Ervaringsverhaal Tessa: Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) en autisme

Ervaringsverhaal Tessa: Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) en autisme

Ervaringsverhalen van jongeren met psychische en/of lichamelijke klachten delen we om te inspireren, verbinden en om jou te laten zien dat je niet alleen bent. Daarbij worden er door de jongeren vaak ervaringstips gedeeld waar jij mogelijk weer aan hebt.

Ervaringsverhaal Tessa: Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) en autisme

Vandaag is Tessa aan het woord, ze is 15 jaar en door CRPS moeten stoppen met haar school. Ondanks alles probeert ze zich wel te focussen op de fijne dingen in het leven en haalt ze veel steun uit haar huisdieren. Lees hieronder het hele verhaal van Tessa.

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Hey, mijn naam is Tessa, ik ben 15 jaar oud. Ik deed havo (leerjaar 3) maar ben daarmee gestopt omdat het lichamelijk niet meer ging. Nu zit ik dagelijks thuis met veel afspraken tussendoor. Ik heb een hele lieve hond, twee katten en twee konijnen, zij helpen mij heel erg!

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Ik heb Complex regionaal pijnsyndroom (CRPS) en autisme. Ik heb CRPS in mijn rechter onderbeen doordat ik afgelopen jaar in mei op vakantie in Turkije ben gestruikeld over een randje van 5cm.

Het houd voor mij in dat ik continu pijn heb en daardoor vaak in een rolstoel zit en heel slecht slaap. CRPS in combinatie met autisme geeft mij extra prikkelgevoeligheid, waardoor ik extra snel moe en overprikkeld ben.

Ik heb 5 jaar geleden na een ongelukje op school CRPS in mijn linker arm gekregen, dat ging gelukkig redelijk snel over (veel sneller dan deze keer), dat is hoogstwaarschijnlijk de reden dat het nu in mijn been is. Als je het eenmaal hebt gehad, ben je er altijd gevoelig voor het terug te krijgen.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Wat mij helpt ermee om te gaan zijn: mijn huisdieren die altijd lekker bij me komen liggen ook als ik me slecht voel, zij weten me toch elke dag een lichtpunt(je) te geven! Hele lieve vriendinnen/lotgenoten waar ik veel contact mee heb en veel positiviteit uit haal! En mijn familie die me erg hard steunen.

Ook heb ik een bullet journal waar ik elke dag iets positiefs in schrijf om me aan de goede dingen te laten herinneren.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

CRPS belemmert me vooral in de chronische vermoeidheid, waardoor ik erg weinig kan ondernemen, de pijn ben ik inmiddels wel weer aan gewend (er zit veel toename in de pijn, dus het is steeds opnieuw wennen). Ook kan ik momenteel niet naar school, terwijl mijn klasgenoten wel allemaal gaan, dat is erg moeilijk.

5. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Ik heb veel (ziekenhuis) afspraken, dat is lastig plannen omdat het slopend is voor mij, maar ze moeten wel allemaal, ik plan maximaal 1 activiteit per dag, met het liefst een dag rust ertussen, maar dat lukt niet altijd.

Dit is een foto met mijn familie op vakantie in Turkije, hier was ik pas gevallen.

6. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Ik wil meegeven aan andere jongeren dat hoe moeilijk het ook is, er altijd positieve puntjes zijn, elke dag, probeer van de kleine lichtpuntjes te genieten!

Blijf op de hoogte van Tessa

Wil je graag op de hoogte blijven van hoe het met Tessa gaat? Je kunt haar volgen via Instagram, zoals ze zelf zegt: “Benader me gerust voor vragen/contact, dm is altijd open!:

Dankjewel Tessa, voor het delen van jouw verhaal!

Verder lezen over onderwerpen uit Tessa haar verhaal?
Vorig ervaringsverhaal:

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content