Belastingaangifte 2022: loop deze teruggaven niet mis!

Waar wil je over lezen?

Belastingaangifte 2022: loop deze teruggaven niet mis!

Belastingaangifte

De belastingdienst. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker wel, zeggen ze. Op het moment dat je een chronische aandoening hebt, kan het echter een stuk moeilijker worden dan je in eerste instantie voor ogen had. Hoewel het eerste stuk van de belastingaangifte erg makkelijk gaat, kom je vervolgens bij het stuk “uitgaven”. Hier wordt het interessant voor gemaakte kosten in verband met je chronische aandoening.

Laat jij geld liggen die je kunt terugvorderen als je inkomsten daar naar zijn? In dit artikel op een rijtje welke uitgaven op een rij die jij misschien wel kan declareren bij de belastingaangifte! Ik (Dominique) neem je soms mee met mijn aangifte!

zorgkosten keuze

Belastingaangifte: loop de teruggave van deze uitgaven niet mis!

Vooraf. Voor de teruggave van zorgkosten geldt een drempelbedrag. Dat houdt in dat de door jou ingevulde bedragen naast het inkomen van jou en je eventuele fiscale partner wordt afgetrokken. Wanneer jij (en je fiscale partner samen) bijvoorbeeld samen meer dan €30.000,- verdienen kan het zijn dat je reiskosten ziekenbezoek pas worden vergoed als je boven een drempel van €495,- uitkomt (1,65% van €30.000,-).

Check hier de drempelbedragen voor 2022 >>

Geneeskundige hulp

Onder dit kopje vallen kosten die je maakt in verband met je aandoening, die niet vallen onder de basisverzekering en eigen risico. Dit kan gaan om behandelingen bij een paramedicus waar geen verwijzing door een arts voor nodig is, zoals een fysiotherapeut of alternatieve geneeskunde. Het is van belang dat je bewijs (rekening & bankafschrift) kunt overleggen van deze gemaakte kosten als de belastingdienst hierom vraagt.

Deze kosten kun je terugvinden in het zorgkosten overzicht op de website van je zorgverzekeraar, in de kolom “Niet Vergoed”. Belangrijke kosten die hier niet onder vallen zijn: hulpmiddelen ter ondersteuning van het gezichtsvermogen, rolstoelen, krukken, rollators en dergelijke, het eigen risico (€385,- per jaar) en ondersteuning uit de WMO.

Lees hier een overzicht welke kosten wel en niet aftrekbaar zijn in 2022 >>

Reiskosten ziekenbezoek

Voor de mensen om je heen kan het voorkomen dat ze op ziekenbezoek moeten in verband met bijvoorbeeld opname, of ze brengen je naar het ziekenhuis. Deze mensen kunnen vanaf 10 km een reiskostenvergoeding aanvragen. Voor de auto is dit een vaste €0,19 per kilometer. Schrijf als je met het openbaar vervoer de werkelijke kosten af. Er is een inkomensdrempel voor het terugkrijgen van deze kosten.

Kosten voor medicijnen op doktersvoorschrift

Wellicht wist je het nog niet! Je kan ook kosten aangeven gemaakt voor medicatie die je nodig hebt, maar niet vergoed krijgt door je zorgverzekering. Ook alternatieve geneeskunde valt hieronder, zolang de middelen zijn voorgeschreven door een bevoegde arts. Zoek de kosten terug in het zorgkosten overzicht op de website van je zorgverzekeraar, in de kolom “Niet Vergoed”. Of pak de relevante rekeningen die je hebt liggen en controleer of ze niet vergoed worden vanuit je zorgverzekering.

Kosten voor hulpmiddelen

Zoals eerder genoemd vallen rolstoelen, krukken en rollators hier niet onder. Wel kun je steunzolen, kunstgebit en prothesen, blindengeleidehonden, vingerprikken, alarmsystemen voor ziektes en stomadouches laten vergoeden. Gehoorapparaten worden soms ook vergoed, maar dit is alleen in specifieke situaties. Vallen de kosten die je aan hulpmiddelen betaalt hebt niet onder het verplicht en vrijwillig eigen risico of verplichte eigen bijdrage? Dan kun je ze invullen in dit veld! Net als bij Geneeskundige Hulp kun je deze kosten kun je terugvinden in het zorgkosten overzicht op de website van je zorgverzekeraar, in de kolom “Niet Vergoed”.

Belastingaangifte

Vervoerskosten door ziekte of invaliditeit

Hieronder vallen alle gemaakte vervoerskosten die hoger zijn dan gemiddeld, omdat je bijvoorbeeld naar het ziekenhuis, de huisarts, fysiotherapeut of een GGZ instelling moest. 

Lees hier welke vervoerskosten bij ziekte of invaliditeit afgetrokken mogen worden >>

Extra uitgaven voor kleding en beddengoed

Een standaard vergoeding van 300 euro is altijd mogelijk wanneer je een ziekte hebt als bijv. astma, een huisstofmijt allergie, psoriasis (vettige zalfjes smeren) of een darmziekte. Vanaf €750,- kan er ook meer vergoed worden, zoals nieuwe matrassen en andere aanschaffen in verband met de voorgenoemde ziektes. Wel moeten deze kosten altijd aantoonbaar zijn (bewaar dus altijd de bonnen).

Bekijk hier of of dit in jouw situatie ook geldt >>

Kosten voor extra gezinshulp

Heb je in verband met jouw/een aandoening je gezin kortdurende gezinshulp nodig gehad die niet is geboden vanuit het WMO? Dan kun je de kosten daarvan invullen in dit veld. Ook kosten vanuit een Wiz-instelling kunnen vergoed worden. Zorg ervoor dat je de rekeningen bewaard hebt waar datum, bedrag, naam, adres en woonplaats van de gezinshulp of instantie aan wie je de kosten hebt betaald.

Kosten voor dieet op voorschrift van een dokter of diëtist

Het kan zijn dat je voor je aandoening je dieet hebt aangepast, zelf uit ervaring, of op advies van een arts of diëtist. Met specifieke aandoeningen krijg je een vast bedrag voor kosten voor dit dieet. Het is belangrijk dat je hiervoor een dieetbevestiging in laat vullen bij je arts of diëtist.

Controleer of je met jouw aandoening dieetkosten aan kunt geven >>
Download hier de dieetbevestiging >>

Je vult de gegevens in onder de goede categorie  (welke chronische ziekte of voedselovergevoeligheid voor allergieën) en geeft de periode aan waarin je dit dieet volgde. Volg je meerdere diëten tegelijkertijd? Streep dan alle diëten aan die voor jou van toepassing zijn. Bijvoorbeeld zoals ik heb aan moeten geven:
ingevulde dieetkosten

Nu ik (Dominique) al mijn zorgkosten heb ingevuld en verder ben, zie ik bij inkomstenbelasting in mijn specificatie terug dat ik een totaal van €1486,-  heb aan zorgkosten met een drempel van €145,-, waardoor ik €1341,- terug kan krijgen.
aftrekbare zorgkosten totaal
Het loont dus om goed naar je belastingaangifte te kijken.

Heb je behoefte aan iemand die meedenkt over de belastingaangifte met wat je wel en niet kunt invullen?

Neem contact met ons via WhatsApp of onze Facebookgroep.
We helpen je graag verder!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content