Hier heb je recht op naast je uitkering of met minimuminkomen

Waar wil je over lezen?

Hier heb je recht op naast je uitkering of met minimuminkomen

Recht op naast uitkering

Wanneer je een uitkering hebt wil dit niet meteen zeggen dat je verder nergens recht op hebt, in tegendeel zelfs. Er zijn verschillende mogelijkheden voor tegemoetkomingen. Dit geldt overigens niet alleen voor mensen met een uitkering, maar ook voor mensen met een laag inkomen. Jan Willem en Saraya van UWV Perspectief (in dit artikel stellen ze zich voor) lichten in dit artikel toe waar je recht op hebt naast je uitkering of met een minimuminkomen.

Hier heb je recht op naast je uitkering of met minimuminkomen

Om je een duidelijk overzicht te geven van zaken waar je mogelijk recht op hebt, is het artikel onderverdeeld in verschillende koppen. Zoals vergoedingen vanuit de gemeente, de belastingdienst en overige instanties waar je hulp kunt vragen.

Vergoedingen vanuit de gemeente

Collectieve zorgverzekering

Er zijn veel verschillende soorten regelingen voor mensen met een minimuminkomen. Zo kan je bijvoorbeeld informeren bij de gemeente of zij een regeling hebben voor een collectieve zorgverzekering. Soms is er een vergoeding voor mensen met extra zorgkosten. Jouw gemeente kan je hier meer over vertellen.

Kwijtschelding

Als je moeite hebt om de gemeentelijke belastingen en heffingen te betalen, dan kan je vragen om een kwijtschelding van deze belastingen. De gemeente beoordeeld of je daarvoor in aanmerking komt.

Bijzondere Bijstand

Gaat je wasmachine of koelkast kapot? Informeer dan bij de gemeente wat zij vergoeden vanuit de Bijzondere Bijstand.

Individuele Inkomenstoeslag

Leef je al langere tijd van een laag inkomen en verwacht je dat dat zo blijft? Dan is er de Individuele Inkomenstoeslag. Dit is een jaarlijkse toeslag als aanvulling op je inkomsten. Je vraagt deze toeslag bij je gemeente aan.

Hulp vanuit de WMO

Als je hulp nodig hebt en niet zelfredzaam bent of niet zo goed kan deelnemen aan de maatschappij, dan is de gemeente verplicht om ondersteuning te bieden.

Sport en ontspanning

Willen jouw kinderen graag op voetbal, ballet of gitaarles maar is er geen geld voor? Er zijn een aantal kindregelingen. Soms vanuit de gemeente, maar ook via Jeugdfondssportencultuur kun je misschien een vergoeding krijgen.

Sommige gemeenten hebben een gemeentepas of stadspas waarmee je korting kunt krijgen op deelname aan sport en ontspanning. De kosten worden soms zelfs helemaal vergoed!

Belastingdienst

Zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget zijn toeslagen die je kunt aanvragen bij de belastingdienst. Je kunt hier een proefberekening maken om te kijken of je recht hebt op de toeslag.

Belastingdienst: aftrekposten

Als je veel buitengewone uitgaven hebt voor zorgkosten, dan kan je soms geld terugkrijgen van de belastingdienst. Hier zie je precies welke posten aftrekbaar zijn.

Overige instanties

Voedsel- en kledingbank

Vaak heeft de voedselbank een negatief imago, maar het kan net even dat extraatje zijn dat je nodig hebt om het leven iets makkelijker te maken. Er zijn ook veel kledingbanken in Nederland. Op deze site vind je een overzicht per provincie.
Heb je een sollicitatiegesprek en wil je er tiptop uitzien? Kijk dan eens op Dressforsucces. Hier kan je kleding lenen zodat je goed voor de dag komt.

Speelgoed

In veel gemeenten zijn ook speelgoedbanken waar je tweedehands speelgoed kunt lenen of goedkoop kan kopen. Dat geldt overigens ook voor (gemeentelijke) kringloopwinkels.

Huisdieren

Wat als je huisdier nu plots ernstig ziek wordt en hulp nodig heeft? Bekijk dan de website van Stichting bevordering Huisdierenwelzijn eens. Zij kunnen onder bepaalde voorwaarden steun bieden.

Tot slot vind je op de site van Nibud veel budgettips en handige tools om je financiën overzichtelijk te krijgen. Als je hier je gegevens invult dan berekent de rekenhulp meteen waar je recht op hebt.

Waar heb je recht op naast een uitkering of met minimuminkomen?

Bovenstaande instanties kun je dus raadplegen als je een uitkering hebt of leeft van een minimuminkomen. Echter wordt per persoon en de huidige leefsituatie bekeken of je deze toeslag of extra ondersteuning ook zult krijgen. Het is dus niet zeker dat als je het aanvraagt, je het ook zult krijgen. Maar onder het mom ‘niet geschoten is altijd mis’ is het wel raadzaam om te checken waar jij recht op hebt en om een aanvraag te doen. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Heb jij nog vragen over bovenstaand artikel of toevoegingen? Of heb je ervaring met één van de genoemde mogelijkheden? Laat het ons zeker weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content