Vind een passende zorgverzekering voor jouw situatie in 5 stappen

Waar wil je over lezen?

Vind een passende zorgverzekering voor jouw situatie in 5 stappen

passende zorgverzekering

Een passende zorgverzekering is erg belangrijk als je te maken hebt met een chronische lichamelijke en/of psychische aandoening. Het is wel zo prettig als je het hele jaar gebruik kunt maken van de zorg en therapieën die je nodig hebt. Maar hoe vind je nou een zorgverzekering die precies bij jou past? Volg onderstaande stappen en vind een passende zorgverzekering!

Vind een passende zorgverzekering in 5 stappen

We naderen bijna het einde van het jaar wat wil zeggen dat het tijd is om over een passende zorgverzekering na te denken. Je kunt maar beter op tijd het een en ander gaan uitzoeken voor jezelf zodat je ook ruime tijd hebt om alles te bekijken en vergelijken voordat je daadwerkelijk een nieuwe zorgverzekering afsluit.

Tip: veel mensen blijven uit automatisme bij dezelfde zorgverzekering, want dat is net zo handig. Toch kan het slim zijn om ieder jaar opnieuw naar je zorgverzekering te kijken en op het internet te zoeken naar andere verzekeringen om te vergelijken. Wie weet komt er iets uit wat veel beter bij je past!

Dit geldt ook voor gezinssituaties waarbij het hele gezin bij dezelfde zorgverzekering is aangesloten. Dit is misschien wel praktisch, maar het kan nuttig zijn om bij ieder gezinslid apart te kijken naar een passende zorgverzekering zodat iedereen krijgt wat hij/zij nodig heeft.

STAP 1: Ga voor jezelf even na welke zorg je nodig hebt

Van welke behandelingen, therapieën of zorg heb je afgelopen jaar gebruik gemaakt en wat denk je komend jaar nodig te hebben? Door dit voor jezelf duidelijk op papier te zetten weet je ook wat voor zorgverzekering/ wat voor pakket je het beste kunt kiezen.

Bedenk ook hóe je deze zorg wilt: wil jij een vrije keuze als je naar het ziekenhuis of een zorgverlener gaat? Zorg er dan voor dat je kiest voor een restitutiepolis. Je kunt dan zelf kiezen naar welke zorgverlener of ziekenhuis je gaat. Kies je voor ‘naturapolissen’ dan wordt dit door je zorgverzekeraar bepaald.

STAP 2: Basispakket of aanvullend?

De overheid heeft in de Zorgverzekeringswet (Zvw) vastgelegd wat de inhoud van het basispakket is. Hieronder vallen bijvoorbeeld huisartsenzorg, geneesmiddelen en paramedische zorg. Een overzicht van wat er precies onder het basispakket valt lees je hier.

Je kunt voor jezelf bekijken of het basispakket voldoende is of dat je beter een aanvullend pakket kunt kiezen met meer mogelijkheden tot vergoedingen. Belangrijk is dat je zelf goed kijkt wat je nodig hebt en welke verzekering daar het beste bij aansluit.

passende zorgverzekering

STAP 3: Eigen risico

Het bedrag van het eigen risico blijft ook in 2020 op €385,- staan. Dit bedrag kun je vrijwillig verhogen, je bent dan maandelijks vaak wat voordeliger uit omdat je korting krijgt op de zorgpremie. Het is echter belangrijk om goed na te denken of je het eigen risico vrijwillig wilt verhogen.

Als je veel zorg nodig hebt, en afgelopen jaar het eigen risico hebt verbruikt is het verstandig om dit zo laag mogelijk te laten staan. Wanneer je er zeker van bent komend jaar weinig zorg nodig te hebben of iets mee te maken kun je er voor kiezen het eigen risico te verhogen. Je loopt hiermee wel een risico, want mocht het zo zijn dat er iets gebeurt zul je eerst zelf een hoop geld moeten betalen voordat de zorgverzekering het vergoed.
Denk hier dus goed over na.

STAP 4: Vergelijken maar!

Als je bovenstaande stappen hebt gevolgd weet je nu ongeveer wat je nodig hebt voor het komende jaar. De volgende stap is om verzekeraars en polissen met elkaar te vergelijken. Het kan best zijn dat er een zorgverzekeraar hetzelfde pakket aanbiedt voor net wat minder geld per maand. Door te vergelijken kom je uiteindelijk bij een verzekering uit die 1) goed bij jouw situatie aansluit en 2) het meest voordelig is. Wel zo handig.

