JongPIT maakt het verschil: Dit (en meer) doen we voor jou

Waar wil je over lezen?

JongPIT maakt het verschil: Dit (en meer) doen we voor jou

Op 1 juli was dan eindelijk het grote moment daar, de lancering van stichting JongPIT. De stichting voor én door jongeren met een chronische aandoening of beperking. Maar wat kunnen wij precies voor jou betekenen? Wat is JongPIT? Wie is daarbij betrokken en waar houden we ons mee bezig? We delen het graag met je!

JongPIT: Van 3 losse initiatieven naar 1 stichting

Stichting JongPIT is ontstaan vanuit drie initiatieven, wellicht dat je er één of meer kent:

 • ALL OF ME
 • Ervaringscentrum Jong Perspecitef (ECJP)
 • Jongerenpanel ZeP

Drie losse initiatieven met hetzelfde doel: jongeren met een chronische aandoening of beperking volwaardig mee te laten doen in de maatschappij. Het enige verschil is dat de drie initiatieven andere activiteiten uitvoerden om bij te dragen aan dit doel.

 • ALL OF ME richtte zich op het samenbrengen van jongeren via een community op Facebook en bood daarnaast een online zelfhulpmodule en online coachingsgesprekken aan.
 • ECJP richtte zich op informatievoorziening in de vorm van blogs en artikelen zodat alle informatie gebundeld was op één website. Daarnaast boden zij een WhatsApp-dienst aan waar jongeren hun vraag direct aan een ervaringsdeskundige konden stellen. 
 • Jongerenpanel ZeP richtte zich op belangenbehartiging en politiek. Hierbij kaartten zij belangrijke punten aan zodat er op grotere schaal ook echt iets kon veranderen.

Doordat deze organisaties nu zijn samengevoegd in stichting JongPIT kunnen we jou en alle andere jongeren met een chronische aandoening of beperking nóg beter helpen. Dit doen we op verschillende manieren:

Blogs & artikelen

Vanuit de ervaring en het 1-op-1 contact schrijven we artikelen over alle onderwerpen die belangrijk zijn voor jongeren met een chronische aandoening, denk aan onderwerpen zoals:

 • Inclusief onderwijs
 • Werk en inkomen
 • Zorg
 • Wonen
 • Vrije tijd
 • Leven met een chronische aandoening

Ons doel is dat je slechts één website nodig hebt om ál je informatie te vinden, zodat je niet meer het hele internet hoeft af te zoeken naar kloppende informatie. Daarbij schrijven we het op zo’n manier dat het begrijpelijk en compleet is.

Handig om te weten: de artikelen die je altijd op ECJP.nl hebt kunnen lezen worden binnenkort verhuisd naar JongPIT.nl.

Community op Facebook: kom in contact met lotgenoten!

Hoe fijn is het om in contact te komen met jongeren zoals jij? Jongeren die jouw situatie begrijpen, waar je ervaringen mee kunt uitwisselen, tips kunt geven en ontvangen en herkenbaarheid vindt. De JongPIT Community op Facebook is er speciaal voor jou, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat.

Ervaringen verzamelen & bundelen

Wij vinden het belangrijk dat ook de maatschappelijke organisaties, overheid en politiek op de hoogte zijn van de ervaringen van jongeren met een chronische aandoening. En wie weet nu beter wat belangrijk is dan jij? Precies. Om die reden zullen we regelmatig om jouw ervaring of mening vragen die we meenemen zodat wij invloed kunnen uitoefenen bij instanties die keuzes maken die voor jou belangrijk zijn.

1-op-1 contact: Stel je vraag via WhatsApp

Heb je een vraag of dilemma en kom je er maar niet uit? Dan is het mogelijk om ons een WhatsApp bericht te sturen. Je komt dan in contact met één van onze ervaringsdeskundige jongeren die jou verder helpt naar de volgende stap. We zoeken uit wat je nodig hebt of wat jou verder kan helpen. We verzamelen de juiste informatie of sturen je door naar een passende organisatie waar je verder geholpen kunt worden.

Online leeromgeving

Leer hoe je goed kunt omgaan met je aandoening, hoe je jouw toekomst goed kunt inrichten, hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten of hoe je jouw crush vertelt waar je last van hebt. Dit en meer vind je terug in de online leeromgeving van JongPIT. Hier is wel nog een beetje geduld voor nodig, want de leeromgeving is nog in de maak! Hierover delen we later meer.

