Wereld Autisme Dag: Een lange zoektocht naar de juiste diagnose

Waar wil je over lezen?

Wereld Autisme Dag: Een lange zoektocht naar de juiste diagnose

wereld autisme dag

Vandaag, op 2 april, is het Wereld Autisme Dag. Een dag om meer aandacht te vragen voor autisme. En dat is nodig, want eerlijk is eerlijk: er rust nog altijd een taboe op. En dat, terwijl zo’n 200.000 mensen in Nederland deze diagnose hebben. Juist dat onbegrip maakt de diagnose autisme soms nog wat lastiger. Eén van de JongPIT’ers heeft autisme en wilde vandaag iets over delen, en dat niet alleen, ze heeft ook een belangrijke boodschap voor je. Lees zelf maar!

Wereld Autisme Dag: Een lange zoektocht naar de juiste diagnose

Hoi allemaal, ik heb autisme. En op deze Wereld Autisme dag ga ik jullie hier wat over vertellen. Ik heb deze diagnose namelijk nog niet zo lang en ik ben al bijna 30. Sinds de diagnose (juni 2020) is er voor mij veel op zijn plek gevallen. Hiervoor heb ik namelijk de diagnoses angststoornis en depressie gehad en daarop werd de behandeling afgestemd. Dit hielp bij mij helaas niet voldoende en ik had al heel wat psychologen gezien door de jaren heen.

Tot het punt dat er meerdere mensen afzonderlijk van elkaar tegen mij zeiden: laat je eens testen op autisme, want ik herken hier heel veel van in jou. Zo gezegd, zo gedaan.

Vol goede moed ging ik naar de huisarts. Daar kreeg ik even doodleuk te horen dat ik geen autisme kon hebben, want ik was veel te stil, en autisten die kletsen heel erg veel en zeggen dat ze zelf meer last hebben van hun autisme dan de buitenwereld.

Maar uiteindelijk kreeg ik mijn doorverwijzing naar de GGZ instelling in de buurt. Ik voelde me uiteraard achteraf gezien niet helemaal serieus genomen door de huisarts. Er bestaan nog zo veel vooroordelen over autisme en wat daar allemaal wel of niet bij komt kijken.

Op intake bij de GGZ

9 maanden later (de wachtlijst was eigenlijk een heel jaar!!) kon ik op intake komen. Dit bestond onder andere uit een gesprek met de psychologe, en een gesprek met een naaste erbij. Inmiddels zaten we na die paar gesprekken ook midden in de corona pandemie en lag het onderzoek en de diagnose stelling een hele tijd stil.

Toen de corona toestand iets verbeterde en er de nodige maatregelen waren genomen heb ik ook nog een IQ-test mogen afleggen. Pas daarna werd de officiële diagnose gesteld, zoals eerder gezegd was dit in juni 2020. Sindsdien zijn de andere diagnoses angststoornis en depressie ook volledig van tafel geveegd en word ik veel beter geholpen. Meteen vielen alle puzzelstukjes in elkaar en konden we gericht gaan kijken naar wat ik wél nodig had.

Iedereen heeft talent

Iedereen heeft een talent, ook mensen met autisme. Ik let bijvoorbeeld heel erg op details en zie niet een hele situatie in zijn geheel. Autisme betekend voor mij vooral heel veel vragen stellen ter verduidelijking. En dat is absoluut geen ramp. Ik denk dat dat niet alleen voor autisme geldt maar dat heel veel mensen in alle leeftijden dat weleens hebben.

Je kunt en je bent zo veel meer dan je diagnose. En dat wil ik jou als lezer mee geven. Je bent niet je diagnose, je hebt een diagnose. Jij bent jij, jij bent uniek.

Psychische diagnoses zijn heel lastig. Twijfel je aan je diagnose? Ga op onderzoek uit en kijk waar je wel mee geholpen bent. Het kan even duren maar als je zelf al het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dan heeft je eigen gevoel meestal gelijk.

Als allerlaatste tip: kijk naar wat je wél kan, jij bent zo veel waard!


Ervaringsverhalen van jongeren met autisme:

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content