Ervaringsverhaal Rowena: Fibromyalgie, depressie, vermoeid en creatief

Waar wil je over lezen?

Ervaringsverhaal Rowena: Fibromyalgie, depressie, vermoeid en creatief

Het kan zo fijn zijn om een verhaal te lezen waarin je je herkent en realiseert dat je niet de enige bent. Daarom zijn wij de categorie ‘ervaringsverhalen’ gestart om via deze weg jongeren met een chronische aandoening aan het woord te laten.
Vandaag is Rowena aan het woord. Een jonge meid die gek is op creativiteit en werkte in de zorg. Maar helaas ook belemmerd wordt door fibromyalgie, chronische vermoeidheid, depressie en angst. Hoe ze er mee omgaat? Dat lees je in hieronder!

Ervaringsverhaal Rowena: Fibromyalgie, depressie, vermoeid en creatief

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Rowena Pagie 23 jaar oud. Ik heb een tijdje gewerkt als verzorgende-IG/maatschappelijk medewerker. Totdat ik depressief word en niet meer kon werken.
Mijn hobby’s zijn; shoppen & creatieve dingen, zoals: art journal, mixed media, kaartjes maken en bullet journal.

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Fibromyalgie: sinds wanneer precies weet ik niet, ik heb altijd veel onverklaarbare pijn gehad, waar uiteindelijk fibromyalgie uitgekomen is. De fibromyalgie vind ik erg lastig om mee om te gaan, ik heb vaak het meeste last van mijn vingers en knieën, de pijn is dan zo heftig dat elke stap pijn doet.
Chronisch vermoeidheidssyndroom: dit is ongeveer het zelfde gegaan als me fibromyalgie, onverklaarbare vermoeidheid. Alles wat uitgezocht en ze konden maar niks vinden. De moeheid vind ik ook erg lastig om mee om te gaan, soms kan je dingen niet doordat je teveel pijn hebt of te moe bent en dit vind ik erg frustrerend.
Depressie en angststoornis: sinds 6 november 2017 ben ik ziek gemeld vanwege me depressie, dit heb ik al langer maar nooit willen toegeven, ik was bang dat ik hierover veel negatieve reacties ging krijgen. Wat uiteindelijk ook het geval is en vooral de onbegrip waar ik last van heb. Ik ben 10 weken opgenomen geweest hiervoor maar ze zijn er achter dat ik gespecialiseerde ggz hulp nodig heb voor mijn angststoornis en wacht nog steeds op mijn volgende opname plek.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Ik probeer mijn gevoelens te uiten in mijn art journal, ik vind het nogal lastig om te praten of me te uiten met woorden en doe dit dus in mijn bullet journal en art journal.
Mijn bullet journal geeft me ook veel inzichten van hoeveel pijn ik heb gehad afgelopen maand, hoe ik geslapen heb etc. Ik hou vanalles bij.
Ik slaap zoiezo elke middag, dit heb ik echt nodig. Als ik dit niet doe dan ben ik echt weinig waard. Daarom heb ik toegegeven hieraan en dit doet mijn ook goed.
Veder heb ik veel medicatie, ik wil hier graag vanaf maar dit helpt mijn wel de dagen door te komen.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Ik vind het lastig dat ik niet meer kan werken, ik heb altijd veel gewerkt en merk nu dat ik toch minder structuur heb in me leven.
Ik mis het sporten heel erg, voordat ik alles had heb ik op ijshockey gezeten en veel gekickbokst.
De beoordelingen van mensen over, doe even dit of doe even dat heb ik ook erg veel last van.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Ik heb een ziektewet uitkering.

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Op dit moment is dit nog erg lastig, ik ga als het goed is over 2 weken beginnen aan een dagbehandeling van 10 weken om structuur terug te krijgen.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Ik wil meegeven, dat er meer mensen zijn die dit hebben en je dus wel zullen begrijpen, dit wil ik meegeven omdat ik veel onbegrip ervaar.

Volg Rowena via Instagram

Dankjewel Rowena, voor het delen van jouw verhaal. Wil je op de hoogte blijven van Rowena? Volg haar dan via Instagram!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content