Wat kan een patiëntenvereniging voor je betekenen?

Waar wil je over lezen?

Wat kan een patiëntenvereniging voor je betekenen?

patientenvereniging

Voor vrijwel iedere aandoening is een patiëntenvereniging te vinden, maar wat kan zo’n vereniging voor je betekenen? En wat houdt het eigenlijk precies in? In dit blog bericht willen we je daar meer antwoord op geven. Ook lichten we toe hoe je de kosten voor zo’n lidmaatschap mogelijk kunt terugkrijgen. Twijfel jij of je wel of geen lid wordt van een patiëntenvereniging voor jouw aandoening? Lees dan zeker even verder.

Wat kan een patiëntenvereniging voor je betekenen?

Een patiëntenvereniging is een vereniging of stichting die zich richten op mensen met een bepaalde ziekte of aandoening. Je kunt het zien als een belangenorganisatie. Vaak is zo’n vereniging gericht op lotgenotencontact, behartiging van patiëntenbelangen of er wordt voorlichting gegeven (offline bijeenkomsten) of evenementen georganiseerd voor leden van de patiëntenvereniging.
Daarnaast bieden ze vaak veel informatie over de aandoening die erg nuttig kan zijn. Bij sommige verenigingen ontvang je 1x of meermaals per jaar een blad of tijdschrift met ervaringsverhalen van lotgenoten en handige informatie. In sommige gevallen zitten er in zulke bladen ook kortingscodes van organisaties, bedrijven of shops die gunstig zijn voor de doelgroep waar het blad op gericht is.

Een patiëntenvereniging kan prettig zijn als je veel vragen hebt omtrent je aandoening, als je in contact wil komen met lotgenoten of als je in een nare situatie zit met een arts bijvoorbeeld, waar je geen raad mee weet. Je kunt hen om advies vragen, je kunt vraagstukken bij ze neerleggen en er is veelal een grote achterban met lotgenoten waarmee je onderling ervaringen en tips kunt uitwisselen. Dit is niet alleen online want in veel gevallen worden er ook dagen georganiseerd waarin je offline in contact kunt komen met lotgenoten.

patientenvereniging

Kosten van een patiëntenvereniging

Bij vrijwel alle patiëntenverenigingen kost een lidmaatschap geld, echter is dit in de meeste gevallen geen hoog bedrag.
Het is mogelijk dat deze kosten gedekt worden door de zorgverzekering, echter is dit alleen als je gebruik maakt van een aanvullende verzekering. Vanuit de basisverzekering zal dit niet worden vergoed. Daarbij heeft iedere zorgverzekering weer andere regels omtrent vergoeding van lidmaatschappen voor patiëntenverenigingen.

Het is dus handig om dit even te checken bij je zorgverzekering. Sluit je eind dit jaar een nieuwe zorgverzekering af en wil je vooraf weten waar je een vergoeding krijgt voor lidmaatschap bij een patiëntenvereniging? Bekijk dan even het overzicht via deze link.

Wat voor patiëntenverenigingen zijn er?

Voor vrijwel iedere aandoening is een patiëntenvereniging te vinden. Bekijk hier het overzicht van patiëntenverenigingen in Nederland (op alfabetische volgorde).

Of het nou gaat om psychische of fysieke aandoeningen, of je jong bent of oud; voor iedereen is wel een passende patiëntenvereniging te vinden. Je staat er dus niet alleen voor.

Waarom wel of niet lid worden?

Of je lid wordt van een patiëntenvereniging is voor iedereen persoonlijk. Onderstaande punten kunnen een reden zijn om wel lid te worden:

  • Sommige mensen vinden dit prettig omdat ze via deze weg andere mensen leren kennen met dezelfde klachten waardoor ze zich gezien en begrepen worden. Daarnaast kunnen ze ervaringen en tips uitwisselen met elkaar.
  • Je hebt altijd mensen om op terug te vallen als je met vraagstukken zit of als je advies nodig hebt.
  • Er worden bij de meeste verenigingen regelmatig infoavonden of evenementen georganiseerd waar je lotgenoten offline kunt ontmoeten. Vaak zijn er ook sprekers aanwezig die je voorzien van handige info.
  • Je ontvangt (soms) één keer of meerdere keren per jaar een tijdschrift met ervaringsverhalen, informatie en mogelijk handige kortingen voor producten of diensten die voor jou gunstig kunnen zijn.

Toch kan het ook een bewuste keuze zijn om geen lid te worden van zo’n vereniging. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er een negatieve sfeer in zo’n groep hangt omdat mensen veel met zijn of haar aandoening bezig zijn waardoor je er maar moeilijk van los kunt komen. In sommige gevallen zie je zelfs dat het elkaar op een negatieve manier versterkt.
Maar het kan ook zijn dat je ondertussen hebt leren leven met je aandoening, niet per se zoekende bent naar hulp of advies en ook geen behoefte hebt aan lotgenoten contact.

Wat jouw beweegreden ook is; het is voor iedereen persoonlijk of wel of geen lid te worden van een patiëntenvereniging. Het is een keuze, iets wat een aanvulling kan bieden maar wat absoluut niet noodzakelijk is.

Wat kan een patiëntenvereniging voor je betekenen? Conclusie

Een patiëntenvereniging kan dus erg prettig zijn voor lotgenotencontact, steun, advies en informatie. Er zitten vrijwel altijd kosten aan verbonden (die mogelijk (deels) gedekt worden door de zorgverzekering). Of je wel of geen lid wilt worden is persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie en behoeften.

Hopelijk hebben we je middels dit artikel duidelijkheid gegeven en is de vraag ‘wat kan een patiëntenvereniging voor je betekenen?’ goed beantwoord. Net zoals wat ze bieden en hoe het zit met de kosten van het lidmaatschap. Omdat iedere patiëntenvereniging weer wat anders te bieden heeft, is dit artikel erg globaal.

Wil je informatie van een specifieke patiëntenvereniging, dan kun je het beste via een zoekmachine zoeken op “patiëntenvereniging”, je zult dan in de zoekresultaten wel een vereniging vinden die bij jouw aandoening past. Of je bekijkt deze lijst met patiëntenverenigingen die we eerder al vermeldde in de blog.

Ben jij lid van een patiëntenvereniging? Wat was jouw reden om lid te worden en wat levert het je op? We horen het graag!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content