Stop vandaag nog met jezelf vergelijken met anderen

Waar wil je over lezen?

Stop vandaag nog met jezelf vergelijken met anderen

vergelijken met anderen

We doen het allemaal: onszelf vergelijken met anderen. Alleen de vraag is, wat schiet je er mee op? De kans is groot dat het je niets meer dan een naar gevoel oplevert en dat is niet echt gunstig om je eigenwaarde te vergroten. Daarom delen we graag een blog die gericht is op stoppen met jezelf vergelijken en waarom dit zo belangrijk is.

Stop vandaag nog met jezelf vergelijken met anderen

Als je een chronische aandoening hebt voelt het soms alsof je standaard al 0-1 achter staat op ‘de rest’. En met de rest wordt dan ‘gezonde mensen’ bedoeld. Maar is dit ook zo? Heb je een achterstand omdat je een chronische aandoening hebt? Ben je minder door fysieke of psychische klachten? Nee! Jij bent jij, en dat jij toevallig lichamelijk of psychisch wat mankeert, wil niet zeggen dat je minder bent dan een ander. “Makkelijk gezegd!” Ja, ik weet het. Want het voelt wel degelijk anders en daar weet ik zelf alles van.

De ander lijkt het altijd beter te hebben

Zowel online als offline zien we anderen met een – zo lijkt het tenminste – fantastisch leven. En jij? Jij ligt op de bank met pijn, met vermoeidheid of met een hoofd wat niet meewerkt. Lastig is dat. En confronterend ook. Maar hoe goed heeft de ander het? Laat hij of zij ook echt zien hoe het gaat of worden alleen de mooie dingen gedeeld? Je weet het niet. Misschien heeft degene waarvan jij denkt dat hij of zij een top leven heeft, ook wel struggles.

De ander lijkt het altijd beter te hebben en dat kan een naar gevoel hebben. Het voelt alsof je leven aan je voorbij gaat, dat anderen het beter voor elkaar hebben en van alles kunnen doen wat jij moet laten.

Zeker online is het moeilijk in te schatten hoe het leven van de ander er daadwerkelijk uitziet. Het is namelijk altijd makkelijker om een foto met een lach te delen met een caption als: “life is good!”, dan een foto waar je vermoeid of verdrietig op staat met een eerlijke tekst hoe het écht met je gaat, toch?

Maar ook offline is het lastig om te zien hoe collega’s met gemak 40 uur werken terwijl jij net 16 uur aankunt. Of om studiegenoten te zien die zonder moeite alles lessen volgen, huiswerk bijhouden én daarnaast een sociaal leven hebben. Terwijl jij al moeite hebt om alle lessen op school aanwezig te zijn.

vergelijken met anderen

Vergelijken brengt je niet verder

Maar weet: jezelf vergelijken met anderen gaat je niet verder helpen. Integendeel; het geeft een naar gevoel, het is confronterend en soms zelfs verdrietig. Probeer daarom bij jezelf te blijven en los te laten hoe anderen hun leven invullen.

Ben trots op het feit dat je ondanks je aandoening kúnt werken, dat je met aanpassingen je studie kúnt volgen of dat het simpelweg gelukt is om je bed uit te komen. Leven met een chronische aandoening is niet altijd makkelijk, focus je daarom op jouw proces, op jouw leven. Zonder continu te kijken naar het leven van de ander. Want dat zij meer kunnen is logisch, ze worden immers niet beperkt door fysieke of mentale klachten.

Dus hoe eerlijk is het om je te vergelijken met iemand die gezond is? Juist, niet eerlijk. Het is appels met peren vergelijken en daaruit komt nooit een eerlijke uitkomst.

Stop met jezelf vergelijken met anderen

Het is belangrijk om jouw eigen leven te leven en je focus te houden op jouw proces. Wat anderen doen kun je beter naast je laten liggen. Richt je op jezelf, doe je best en haal het beste in jezelf naar boven. Dat is het enige wat je kunt doen. Durf ook trots te zijn op de stappen die je zet, op waar je staat en op hoe jij de dingen aanpakt, ook al doen anderen het totaal anders.

Het is natuurlijk niet zo dat je niemand meer mag volgen op social media of niet mag kijken naar hoe anderen het doen, want soms kan dit juist een inspiratie zijn om dingen anders aan te pakken. Waar het om gaat is dat je er voor waakt dat het beeld van een ander, jou omlaag haalt. Dat je je naar gaat voelen omdat het lijkt alsof de ander het allemaal voor elkaar heeft. Onthoud altijd: iedereen heeft soms moeilijkheden, maar lang niet iedereen laat dit zien.

Jij bent goed zoals je bent, je doet het goed zoals jij het doet en je mag trots zijn op jezelf. Dus stop met jezelf vergelijken met anderen en onthoud: “The grass isn’t greener, that’s just a filter” 😉

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content