorgen dat jij het jezelf niet meer gunt om iets leuks te plannen. Je bent continu bezig met de mening van anderen en wil niet worden afgerekend op wat ze van je zien. Logisch enerzijds, maar anderzijds is het belangrijk om een knop om te zetten en lak te hebben aan de mening van anderen.
Makkelijk gezegd. Ik weet het. Maar toch is iets leuks plannen wel heel erg belangrijk, ik leg je graag uit waarom.

Maak jouw leven zo mooi mogelijk

Als je een chronische aandoening hebt, kan het leven best zwaar voelen. Lichamelijke en/of psychische klachten vragen veel energie en jouw leven ziet er waarschijnlijk een stuk anders uit dan die van je leeftijdsgenoten. Het kan best pittig zijn en daarbij: het is niet niks om niet volledig mee te kunnen draaien.
Juist omdat dit zo zwaar kan zijn, is het enorm belangrijk om leuke dingen te blijven doen. Waarom?

  • Het geeft waarde aan je leven
  • Je hebt nog lange tijd iets om met een lach op terug te kijken
  • Het geeft even afleiding van je klachten
  • Je komt weer even in een andere omgeving
  • Je haalt er voldoening uit
  • Iets doen waar je blij van wordt zorgt voor meer aanmaak van endorfine (gelukshormoon)
  • Het zorgt voor positieve energie

Genoeg redenen dus waarom het zo essentieel is dat je wél de deur uit gaat om iets leuks te doen. Je leeft maar één keer. Het hebben van een chronische aandoening kan erg belemmerend zijn maar probeer juist daarom de momenten wanneer het nodig is, te vullen met momenten waar je écht blij van wordt. Balans, right? 😉

Ja maar, wat zullen anderen zeggen..?

Het is niet gek dat je je bezig houdt met de mening van anderen. Juist omdat onbegrip vaak een grote rol speelt bij het hebben van een chronische aandoening wil je dat je begrepen wordt. Echter zien ‘de anderen’ alleen de momenten wanneer jij iets leuks gaat doen, zien ze ook de momenten dat je ligt te huilen op bed? Omdat je het gewoon écht niet meer weet?
De kans is groot dat dit niet het geval is. Je wordt dus veroordeeld (als dit al het geval is) op wat zij van jou zien. Ze zien alleen dat jij iets leuks doet terwijl je vorige week niet kon werken. Ze zien niet hoe jij het gevecht voert met je klachten. Hecht dus geen waarde aan zo’n mening of oordeel; zij zien jou niet in de moeilijke momenten en hebben geen idee waar ze ’t over hebben.
En als er mensen zijn die jouw situatie niet begrijpen, zullen ze alles aangrijpen om jouw standpunt te ontkrachten. Met als gevolg dat ze jou wijzen op het feit dat je iets leuks ging doen.

En daarbij: Is dit werkelijk wat mensen denken?

Ooit las ik de zin: “Wat je denkt dat een ander denkt, denk je zelf”. Dat heeft me wel bewust gemaakt van mijn gedachten en mijn angst voor de mening van anderen. Ik weet niet wat anderen denken, dat wat ik denk, is míjn invulling en dus niet per se de waarheid.
De mensen die mij geloven en begrijpen zijn allang blij áls ik weer iets leuks kan doen. Ze weten hoe belangrijk dit voor me is en zijn net zo blij als ik op zo’n moment. En ja, ik heb wel eens vragen gehad van mensen, maar wat mij hielp was meer uitleg geven over dat ik niet ‘zomaar’ even weg kan gaan. Ik gaf aan dat..:

  • ..ik dag(en) ervoor rustig aan om energie te sparen
  • ..ik op de dag zelf de nodige aanpassingen om de dag goed door te komen
  • ..de dag erna nergens toe in staat vanwege (extreme) pijn en vermoeidheid

Door dit te delen merkte ik vaak wel dat ze het beter begrepen, omdat ze dan meer een totaalplaatje krijgen.

Iets leuks plannen, doe het vandaag nog!

Juist door leuke dingen te blijven doen in een situatie waar alles donker en moeilijk voelt, zul je weer wat lichtpuntjes gaan zien. Dit zijn de momenten die hoop geven, die kracht geven en die jou laten zien dat er méér is in het leven.
Laat de mening van andere los, en negeer dat kritische stemmetje in je hoofd die jou probeert thuis te houden. Het leven is te kort om je druk te maken om anderen en daarbij: jij weet het beste wat goed voor je is, mensen oordelen toch wel! Het maakt niet uit of je thuis blijft of iets leuks doet, als mensen kritiek willen geven zullen ze dat doen.
Dus doe op z’n minst wat voor jou het belangrijkste is en plan vandaag nog iets leuks. Je verdient het!

Lukt het jou om de mening van andere los te laten en te doen wat voor jou het beste is?

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content