STAP 5: Stap online over

Overstappen gaat heel gemakkelijk. Als je een zorgverzekeraar + pakket hebt gevonden wat bij jou situatie het beste past kun je je hier voor 1 januari aanmelden. Je hoeft verder niets te regelen met je oude zorgverzekeraar, dit wordt automatisch opgezegd door je nieuwe zorgverzekeraar.
Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd, dus mocht je tóch nog naar een andere zorgverzekeraar willen; neem dit besluit dan binnen dit bedenktermijn. De aanvraag kan dan kosteloos geannuleerd worden.

“Als je een fijne en de goedkoopste zorgverzekering wilt zal hier wat zoekwerk in gaan zitten. Echter heb je dan uiteindelijk wel precies wat bij je past.”

Wijzigingen zorgverzekering 2020

In 2020 gaat aan de zorgverzekering het een en ander veranderen, onderstaand vind je de belangrijkste wijzigingen:

  • Premie gaat omhoog met €37 (ruim €3 p.m.) 
  • Daling van de collectiviteitskorting op basisverzekering met 5% (€70 p.j.)
  • Eigen risico blijft gelijk €385,-
  • Zorgtoeslag gaat per maand met gemiddeld €3 omhoog
  • Logeer-vergoeding van €75 p.d. bij langere behandeling zonder opname
  • Zorg door specialist ouderengeneeskunde en arts verstandelijk gehandicapten vergoed.

Premie/zorgtoeslag

De premie gaat in 2020 met ruim €3 per maand omhoog. Dit is een schatting en een gemiddelde dus de exacte getallen kunnen iets afwijken. Daarnaast bepaalt iedere zorgverzekeraar zelf met hoeveel ze de premie laten stijgen. Voor mensen met een laag inkomen wordt de verhoging van de premie gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag met gemiddeld €3.

Eigen risico

Het eigen risico blijft gelijk. De zorgkosten zijn wel hoger geworden en om dit te kunnen blijven betalen wordt de premie verhoogd. Naast veranderingen in de premie en de toeslag verandert er wat aan de basisverzekering.

Basisverzekering

De basisverzekering gaat in 2020 meer vergoeden dan nu het geval is:

  • Nieuwe medicatie tegen kanker: geneesmiddelen durvalumab en abemacicilib.
  • Nieuw middel tegen ms: Fampyra
  • €75 logeer-vergoeding zonder opname: €75 per nacht bij minimaal drie aaneengesloten dagen behandeling. 
  • Specialist verstandelijk gehandicapten wordt vergoed. 

Tot slot gaan in 2020  de meeste inkomensafhankelijke bijdragen licht omlaag.

Gecombineerd leefstijl programma (GLI) in basispakket

Sinds 2019 wordt een gecombineerd leefstijl programma voor twee jaar vergoed vanuit de basisverzekering. Het doel is om volwassenen bewust te maken van de keuzes die ze maken wat betreft voeding en beweging. Pas wanneer deze behandeling wordt aangemerkt als bewezen effectieve behandeling voor de patiënt wordt het door de zorgverzekeraar vergoed. Je hebt een doorverwijzing nodig van je huisarts om in aanmerking te komen voor een leefstijlcoach.

Voor mensen met een chronische aandoening kan zo’n leefstijlcoach wellicht gunstig zijn. Samen met een leefstijlcoach, diëtist en fysiotherapeut wordt er naar jouw situatie gekeken.

Fysiotherapie soms vergoed vanuit de basisverzekering

Handig om te weten is dat fysiotherapie soms vanuit de basisverzekering wordt vergoed (vanaf de 21e behandeling). De eerste 20 behandelingen zullen zelf betaald moet worden, daarna wordt het vergoed door de zorgverzekering. Fysiotherapie vanuit de basisverzekering wordt alleen vergoed als je een aandoening hebt die op de chronische lijst van aandoeningen staat.

Passende zorgverzekering

Het is logisch dat we allemaal een zorgverzekering willen die het allerbeste aansluit bij onze situatie, echter zal hier wel wat tijd in gaan zitten. Als je een fijne en de goedkoopste zorgverzekering wilt zal hier wat zoekwerk in gaan zitten. Echter heb je dan uiteindelijk wel precies wat bij je past.

Neem daarom de tijd om een passende zorgverzekering te vinden zodat je komend jaar ook gebruik kunt maken van dat wat je nodig hebt.

Check jij ieder jaar of je toe bent aan een andere zorgverzekering? En waar let jij vooral op?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content