We willen ons zo breed mogelijk inzetten zodat we jou ook zo goed mogelijk vooruit kunnen helpen.

Voor én door jongeren met een chronische aandoening

Misschien dat je je afvraagt: “hoe weten zij nou waar ik behoefte aan heb?”. Nou, dat weten we omdat alle jongeren in ons team zelf een psychische en/of chronische aandoening of beperking hebben. We hebben dus een hoop ervaringsdeskundigheid in huis waardoor we weten wat er speelt en dus ook weten wat belangrijk is. Daarnaast halen we informatie op uit onze community met ruim 1000 jongeren met een chronische aandoening.

Maar dat is niet het enige. Wanneer we een WhatsApp bericht, een reactie of een mail binnen krijgen over een onderwerp waar nog niet eerder iets mee gedaan is, kijken we in het team of er een artikel over geschreven kan worden met de juiste informatie en indien nodig een doorverwijzing. Ook kan het zijn dat we het onderwerp meenemen naar maatschappelijke organisaties, ministeries of de politiek. 

Op deze manier help je dus met jouw vraag een heleboel andere jongeren met een chronische aandoening of beperking! 

JongPIT bemoeit zich met zaken, gevraagd of ongevraagd

Wij vinden het belangrijk dat jongeren altijd betrokken worden bij keuzes die om hen gaan. Om die reden geven we gevraagd en ongevraagd advies. Merken we dat er zaken zijn waar diverse jongeren met een chronische aandoening of beperking tegenaan lopen, dan kaarten we dit aan. We zijn dicht betrokken bij de overheid. We willen niet alleen jou nu helpen met jouw situatie, maar ervoor zorgen dat zo’n situatie niet meer voorkomt, ook voor andere jongeren.

Daarom dat we bijvoorbeeld brieven sturen naar ministers.

Brieven naar de ministers

Minister Bruno Bruins van Medische zorg is tijdens de corona crisis is afgetreden, deze rol is overgenomen door de nieuwe minister Tamara van Ark.

Van Ark was staatssecretaris SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Met dit ministerie heeft JongPIT vorig jaar een gesprek gehad. Omdat van Ark nu de taak van Bruins overneemt, wordt ze tijdelijk vervangen door Bas van ‘t Wout.

Omdat Van Ark en Van ‘t Wout verantwoordelijk zijn voor het beleid dat over jongeren met een chronische aandoening of beperking gaat hebben wij hun een brief gestuurd. Dit hebben we gedaan omdat het belangrijk is dat de ervaringen van jongeren gehoord worden en mee worden genomen in zaken die over hen gaan.

We hebben de brieven gestuurd om van Ark te bedanken voor haar inzet en om Van ‘t Wout veel succes te wensen in zijn nieuwe functie. Tegelijkertijd hebben we alvast wat punten meegegeven voor hun dossier, met als doel dat ze JongPIT structureel betrekken bij beleid wat ons aangaat en dat de ervaringen van de doelgroep structureel worden meegenomen.

De belangrijkste punten uit de gestuurde brieven:

Zorg

 • Samen aan het werk om de transitie in de zorg bij 18-/18+ te verbeteren
 • Structurele psychosociale zorg nodig in het ziekenhuis

Werk en inkomen

 1. Jongeren verdienen inkomensperspectief 
 2. Met name hoger opgeleide jongeren tussen wal en schip
 3. Dienstverlening van het UWV en de gemeente moet beter
 4. Meer participatie vraagt om heldere informatie

Wij zijn JongPIT. Wij maken het verschil

Dit is dus onder andere wat JongPIT allemaal voor je doet. Op verschillende vlakken maken we voor jou het verschil. Ons doel is dat jij de regie hebt over jouw leven en dat alle jongeren met een chronische aandoening volwaardig mee kunnen doen in een inclusieve maatschappij.

Heb jij nog onderwerpen waar je graag over wil lezen op JongPIT? Laat het ons weten in een reactie!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

5 gedachten over “JongPIT maakt het verschil: Dit (en meer) doen we voor jou”

 1. Pingback: Launch: New website for students with a disability

 2. Pingback: Week van Inclusief Onderwijs – maandag 27 sept - vrijdag 1 okt - Steunpunt Passend Onderwijs

 3. Pingback: Week van Inclusief Onderwijs - Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs

 4. Pingback: Netwerkbijeenkomst PO/VO-J42: ‘De stem van de jongere’ - Steunpunt Passend Onderwijs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar boven
Skip to content