3 Verbeterpunten voor het debat over Breed Offensief & Individuele Studietoeslag

Waar wil je over lezen?

3 Verbeterpunten voor het debat over Breed Offensief & Individuele Studietoeslag

individuele studietoeslag

Zoals we al vaker hebben benoemd zullen wij, JongPIT, ons gevraagd én ongevraagd bemoeien met zaken die te maken hebben met jongeren met een chronische aandoening of beperking. We streven namelijk naar een inclusieve samenleving waarbij jongeren met een chronische aandoening of beperking gewoon mee kunnen doen. Samen met een aantal andere organisaties hebben we daarom een brief gestuurd omtrent de individuele studietoeslag, waarbij  we 3 punten hebben gestuurd waar  ruimte is voor verbetering.

3 Verbeterpunten voor het debat over Breed Offensief & Individuele Studietoeslag

Op 24 september wordt er tijdens het debat over het breed offensief (met het wetsvoorstel Breed Offensief wil staatssecretaris Van Ark (SZW) meer mensen met een beperking aan werk helpen) ook gedebatteerd over de uitgevoerde motie Raemakers om de individuele studietoeslag te verbeteren.

JongPIT vraagt samen met Ieder(in), SH-Jong, Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), LSVb, ISO, Wij Staan Op!, Stichting studeren en werken op maat, JOB MBO, Emma at work, Mind en ondersteund door de minister van gehandicaptenzaken aandacht voor dit voorstel en zien ruimte voor verbetering op 3 punten:

1. Toegang centraal en vindbaar

Het is belangrijk dat de individuele studietoeslag toegankelijk is. Op dit moment is dit nog niet het geval, het is niet vindbaar en de aanvraagprocedure is niet eenvoudig. Alle ondertekende organisaties, waaronder JongPIT, vinden het belangrijk dat dit wel zo is. Wij vragen daarom ook om de individuele studietoeslag centraal te regelene, zodat het voor elke student toegankelijk is.

2. Langere studietijd met minder inkomen

Studenten met een ondersteuningsbehoefte kunnen vaak niet werken naast hun studie en doen vaak ook langer over de studie. Op dit moment kunnen gemeenten als voorwaarde hebben dat de individuele studietoeslag maar voor een bepaalde tijd kan worden afgegeven, terwijl dit niet de gehele studieduur is. Wij vragen daarom ook om geen beperkingen omtrent de looptijd van de individuele studietoeslag te hebben, zodat studenten met een ondersteuningsbehoefte de gehele studietijd hier gebruik van kunnen maken.

3. Vrijlating stagevergoeding

Op dit moment geldt dat de indien een student stagevergoeding krijgt, dit ten koste gaat van de individuele studietoeslag. Dit terwijl dit een vergoeding is en geen salaris. Er wordt immers ook geen inkomen uit stage ingehouden op het loon van mensen zonder beperking. Wij vragen daarom ook de stagevergoeding vrij te laten van de individuele studietoeslag.

“Wij zijn blij dat elke student in ieder geval recht heeft op 300 euro en dat de aanvraagprocedure gelijk wordt getrokken. Maar nog steeds maken studenten geen gebruik van de individuele studietoeslag, terwijl dat hen wel kan helpen. Studenten weten niet dat het bestaat en gemeenten en onderwijsinstellingen informeren hen ook niet.”


Femke van zoggel

JongPIT wil het verschil maken

JongPIT wil het verschil maken voor jongeren met een chronische aandoening of beperking. Dit doen we onder andere door ons (samen met andere stichtingen en organisaties) te laten horen bij de politiek. We kaarten belangrijke situaties aan en laten weten waar jongeren tegen aan lopen én hoe dit opgelost kan worden. Want wij streven naar een inclusieve maatschappij, waar jij, net zoals ieder ander, gewoon mee kunt doen.

Loop jij tegen lastige situaties aan? Laat het ons absoluut even weten, bijvoorbeeld via WhatsApp. Jouw vraag of ervaring kan namelijk honderden jongeren helpen! Hoe? Lees het op de over ons pagina.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content