Stage & Werk | 8 aanbevelingen door en voor studenten met een ondersteuningsvraag

Waar wil je over lezen?

Stage & Werk | 8 aanbevelingen door en voor studenten met een ondersteuningsvraag

studenten met een ondersteuningsvraag

Bij het zoeken naar een stage of naar een baan kun je tegen drempels aanlopen waar jouw gezonde medestudenten minder of geen rekening mee hoeven te houden. Vertel je bij je sollicitatie van je beperking? Twijfel je of je de werklast überhaupt wel aan kunt? Hoe moet dat dan wanneer je naar het ziekenhuis moet of als je een slechte dag hebt? Gaat de werkgever of stageaanbieder mij daarop afrekenen?

Helemaal logisch dat je je hier druk om maakt. Bij JongPIT horen wij dat jongeren met een ondersteuningsvraag hier vaker tegenaan lopen. We zijn daarom op zoek gegaan naar wat en wie tijdens dit proces kan helpen! Samen met de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), het Interstedelijk Student Overleg (ISO), Ieder(in) en het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) zijn wij in gesprek gegaan met studenten met een ondersteuningsvraag, ervaringsdeskundige alumni en verschillende organisaties die jongeren ondersteunen bij het vinden van een stage of werk. Tijdens deze meedenksessie werden er veel tips en ervaringen uitgewisseld en hieruit is een aantal aanbevelingen gekomen, die we graag met jullie delen!

Kwaliteiten van jongeren met een chronische aandoening worden over het hoofd gezien

Helaas is er nog steeds stigma rondom het hebben van een (fysieke of psychische) aandoening. Dit maakt dat werkgevers in eerste instantie vooral drempels lijken te zien en dat ze onze kwaliteiten vaak over het hoofd zien. Een belangrijk punt dat in de meedenksessie naar voren kwam was dan ook dat het benoemen van jouw sterke punten en talenten een grote rol speelt bij het solliciteren naar een baan of stage. Wij weten als geen ander dat het hebben van een beperking niet meteen betekent dat wij minder goed ons werk doen.

De extra levenservaring, het groter vermogen om creatief te denken, het vermogen en de kennis om beter om te kunnen gaan met tegenslagen en het groter inlevingsvermogen, die horen bij jouw beperking en zouden eigenlijk juist pluspunten moeten zijn bij werkgevers. Dit is dan ook 1 van de aanbevelingen: licht jouw kwaliteiten en talenten uit. Zo maak jij van je beperking een plus en dit vergroot de kans op succes. 

Tips & tricks door en voor jongeren

Naast bovenstaande tip bevat de infographic nog 7 andere tips om de overgang naar stage of werk makkelijker te maken. Deze tips en tricks zijn dus geschreven door en voor jongeren die in eenzelfde situatie zitten als jij! Spoiler: het is niet onmogelijk en er zijn veel dingen die kunnen helpen zodat het vinden van een baan of stage makkelijker wordt! We hopen dat deze tips jou helpen om die  gewilde stage of baan binnen te slepen!

Mocht je na het lezen van dit artikel en de infographic vragen, aanvullingen of feedback hebben, neem dan contact op met JongPIT via het contactformulier op onze website, of laat een reactie achter onder dit bericht. We organiseren daarnaast een aantal keer per jaar meedenksessies voor studenten. Houd voor de aankondiging onze Facebook & Instagram pagina’s in de gaten!

Stage & werk: 8 aanbevelingen door en voor studenten met een ondersteuningsvraag

Hieronder vind je de infographic Stage & werk: 8 aanbevelingen door en voor studenten met een ondersteuningsvraag. De tekst van de infographic is onder de afbeelding uitgewerkt.

JongPIT’ers Lisa, Lauren en Eline hebben meegewerkt aan de inhoud van de infographic.

1. Denk voor het solliciteren alvast na over de vraag of, wanneer en op welke manier jij jouw ondersteuningsvraag bespreekbaar wil maken. Vraag advies aan mensen die je vertrouwt, zoals een mentor, vrienden en familie, of studenten in een vergelijkbare positie als jij.

2. Heeft jouw ondersteuningsvraag jou (ook) iets positiefs gebracht? deel dat tijdens een sollicitatiegesprek. Bijvoorbeeld de sterke punten die jij hebt (ontwikkeld) dankzij jouw ondersteuningsvraag of door het te benaderen als kracht. Of deel bijvoorbeeld met welke aanpassingen jouw ondersteuningsvraag kan worden ondervangen zodat dit geen belemmering hoeft te vormen.

3. Geef concreet aan wat jij nodig hebt en op welke manier jouw (toekomstige) werkgever je kan helpen met je ondersteuningsvraag. Bijvoorbeeld het aantal uren per week dat voor jou haalbaar is, of jouw behoeften op het gebied van toegankelijkheid.

4. Maak gebruik van organisaties die het vinden van stage en werk faciliteren en ondersteunen. Bijvoorbeeld SWOM, CNV Jongeren, Ctalents, Emma@Work.

5. Maak gebruik van platforms en organisaties die studenten en jonge professionals met een ondersteuningsvraag bij elkaar brengen. Bijvoorbeeld ECIO heeft een online community waar gelijkgestemden hun tips en ervaringen kunnen uitwisselen. Deze community heet ‘Ervaringsdeskundigen studeren met een beperking of ondersteuningsvraag’ en is bereikbaar via LinkedIn. JongPIT heeft ook een online community op Facebook genaamd ‘JongPIT community’.

6. Ontdek voor jezelf en maak gebruik van waar jij enthousiast van wordt en waar jouw talent ligt. Het is belangrijk dat jouw werkgever jouw kwaliteiten ziet, maar ook dat je zelf plezier hebt in je werk. Ontdek dus voor jezelf van welke taken je enthousiast wordt en waar jouw talenten liggen, zodat je deze extra kan inzetten.

7. Het is belangrijk dat jij een fijn gevoel hebt bij jouw werkgever. Vertrouw op jouw gevoel en indruk van de organisatie en collega’s. Het kan ook helpen om de doelen en de missie van de organisatie te bekijken.

8. Maak gebruik van career counseling services, studieadviseurs en studentendecanen op jouw onderwijsinstelling. Op basis van hun specialistische kennis en ervaring kunnen zij meedenken over jouw specifieke situatie.

Hieronder kun je de Nederlandstalige en Engelstalige versie van de infographic als PDF downloaden:

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content