Hulpmiddelen die passen bij jouw stijl: zelf hulpmiddelen scoren én pimpen

Waar wil je over lezen?

Hulpmiddelen die passen bij jouw stijl: zelf hulpmiddelen scoren én pimpen

hulpmiddelen

Hulpmiddelen, iedereen gebruikt ze, maar laten we eerlijk zijn… Bij een hulpmiddel denk je niet meteen aan ‘hip’. Meestal zien hulpmiddelen er saai en klinisch uit. Zeker als je jong bent, kan dat een extra drempel geven om hulpmiddelen te gaan gebruiken. Dit artikel bevat tips over alledaagse voorwerpen die als hulpmiddel kunnen dienen en verwijst naar een aantal webshops en Facebookgroepen die je verder kunnen helpen om zelf hulpmiddelen te scoren en pimpen.

Alledaagse voorwerpen tot life hack

Wist je dat het touchscreen ontworpen is door iemand die zenuw- en peesproblemen had en daardoor moeilijk zijn scherm kon aanraken? Apple kocht in 2005 die technologie over en nu gebruikt de hele wereld touchscreens.

Helaas schopt niet elk hulpmiddel het zo ver dat het mainstream wordt. Een gemiste kans, want zoals Liz Jackson zegt, mensen met een beperking zijn de originele “life hackers“. Het is dan ook niet verrassend dat mensen met een beperking voorwerpen die er niet per se voor bedoeld zijn kunnen omtoveren tot hulpmiddel. Onze innovativiteit maakt het alledaagse leven makkelijker. Een paar voorbeelden:

 • Een notenkraker leent zich perfect om doppen van flessen mee open te krijgen. Handig als je weinig kracht in je vingers en/of polsen hebt.
 • Een barbequetang is super handig om dingen mee van de grond te rapen als je hoog in een rolstoel zit.
 • Een ontnieter kan je gebruiken om de ring waar je sleutels aan vastzitten te openen wanneer je er een sleutel af of aan wil doen.
 • Een nagelvijl is handig om post mee te openen. Handig als je niet goed kan priegelen.

Tip: er zitten vaak verrassend handige dingen in life hack-filmpjes.

Een paar reguliere webshops

Veel jongeren onder ons zullen ervaring hebben met het aanvragen van vergoedingen voor hulpmiddelen. Een vaak emotioneel en uitputtend proces. Gelukkig zijn er ook flink wat hulpmiddelen die je zelf kan aanschaffen. Een paar voorbeelden:

 • Heb je diabetes? Check Mijn Boeren Medical! Hier vind je injectie- en pompmaterialen. Tip: wil je sporten of een hip heuptasje voor je materialen: kijk bij accessoires
 • Of je nou wel of niet een chronische aandoening hebt; kijk eens op de webshop Bijzonder Handig. Hier vind je ontzettend veel. Ook voorwerpen waar je het bestaan niet van had kunnen raden. Van een flexibele snijplank tot een rokersrobot zodat je veilig zonder handen medicinale wiet kan roken bijvoorbeeld!
 • Er zijn verschillende thuiszorgwinkels. De handigste in deze tijd, omdat fysiek gaan vanwege covid19 misschien niet altijd even handig is, is de online thuiszorgwinkels. Tof aan deze website: ze hebben ook braces voor kinderen en/of minder grote mensen!
 • Mediopoint is ook een online thuiszorgwinkel. Het fijne aan deze is dat je behalve kopen ook materialen kan lenen en huren. Ook hebben ze handig tuingereedschap!
 • Ook als je (chronische) pijnklachten hebt kan je online een aantal hulpmiddelen aanschaffen. De meest voor de hand liggende zijn infraroodlampen en TENS apparaten. Beiden zijn in verschillende uitvoeringen en prijzen te verkrijgen dus doe eerst goed research naar welke het beste bij je past. 

Gepersonaliseerde hulpmiddelen en hoe ze te pimpen

Tot nog toe waren de hulpmiddelen die we gedeeld hebben niet per se erg hip. Niet getreurd, daar komt nu verandering in! 

 • Op de website van Neo-Walk kan je wandelstokken kopen in allerlei funky kleuren. Deze stokken zullen een mooie aanvulling zijn op jouw persoonlijke stijl. Wil je bubbels in je stok? Hou je van fluoriserend? Hou je van glitters of glow in the dark? Je vindt het allemaal daar. Verzendt wereldwijd!
 • Ook deze webshop verzendt wereldwijd. Wandelstokken, krukken én looprekjes, je kan het er allemaal kopen en allemaal personaliseren! Chrome, diamantjes of bepaalde patroontjes? Het kan allemaal.
 • Kijk ook eens op AliExpress. Je kan daar bijvoorbeeld zoeken naar rolstoelaccessoires, zoals deze telefoonhouder om aan je stoel te koppelen.  
 • Hanna Hoskins was de saaie hulpmiddelen meer dan zat en richtte voor lotgenotencontact Not Your Grandma’s op. In de Facebookgroep Pimp Your Mobility Aid die daaruit voortgekomen is, delen jongeren met een aandoening knutseltips om je hulpmiddelen mee mooi te maken. Douchestoelen, krukken, rollators én wandelstokken, ze komen allemaal langs.
 • Etsy is ook een goede plek om eens rond te kijken! Zo heb je bijvoorbeeld deze winkel die mooie katheterzakjes maakt.

Tweedehands hulpmiddelen

Heb je niet zo’n groot budget of wil je om andere redenen liever tweedehands shoppen? Hier zijn een aantal Facebookgroepen waar je eens een kijkje zou kunnen nemen.

Hulpmiddelen hoeven lang niet altijd saai en klinisch te zijn

Hopelijk heeft dit artikel je laten zien dat hulpmiddelen op verschillende manieren te verkrijgen zijn en dat ze lang niet altijd saai en klinisch hoeven zijn. Er zijn vele wegen waarlangs je hippe hulpmiddelen kan scoren en pimpen.

Mis je in dit artikel het soort hulpmiddelen waar jij naar op zoek bent? Of ken je nog een andere webshop waar je (hippe) hulpmiddelen kan aanschaffen? Laat het ons weten!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content