Verschillende Wajong uitkeringen uitgelegd (oude Wajong, 2010 & 2015)

Waar wil je over lezen?

Verschillende Wajong uitkeringen uitgelegd (oude Wajong, 2010 & 2015)

verschillende wajong uitkeringen

We hebben Saraya en Jan Willem van het Wajong forum van UWV perspectief gevraagd of zij een aantal vragen voor ons kunnen beantwoorden omtrent de Wajong. In dit eerste artikel lees je me meer over het verschil tussen de verschillende Wajong uitkeringen, zoals de oude Wajong, Wajong 2010 en Wajong 2015.

Verschillende Wajong uitkeringen uitgelegd (oude Wajong, 2010 & 2015)

Er zijn tegenwoordig 3 verschillende Wajong uitkeringen, wat het voor veel jongeren niet makkelijker maakt. Iedere Wajong uitkering heeft namelijk zijn eigen regels. De verschillen worden in deze blog toegelicht door Saraya en Jan Willem.

Wat is Wajong?

Wat is de Wajong nu precies en waar heeft iemand recht op? En waar heb ik recht op naast de uitkering? Dit zijn vragen die we dagelijks te horen krijgen bij UWV. We zullen in dit artikel een aantal rechten en mogelijkheden vermelden. Veel van deze regelingen, toeslagen en tegemoetkomingen zijn trouwens niet alleen voor mensen met een Wajong, maar de meeste regelingen zijn er voor iedereen met een minimum inkomen.

De Wajong is een heel breed begrip, er zijn namelijk verschillende Wajong uitkeringen:

  • Oude Wajong
  • Wajong 2010
  • Wajong 2015

De regel- en wetgeving is te breed om hier uitgebreid uit te leggen. Bovendien heeft iedere Wajonger een unieke situatie. Daarom zullen we waar nodig een link meegeven waar je meer over het onderwerp kunt lezen.

verschillende wajong uitkeringen

3 Verschillende Wajong uitkeringen

De oude Wajong

Tot de Wajong2010 werd ingevoerd kon je in aanmerking komen voor een ‘oude Wajong.’ De oude Wajong is voor mensen die al op jonge leeftijd een ziekte of handicap krijgen en daardoor moeite hebben met het vinden of het houden van werk.
Je valt onder de oude Wajong als je voor 1 januari 2010 voor het eerst Wajong hebt aangevraagd.

Wajong 2010

Als je tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015 een uitkering aan hebt gevraagd, dan kwam je in aanmerking voor de Wajong 2010. Omdat deze uitkeringen niet meer aangevraagd kunnen worden zullen we wat meer vertellen over de huidige Wajong uitkering.
Zoals je hierboven al kon lezen was de Wajong tot 2015 een voorziening (uitkering) voor mensen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap hadden en daardoor alleen maar met hulp of begeleiding konden werken. Of helemaal niet konden werken.

Wajong 2015

Vanaf 2015 is de Wajong 2015 ingevoerd. Deze uitkering is voor mensen die door hun ziekte of beperking nu en in de toekomst helemaal niet meer kunnen werken.

Maar wat nu als je wel wilt en kunt werken en je hebt daarbij ondersteuning nodig? Vraag dan ook een Beoordeling arbeidsvermogen aan. Wij gaan dan voor je kijken welke vorm van ondersteuning je misschien kunt krijgen. Als je wilt weten welke vorm van ondersteuning je zou kunnen krijgen kan je gebruik maken van deze wegwijzer.

Hoe hoog zijn de verschillende Wajong uitkeringen?

De hoogte van de oude Wajong hangt af van een aantal zaken. Heb je nu en in de toekomst arbeidsvermogen, wat kan je nu nog verdienen en wat zou je kunnen verdienen als je geen beperking had?

Het verschil tussen deze twee bedragen gebruiken we om jouw arbeidsongeschiktheidspercentage te berekenen. Met dit percentage kan je zien in welke klasse van arbeidsongeschiktheid je bent ingedeeld. Bij elke klasse hoort een percentage waarmee we de hoogte van jouw oude Wajong gaan berekenen. Hier lees je daar alles over.

Wajong 2010

Hoe hoog de Wajong 2010 is hangt af van het feit of je kunt werken of niet. Kan je helemaal niet werken, dan is de Wajong 2010 75% van het minimum(jeugd)loon.

Kan je wel werken, maar lukt het niet om met je werk voldoende te verdienen? Dan kan je een uitkering krijgen van maximaal 70% van het minimumloon. Hier zie je precies hoe het zit als je gaat werken.

Wajong 2015

Als je helemaal niet kunt werken, dan is je Wajong uitkering 75% van het minimumloon dat voor jou geldt.
Uiteraard kan de hoogte van de Wajong verschillen met bovenstaande, omdat dit van je persoonlijke situatie af kan hangen. Volg je een studie? Dan kan dit gevolgen hebben voor de hoogte.

Soms kan je een extra aanvulling vanuit UWV krijgen

Ben je volledig arbeidsongeschikt en heb je voor langere tijd verzorging of hulp nodig? Dan kun je een hogere Wajong krijgen van 100% van het minimumloon. Om daarvoor in aanmerking te komen worden er wel een aantal voorwaarden gesteld.

Toeslag

Als je 18 jaar of ouder bent, en jouw (gezins-) inkomen is lager dan het sociaal minimum, dan kun je in aanmerking komen voor een toeslag op de uitkering. Of je in aanmerking komt verschilt per persoon en situatie. Via deze site op uwv.nl lees je daar meer over en kun je kijken of je recht hebt op een toeslag. Bij twijfel? Gewoon aanvragen! Wij bekijken dan graag voor je of je recht hebt op een toeslag.

Wetswijzigingen

Hierboven staan de huidige regelingen voor de Wajong. Tamara van Ark, de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, wil de regels voor de Wajong eenvoudiger maken. Zo wil ze dat Wajongers er op vooruit gaan als ze gaan werken of studeren.

Nu zijn dit nog plannen, we kunnen daardoor geen concrete antwoorden geven over wat er allemaal gaat veranderen. Wel kan je op het Wajong forum al veel informatie vinden. Hier zijn bijvoorbeeld de vragen van de leden van het forum persoonlijk door de staatssecretaris beantwoord!

Vragen beantwoord over Wajong

Jan Willem en Saraya zullen de komende tijd nog meer vragen beantwoorden, zoals: Waar heb je recht op naast je uitkering? Hoe het zit met werk en vrijwilligers werk naast je Wajong uitkering, of het wel of niet handig is om over te stappen van de oude naar de nieuwe Wajong en hoe je het beste een gesprek met het UWV kunt voeren. Ze verschijnen binnenkort op ECJP.nl.

Heb jij nog vragen over Wajong of een andere uitkering? Laat het zeker even weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content