Let's talk about sex! 9 Podcasts over seks met een beperking

Waar wil je over lezen?

Let's talk about sex! 9 Podcasts over seks met een beperking

seks met beperking aandoening

Iets nieuws op ECJP: een rubriek met een overzicht van relevante podcasts! In dit geval over het al dan niet hebben van seks met een aandoening of beperking. Podcasts zijn tegenwoordig populairder dan ooit. Als je scrolt door de podcastlijsten op Spotify, SoundCloud, PodBean, of waar je ze ook luistert, zie je dat het aanbod oneindig lijkt. Zo ook over het onderwerp beperkingen en seks. Vandaar dat ik er een paar voor je op een rij zet. Helaas is het overgrote deel van het aanbod Engelstalig.

Let’s talk about sex! 9 Potcasts over seks met een beperking of aandoening

Praten over seks is een taboe, laat staan als het gaat om seks met een aandoening of beperking. Toch wil het niet zeggen dat als je ziek of beperkt bent, je ook geen behoefte hebt aan seksueel contact. Toch? Onderstaande lijst met podcasts bevestigen dat. We hebben 9 podcasts gezocht die gaan over seks hebben met een aandoening of beperking.

1. Podcast: Ongehoord

Laten we beginnen met de enige Nederlandstalige podcast in de lijst over seks met een aandoening of beperking:
Ongehoord is een podcast die gaat over “seksualiteit in al haar verschijningsvormen”, aldus de website van oprichter en gespreksleider van de podcast Marije Janssen. Janssen is non-binair en gebruikt daarom de persoonlijk voornaamwoorden die/diens.
Je kan bij die terecht voor het organiseren van publieke evenementen, symposia, maar ook voor een-op-een coaching en kleinschalige workshops over seks, verlangen en intimiteit. “Ik ben gepassioneerd om mensen tools te bieden waarmee ze hun eigen seksualiteit en intimiteit vol overgave kunnen beleven” meldt de website ook. Dat belooft veel goeds!
Aflevering 15 van Ongehoord heet ‘Over disability activism seksualiteit met Anais van Ertvelde’. Van Ertvelde is auteur, historica en maakt zelf ook een podcast, namelijk Vuile Lakens. Ze is zelf met een asymmetrie geboren waardoor haar arm korter is dan gemiddeld. De website van Janssen meld dat ze zich bezig houdt “met lichamen, handicap, seksualiteit en disability activism.”
In de aflevering komen Disability Studies in Nederland komt langs, maar ook verschillende disability activists worden besproken. Hieronder ook Nederlandse activisten zoals Xandra Koster die schreef over het onder het stigma omtrent seksualiteit als je een beperking hebt.
Tevens komen er in deze aflevering meerdere tips voorbij van YouTubers en andere podcasts die je kan luisteren over het thema seks en het hebben van een beperking. Aflevering 15 gaat over het stigma omtrent seks en beperkingen. In de aflevering wordt veel doorverwezen naar andere behulpzame bronnen:

Ongehoord aflevering 15 – over disability activisme, seks en leven buiten de norm met Anaïs van Ertvelde

2. Disability Visibility Podcast

De Disability Visibility Podcast biedt veel informatiebronnen. Gastvrouw en activist Alice Wong heeft onder andere vaak een BiPAP masker op. Dat is een masker om makkelijk adem te kunnen halen. Ze heeft een spierziekte waarbij haar spieren langzaam kracht verliezen. Disability Visability Podcast richtte ze op om over politiek, cultuur en media te praten met gasten met een beperking.
De aflevering ‘Sex Education’ gaat vooral over hoe inclusieve seksuele voorlichting eruit zou moeten zien, lichamelijke autonomie en het recht van alle mensen met een beperking om plezier en seks te hebben.
Te gast zijn Julia Bascom, een autismerechtenactivist, en Robin Wilson-Beattie, schrijfster, activist en oprichter van sexAbled. SexAbled is een website waarop “everyone should be able to experience giving and receiving pleasure, regardless of ability.”

3. Podcast: Sex, drugs and disability

De podcast Sex, drugs and disability van Julie Negrin gaat over taboe-onderwerpen en hoe het leven is voor iemand die pas net een beperking heeft en misschien niet lang meer zal leven. Julie heeft zelf meerdere vormen van kanker gehad en heeft onder andere een slecht immuunsysteem en moeizame spijsvertering.
De 2e aflevering, Sex with Jules, gaat niet over hoe het is om seks te hebben met Jules, maar over haar filosofie over seks en hoe je een gezonde relatie kan hebben met je eigen seksualiteit. Wat is consent, hoe ga je om met je behoeften en welke goede onderzoekers zijn bezig met deze onderwerpen?
Luister de podcast Sex, drugs en disability aflevering #2 >>

