Nieuwe regels Wajong (2020/2021); wat verandert er precies voor jou?

Waar wil je over lezen?

Nieuwe regels Wajong (2020/2021); wat verandert er precies voor jou?

vacature werk en inkomen

De regels omtrent Wajong zijn weer aangepast. Benieuwd wat er voor jou allemaal gaat veranderen? Aan de hand van verschillende situaties en vragen leggen we het je in dit artikel uit. In grote lijnen:  

  • Werken naast Wajong gaat lonen, je inkomen wordt in ieder geval niet lager door intreding van het garantiebedrag.
  • Volledig behoud van Wajong tijdens het volgen van een opleiding
  • Je kunt levenslang terugvallen op Wajong als je uitvalt met welke reden dan ook.

Nieuwe regels Wajong: werken moet lonen

Het uitgangspunt van de nieuwe wetgeving is dat werken moet lonen. De nieuwe maatregelen zorgen er, als het goed is, voor dat je meer geld ‘overhoudt’ als je meer werkt. Daarnaast is er voor gekozen om de de verschillen tussen de oude Wajong, Wajong (2010) en Wajong (2015) te verkleinen; over deze harmonisering van de verschillende Wajong-regimes lees je hier.

Nieuwe Wajong-regels; Wat verandert er precies voor ons?

Aan de hand van de volgende situaties bespreken we wat er voor jou verandert, hopelijk herken je je in een van deze, zo niet, dan horen wij dat ook graag!

Disclaimer: de regels aangaande een opleiding volgen naast de Wajong worden van kracht vanaf september 2020. De andere regels gaan in vanaf 1 januari 2021. Wanneer welke specifieke regels worden ingevoerd lees je hier.

Wanneer je werkt naast je Wajong:

Dan krijg je in ieder geval minimaal hetzelfde bedrag als wat je nu krijgt, en misschien ga je er zelfs op vooruit. Je uitkering wordt niet lager, dit komt door het ‘garantiebedrag’. Het garantiebedrag vult het verschil aan tussen wat je nu ontvangt en wat je volgens de nieuwe wetgeving zou ontvangen. Als het goed is ga je er ieder uur dat je meer werkt er ook financieel op vooruit.  

Wanneer je meer uren gaat werken:

Voor iedere euro die je meer verdient mag je er minimaal 30 cent van houden. Als je uitkering het garantiebedrag is verandert er niets. 

Wanneer je minder uren gaat werken:

Dan neemt je wajong-uitkering toe. Als je wajong-uitkering hoger is dan het garantiebedrag krijg je toch deze hogere wajong-uitkering.

Wanneer je je baan verliest:

Wanneer je werkt naast je wajong en vervolgens je baan verliest dan heb je recht op een WW-uitkering. Ook krijg je een jaar de tijd om een nieuwe baan te vinden, terwijl je je uitkering behoudt. Als dat lukt gelden de regels voor het garantiebedrag wederom en ga je er financieel niet op achteruit. Als het na meer dan een jaar pas lukt om een baan te vinden dan gelden de nieuwe regels voor de hoogte van je uitkering bij je werk. 

Wanneer je verandert van baan:

Als je van baan verandert maar je maakt dezelfde uren voor hetzelfde salaris dan verandert je garantiebedrag ook niet. Het is dus wel zo dat als je na verlies van baan niet binnen een jaar een nieuwe baan hebt dat dan het garantiebedrag vervalt. 

Wanneer je niet werkt maar wel is vastgesteld door uwv dat je arbeidsvermogen hebt:

De uitkering blijft 70% van het minimumloon. De hoogte van de uitkering is niet afhankelijk van het inkomen van je partner of eigen vermogen. 

Wanneer je niet werkt en duurzaam geen arbeidsvermogen hebt:

Dan verandert er niets voor je. Je uitkering blijft 75 procent van het wettelijk minimumloon. Als je dan toch een klein inkomen vergaart, mag je van iedere euro die je verdient 25 cent behouden. Dat mocht voor de wetswijziging niet.

Wanneer je een opleiding wilt volgen

Je kunt een opleiding volgen met volledig behoud van je wajong-uitkering.

Vragen over de nieuwe Wajong situatie

Als je een vraag hebt, stel hem alsjeblieft! Wie weet helpt het antwoord niet alleen jou maar ook een ander. Een vraag stellen kan bijvoorbeeld via ons whatsapp-nummer.

Is het minimumloon het maximum dat ik kan verdienen?

Nee, met de nieuwe regels is het mogelijk om boven het minimumloon te verdienen wanneer je meer gaat werken.

Met oude wajong en verschillende wajong-regelingen verdien ik momenteel meer dan het minimumloon, gaat dit veranderen?

Nee, met de nieuwe regels ga je er niet op achteruit. Het verschil met wat je zou krijgen onder de huidige regels wordt gecompenseerd door het garantiebedrag. 

Heeft mijn opleidingsniveau effect op mijn totaalinkomen als ik ga werken?

Niet direct. Wel indirect: als je gaat werken in een baan met een hoger inkomen dan het minimuminkomen dan werkt dat door in je totaalinkomen.

bron: www.rijksoverheid.nl

Wie er tussen wal en schip zijn gevallen zijn pas te zien als het schip is weggevaren

Inherent aan het vormen van nieuwe regels is dat er mensen zijn die hiermee juist niet zijn geholpen. Als jij je niet gehoord voelt met deze nieuwe regels, laat dan wat van je horen en stuur ons een berichtje en misschien kunnen wij je helpen. Alleen samen kunnen we een samenleving bouwen die inclusief is voor iedereen.

Heb jij nog een vraag over Wajong of andere UWV-onduidelijkheden? Laat het ons weten!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content