Boekreview: Het mens achter de labels – dsmmeisjes

Waar wil je over lezen?

Boekreview: Het mens achter de labels – dsmmeisjes

Het mens achter de labels

Hoe voelt dat eigenlijk, om een psychische aandoening te hebben? Hoe voelt een depressie, een angststoornis of dwang? De enige die zoiets écht kunnen beschrijven zijn de mensen die er zelf last van hebben. En dat is precies wat je leest in het boek ‘Het mens achter de labels’ van Anne Koeleman en Rivka Ruiter – bekend van de website dsmmeisjes.nl. In het boek staan verhalen van mensen die zelf een label uit de DSM hebben en vertellen hoe dit voor hen voelt en wat het inhoudt.

Boekreview: Het mens achter de labels – dsmmeisjes

Anne en Rivka hebben een doel, namelijk het stigma rondom psychische aandoeningen doorbreken en meer bekendheid creëeren. Hiermee zijn ze al begonnen met hun eigen website dsmmeisjes.nl en nu dus met een geschreven boek.
Dit boek is niet alleen maar fijn voor lotgenoten – het staat namelijk vol met herkenbare verhalen. Maar vooral ook voor hulpverleners en naasten. Door de verhalen van de jongeren kunnen zij beter begrijpen hoe zo’n diagnose uit de DSM nou écht voelt.

Het mens achter de labels

Wat is de DSM eigenlijk?

DSM is de afkorting van Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Dit is een boek waarin alle psychische aandoeningen vermeld staan, met dit handboek kan een diagnose worden gesteld bij iemand met psychische problemen. De eerste versie werd geschreven in 1952.
In de DSM staat dus beschreven wat een diagnose inhoudt, welke symptomen daarbij horen en wanneer iemand de diagnose krijgt en is tot stand gekomen om eenheid te creëren. Echter staat er niet in hoe zo’n diagnose voelt en wat dit voor iemand kan betekenen.
Een hulpverlener weet dus in principe precies wat een diagnose op papier inhoudt, maar niet hoe dit wordt ervaren door iemand die er last van heeft. Het boek Het mens achter de labels kan daarbij ondersteuning bieden – door de verhalen wordt er meer duidelijkheid gecreëerd over een diagnose en het zal ook duidelijk worden dat eenzelfde diagnose bij verschillende personen weer net wat anders tot uiting kan komen.

Welke ‘labels’ worden besproken?

Zoals je wellicht verwacht worden niet alle diagnoses uit de DSM besproken in het boek Het mens achter de labels. Dit zou simpelweg ook niet te doen zijn omdat er onwijs veel diagnoses zijn en het boek ongeveer 1200 pagina’s dik is.
Er worden in het boek Het mens achter de labels verschillende ‘labels’ besproken, zowel bekende, als wat meer onbekende:

  • Angst
  • Borderline
  • Depressie
  • DIS
  • Dwang
  • Eetstoornis
  • Psychosomatisch
  • Trauma
  • Vermijdend

Als laatste worden er nog een aantal dingen beschreven onder de noemer ‘Wat we nog meer willen vertellen over…’ waar je nog een aantal verhalen leest over onderwerpen, zoals o.a.: suïcidale gedachten, contact met ouders, zelfbeschadiging en euthanasie.
Ook ik (Nathalie) schreef ook mee aan het boek, onder het kopje ‘psychosomatisch’ deel ik mijn verhaal over leven met fibromyalgie. Of fibromyalgie daadwerkelijk onder psychosomatisch valt, daar valt over te discussiëren. Al heb ik zelf wel het idee dat de pijnklachten voortkomen uit psychische belemmeringen. Mijn eigen review (en een stuk van mijn tekst uit het boek) lees je op mijn eigen blog.

Het mens achter de labels

Voor wie is ‘Het mens achter de labels’ geschikt?

Het boek van Anne en Rivka heeft meerdere doelen; enerzijds is het heel fijn voor mensen met een psychische aandoening om herkenbare verhalen te lezen, anderzijds is het helpend voor hulpverleners en naasten van mensen met een psychische aandoening.
Heb jij iemand in je omgeving met een psychische aandoening en wil je er meer over begrijpen? Dan is dit boek absoluut een aanrader. Juist doordat meerdere mensen over één diagnose vertellen zul je merken dat iedereen het anders ervaart en krijg je een breder beeld van wat zo’n diagnose eigenlijk inhoudt. Ditzelfde geldt voor hulpverleners – je kunt wel precies weten hoe een diagnose in elkaar steekt, maar juist de verhalen van het mens daarachter maakt het dat je het beter kunt begrijpen.
Voor mensen die zelf struggelen met een psychische aandoening kan het erg fijn zijn om de verhalen van anderen te lezen. Wellicht is het herkenbaar en zul je gaan beseffen dat je niet de enige bent met een psychische aandoening. Dit kan prettig zijn, want een psychische aandoening voelt vaak erg eenzaam.

Het mens achter de labels

Wil jij meer weten over dsmmeisjes? Check dan de website dsmmeisjes.nl of volg ze via Facebook en Instagram.
Wat mij betreft is het boek Het mens achter de labels een echte aanrader voor iedereen met een psychische aandoening of mensen die er in hun omgeving mee te maken hebben. Het boek is als hardcopy (€18,50) en als eBook (€9,99) te koop bij Bol.com.

Heb jij dit boek gelezen? Laat dan zeker even weten wat je er van vindt!

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content