4. Podcast: This is not what I ordered

Psychotherapeut en maker van de podcast This is not what I ordered heeft zelf MS (Multiple Sclerose). Ze hoopt dat ze haar kennis en vaardigheden als psychotherapeut en ervaringsdeskundige als MS patiënt kan inzetten om mensen met een chronische ziekte een zo mooi en compleet mogelijk leven te helpen leiden.
Aflevering 37 heet ‘Creative Sex + Disability’. Ze zit aan tafel met gecertificeerd sekstherapeut Mariah Power die zelf ook MS heeft. Haar ziekte heeft haar geleerd wat ze zoekt in een relatie en wat de meerwaarde is van het vinden van en tevreden zijn met je eigen seksualiteit. Power benadert het leven lichtvoetig en probeert humor en genot in pijn te vinden.
Klinkt dat raar? Voor meer informatie moet je de aflevering luisteren.

5. Strokecast

Strokecast is een podcast over hoe het leven is nadat je een beroerte hebt gehad. Host Bill Monroe heeft in 2017 zelf een beroerte gehad waarbij hij gevoel en kracht in zijn linker arm en been verloor. Inmiddels loopt hij met een wandelstok en is hij optimistisch over verder herstel in de toekomst. In Strokecast onderzoekt Monroe het revalidatieproces, de voorlopers op het gebied van neurowetenschappen en “a one-handed banana peeling”.

Aflevering 52: ‘Sex After Stroke’

In aflevering 52, ‘Sex After Stroke’, blikt Monroe terug op een jaar lang podcasts maken na zijn beroerte. Het raamwerk dat Monroe gebruikt bij zijn podcast over seks na een beroerte bestaat uit: veiligheid, fysieke factoren, medicatie, anticonceptiemiddelen, relationele veranderingen en toestemming en communicatie.

Aflevering 59, ‘The Intersection of Disability and Sexuality’

In aflevering 59, ‘The Intersection of Disability and Sexuality’, onderzoekt hij met eerder genoemde Robin Wilson-Beattie naar het snijvlak tussen beperkingen en seksualiteit en hoe seksualiteit verandert voor mensen die een beroerte hebben gehad:

6. Podcast Disability After Dark

Dan nu een persoonlijke favoriet. De podcast Disability After Dark van Andrew Gurza. Deze hele podcast gaat over seks en beperkingen. Gurza is geboren met Cerebrale Parese (hersenbeschadiging die opgedaan is tijdens de zwangerschap of bevalling). In zijn podcast onderzoekt hij kanten van de “disabled experience” die we normaal niet vaak horen. Zoals de snijvlakken van handicap, queer-zijn en seksualiteit. Eigenlijk zijn vrijwel alle afleveringen van deze held van toepassing voor deze rubriek. Ik heb twee relevante uitgekozen:

Aflevering 2: “Do You Have a Sex Drive?”

Aflevering 2 uit 2016 is een goede om mee te beginnen. De aflevering heet “Do You Have a Sex Drive?”. Hebben mensen met een beperking überhaupt wel een libido? Natuurlijk wel! Het is echter een hardnekkig stigma dat dat niet zo zou zijn. Omdat dit vooroordeel bestaat is er ook minimale voorlichting beschikbaar.
Gelukkig hebben we mensen als Gurza om ons te helpen:

Aflevering 14 ‘Young, Queer & Crippled: A Throwback Episode to Andrew’s Teen Years’

In aflevering 14 ‘Young, Queer & Crippled: A Throwback Episode to Andrew’s Teen Years’ bespreekt Gurza hoe zijn jeugd was als queer jongen met een beperking de zich vaak ontzettend eenzaam voelde. Hij maakte deze aflevering voor ander jonge mensen met een beperking die informatie zoeken over seks en behoefte hebben aan contact, maar beide niet kunnen vinden.

aflevering 41, ‘The Things You Should Never Say to a Disabled Person During or After Sex’

In aflevering 41, ‘The Things You Should Never Say to a Disabled Person During or After Sex’, bespreekt Gurza uitspraken waar je als persoon met een beperking niet bepaald op zit te wachten tijdens of na de seks.

7. Podcast: BBC OUCH

De podcast van de BBC, BBC OUCH, bestaat uit serieuze praat over het hebben van een beperking, life hacks, en taboes. Aardig wat afleveringen gaan over seks en beperkingen.
De podcast wordt gepresenteerd door Damon Rose die blind is, Kathleen Hawkins wier beide benen onder de knie geamputeerd zijn en protheses heeft en Simon Minty die geboren is met Spondyloepiphyseal dysplasia congenita (een afwijking in bottengroei die leidt tot achondroplasie).

