Versoepelingen onderwijs: Jongeren met kwetsbare gezondheid staan weer aan de zijlijn

Waar wil je over lezen?

Versoepelingen onderwijs: Jongeren met kwetsbare gezondheid staan weer aan de zijlijn

Versoepelingen onderwijs

JongPIT’er Eline is geïnterviewd voor een artikel van het Parool over de versoepelingen in het hoger onderwijs en wat dit betekent voor jongeren met een fysieke of psychische chronische aandoening of beperking. Want de groep waar wij als JongPIT voor staan – jongeren tussen de 15 en 30 jaar met een chronische aandoening, psychische aandoening of beperking – is extra hard geraakt door de corona-crisis. Door de versoepelingen in het hoger onderwijs komen sommige jongeren die in de (medische) risicogroep weer aan de zijlijn te staan.

Sommige jongeren kunnen zich niet laten vaccineren

Deze jongeren hebben te maken met extra zorgen om hun gezondheid, zorg en onderwijs. Veel jongeren in deze (medische) risicogroep zijn bang voor het oplopen van corona en wat dit doet met hun (kwetsbare) gezondheid. Een deel hiervan kan zich niet laten vaccineren wegens medische redenen en na het advies van zorg professionals. Dit maakt het deelnemen aan fysiek onderwijs voor sommige studenten niet mogelijk, extra risicovol en het geeft hun extra zorgen. Wij zijn daarom blij dat er vanuit de overheid wordt gestimuleerd om zoveel mogelijk te vaccineren.

Door corona kwam de mogelijkheid tot het online volgen van onderwijs beschikbaar. Dit was niet alleen fijn omdat deze jongeren zich veiliger voelen met betrekking tot corona, maar ook omdat voor veel van hen hybride onderwijs de mogelijkheid biedt te kunnen studeren ondanks hun energiegebrek of beperkingen.

Risico om ziek te worden is te groot

“Hoewel deze jongeren heel erg de behoefte hebben aan sociaal contact, is er ook een groep die om medische redenen niet gevaccineerd kan worden, of het vanwege een hoog medisch risico niet aandurft om naar school te gaan na deze versoepelingen. Voor hen is het risico om erg ziek te worden van corona, gevaccineerd of niet, vaak te groot. Door hybride onderwijs kunnen ze hun studie volgen. Het was enorm prettig dat dat afgelopen jaar mogelijk was.”

Benoemd JongPIT’er Eline in het Parool. Later in het artikel benoemd Eline nog hoe belangrijk het is dat jongeren met een chronische aandoening of beperking ook na corona gewoon mee kunnen doen met de rest:

“Hoewel sociaal contact ook erg belangrijk is voor deze jongeren, is het belangrijk dat er rekening met ze wordt gehouden. Het aanbieden van enkel fysiek onderwijs zorgt ervoor dat ze niet kunnen meedoen met de rest. Wij hopen dat instellingen daarom ook online onderwijs blijven aanbieden.”

Het is daarom ook van belang dat onderwijsinstellingen met studenten in gesprek blijven over wat wel mogelijk is. Onderwijsinstellingen moeten in gesprek met de studenten om te kijken wat voor hen wél mogelijk is .

Lees het hele artikel op Parool.nl

Tevens wordt er namens JongPIT en Ieder(in) een brief gestuurd naar de Kamerleden over deze kwestie. In deze brief wordt het belang van online onderwijs benoemd en vragen we nadrukkelijk of de minister ervoor wil zorgen dat onderwijsinstellingen de toegang tot online onderwijs open houden.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content