Chronisch zieke jongeren laten geld liggen, JongPIT wil dit voorkomen

Waar wil je over lezen?

Chronisch zieke jongeren laten geld liggen, JongPIT wil dit voorkomen

Veel jongeren met een chronische aandoening hebben werkelijk geen idee waar ze recht op hebben; wat voor soorten uitkeringen zijn er? Wat voor vergoedingen kun je gebruiken? Welke rechten heb je? Hoewel er best wel wat mogelijkheden zijn, zijn de meeste jongeren er niet van op de hoogte. Hierdoor laten ze veel geld en ondersteuning liggen. Zonde, vinden wij van JongPIT. Daarom willen wij jou helpen om te voorkomen dat je niet krijgt waar je recht op hebt.

Chronische zieke jongeren laten geld liggen, JongPIT wil dit voorkomen

Een uitkering, vervoerstoeslag, individuele studietoeslag, hulp vanuit de WMO – zo maar eenaantal zaken waar jongeren met een chronische aandoening mogelijk recht op hebben. Toch wordt er weinig gebruik gemaakt van zulke regelingen omdat velen simpelweg niet weten dat het bestaat.

Jammer – vinden wij van JongPIT, want zulke zaken kunnen het dagelijkse leven soms een stuk makkelijker maken! Chronisch zieke jongeren laten hierdoor geld liggenen dat is precies wat wij willen voorkomen.

Hoe gaan we dit aanpakken?

Wat wij doen, is het verzamelen van alle informatie die gunstig is voor jongeren met een chronische aandoening. Denk aan informatie over regelingen, vergoedingen, uitkering, studie en werk. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat de informatie voor onze doelgroep makkelijk en op één plek te vinden is.

Want het probleem is niet alleen dat veel jongeren niet weten waar ze recht op hebben, het probleem is ook dat de informatie vaak versnipperd wordt aangeboden en moeilijk beschreven wordt waardoor je al snel afhaakt.

Wij willen er daarom voor zorgen dat de informatie die jongeren nodig hebben, goed en duidelijk verwoord wordt zodat ze weten waar ze aan toe zijn. En komen ze er alsnog niet uit? Dan is er de mogelijkheid om ons gratis een WhatsApp bericht te sturen zodat we je via die weg persoonlijk verder helpen.

Het voordeel is dat we zelf óók een chronische aandoening hebben

De jongeren uit ons team hebben allemaal een chronische aandoening. Juist doordat we allemaal een andere aandoening hebben, en onze eigen ervaring hebben opgedaan, weten we precies waar we over praten.

We weten wat nodig is, waar behoefte aan is en vooral ook welke informatie ontbreekt en waar meer aandacht voor nodig is. Met deze kennis kunnen we de jongeren in Nederland met een chronische aandoening de juiste ondersteuning bieden. Wij zijn namelijk zelf de doelgroep en wij weten precies hoe het voelt om een aandoening te hebben en niet te weten wat mogelijk is of hoe je dingen het beste kunt aanpakken.

Regelingen en vergoedingen zijn er niet zomaar

Er zijn verschillende regelingen voor jongeren met een chronische aandoening, maar veel daarvan zijn onbekend. Dat willen we veranderen, wij willen ervoor zorgen dat iedereen met een chronische aandoening weet waar hij of zij recht op heeft en er gebruik van kan maken. Deze regelingen en vergoedingen zijn er namelijk niet zomaar.

We zijn ons er absoluut van bewust dat alsnog niet iedereen gebruik kan maken van zulke regelingen, omdat het altijd per individu bekeken wordt. Maar onder het motto “niet geschoten is altijd mis” hopen we toch dat jongeren dankzij de informatie die wij bieden, een poging wagen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Wij zijn ervan overtuigd dat iedereen mee kan doen, mede dankzij de juiste kennis over regelingen, vergoedingen, uitkering en andere financiële zaken, maar zeker ook de rechten tijdens je studie bijvoorbeeld.

Door informatie te delen en jongeren persoonlijk te woord te staan als dat nodig is, hopen we dat chronisch zieke jongeren geen geld meer laten liggen, maar kunnen profiteren van de mogelijkheden die er zijn.

Samen staan we sterker. JongPIT is voor én door jongeren.

Wil jij ons helpen om meer jongeren te kunnen bereiken? Deel dit bericht dan met je vrienden!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content