Aflevering ‘Sex and Money’

Aflevering ‘Sex and money’ gaat over mensen die aangetrokken zijn tot mensen met fysieke beperkingen. Met de gasten wordt ook gesproken over seks, beperkingen en geld. Een van de gasten is van mening dat de kapitalistische maatschappij discriminatie van mensen met een beperking voortbrengt.
Luister de podcast aflevering ‘Sex and Money’ >>

Aflevering: ”Sex robots’ help Disabled People’

Can ‘sex robots’ help disabled people is een aflevering proberen de presentatoren de vraag te beantwoorden of mensen met een beperking iets hebben aan een seksrobot. Ze behandelen deze vraag met een gevarieerde groep gasten, waaronder een voormalig punker die als tiener in de minder toegankelijke jaren 80, als tiener, vocht voor een leven voor zichzelf.
Beluister de aflevering ”Sex robots’ help Disabled People >>

Aflevering: ‘Sex and Relationships special’

Aflevering 100: ‘Sex and relationships special’ In deze aflevering praten presentatoren met panel Asta, Daryl and Kirsty over een aantal stevige onderwerpen, zoals hoe je je maagdelijkheid kan verliezen als je geen controle hebt over je armen en benen, hoe het is om homoseksueel te zijn een beperking te hebben, en hoe je ermee om kan gaan als je verliefd wordt op je zorgverlener.
Luister naar de aflevering ‘Sex and Relationships special’ >>

Aflevering: ‘Sex, With These Hips?’

‘Sex, with these hips?’ Zo heet de laatste aflevering van BBC OUCH over dit onderwerp. Heb je weleens meegemaakt dat je zo in seks opgaat, dat je je ineens realiseert dat je heupen uit de kom gaan schieten? Xandra Lee, de gast, in deze aflevering wel. Ze schreef er zelfs een boek over! Verder te gast in deze aflevering therapeut Mel Halacre die praat over hoe dagelijkse discriminatie tot grotere problemen kan leiden en welke coping strategieën er zijn.
Beluister de aflevering ‘Sex, With These Hips? >>

8. Podcast: Doing it! With Hanna Witton

‘Doing it! With Hanna Witton’ is een podcast die over alle aspecten van seks, relaties en verschillende soorten lichamen gaat. Het is een podcast waarin op humoristische wijze met gasten gepraat wordt. Je kan hier een lach en een traan verwachten, maar ook serieuze seksuele voorlichting.

Aflevering ‘Disability, Sex, Relationships & Dating: Roundtable Discussion’

In de aflevering ‘Disability, Sex, Relationships & Dating: Roundtable Discussion’ gaat Witton met allemaal gasten die bekend zijn met beperkingen en/of er zelf een hebben. Ze gaat met hen in gesprek over het belang van inclusieve seksuele voorlichting.
Daarnaast bespreken ze dat mensen met een beperking slachtoffer kunnen zijn van fetisjisten. Aan bod komt ook de vooroordelen die er zijn over mensen met een beperking en de impertinente vragen waar alle gasten mee te maken hebben gehad.

9. Queer MEDucation Podcast

Queer MEDucation is de podcast van doktersassistent Kerin Berger. De podcast draait om het onderwijzen van professionals in de zorg, maar ook de rest van de mensheid wat betreft gezondheidszorg voor LHBTQIA+ en non-binaire mensen. Tussen wat de gezondheidszorg vaak levert en wat non-binaire mensen en mensen uit de LHBTQIA+ nodig hebben zit nog een groot gat. Het is de missie van Berger om onder andere via deze podcast dat gat te dichten.
Aflevering 15 Cripping Up Sex ft Eva Sweeney gaat over het werk wat sex educator Sweeney allemaal doet. Sweeney kan niet verbaal communiceren door haar vorm van Cerebrale Parese (hersenbeschadiging die opgedaan is tijdens de zwangerschap of bevalling). Ze schijnt met een lampje, dat vastzit aan haar pet, naar de letters op een letterbord waar haar assistente vanaf leest.
Als queer tiener met een beperking was er geen seksuele voorlichting beschikbaar die van toepassing was op haar. Toen is ze die zelf maar gaan maken. Haar voornaamste advies als mensen van je verwachten dat je er op een bepaalde manier uitziet of moet gedragen is om dan te denken: “Fuck it!” Check ook haar blog waar ze de gebruiksvriendelijkheid van seksspeeltjes voor mensen met een beperking beoordeelt.
Beluister de Queer MEDucation podcast aflevering 15 >>

Seks met een beperking of aandoening

Seks met een beperking of aandoening is niet een onderwerp waar makkelijk over gepraat wordt. Toch is het iets wat velen bezig houdt. Mocht je zelf meer informatie over dit onderwerp willen hopen we dat je wat hebt aan bovenstaande podcasts, met deze lijst ben je in ieder geval wel even zoet!

Zelf nog artikelen en/of podcasts die over seks en beperkingen gaan? Laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content