Tegenslagen, hoe ga je er goed mee om? 11 praktische tips!

Waar wil je over lezen?

Tegenslagen, hoe ga je er goed mee om? 11 praktische tips!

tegenslagen

Iedereen krijgt wel eens te maken met tegenslagen – of je nu wilt of niet. De vraag is alleen: hoe ga je om met tegenslagen zodat je er zo min mogelijk last van hebt? Tegenslagen ontkom je niet aan, de manier hoe je er mee omgaat heb je gelukkig wél in de hand. We delen daarom graag 11 tips die jou helpen om beter met tegenslagen om te gaan, zodat ze minder impact maken.

Tegenslagen, hoe ga je er goed mee om? 11 praktische tips!

Als je een chronische aandoening hebt krijg je nog al eens te maken met tegenslagen; hoe je daar mee omgaat, dat delen we graag met je.

1. Laat je emoties er zijn

Belangrijk om te weten is dat al jouw emoties er mogen zijn; ook als je boos, verdrietig of teleurgesteld bent. Een tegenslag is nooit leuk en daar mag je best van balen. Zorg er alleen wel voor dat je niet dagen in die negatieve emoties blijft hangen. Probeer jezelf na enige tijd weer te herpakken en door te gaan.

2. Zie tegenslagen als een leermoment

Een tegenslag is niet leuk, maar tegelijkertijd is het vaak wel heel leerzaam! Probeer een tegenslag daarom te zien als een leermoment en bekijk – nadat je even gehuild, gebaald en getreurd hebt – te kijken naar wat de situatie jou kan leren.

  • Hoe kun je het de volgende keer aanpakken zodat het wel lukt?
  • Wat kun je anders doen?
  • Welk inzicht heeft deze situatie je gebracht?

Als je zo naar een moeilijke situatie of tegenslag kunt kijken, zul je merken dat het een stuk draaglijker wordt om mee om te gaan. Het is dan niet zo zeer een slechte ervaring, maar een waardevol leermoment waardoor jij weer kunt groeien en sterker wordt als persoon.

3. Vraag hulp als dat nodig is

Vind je het lastig om met tegenslagen om te gaan? Zoek iemand in jouw situatie die je steun kan bieden en er even doorheen kan helpen. Het is niet erg om iemand om hulp te vragen, als dat is wat je op zo’n moment nodig is, kun je dat maar het beste doen.
Het kan erg verhelderend zijn om je verhaal met iemand te delen en het zorgt vaak voor opluchting. Schroom dus niet om iemand om hulp te vragen als dat nodig is!

4. Werk aan je mindset

Een positieve mindset kan veel voor je betekenen, ook bij tegenslagen. Hoe positiever jij in het leven staat, hoe makkelijker je met tegenslagen kunt omgaan.
Als je negatief denkt en zwaar in het leven staat zullen er eerder gedachten omhoog komen als: dat overkomt míj weer, dit komt nóóit meer goed, hoe ga ik dít nou weer oplossen? Ik kan dit niet alleen, bij mij gaat het ook altijd fout etc. Daarnaast is het met een negatieve houding ook moeilijker om over te gaan op actie, je blijft makkelijker in de ‘ellende’ hangen in plaats van te zoeken naar oplossingen.
Als je positief in het leven staat, kun je ook balen van tegenslagen, alleen blijf je er dan veel minder lang in hangen. Je zult sneller kijken naar wat je ervan kunt leren, hoe je het kunt oplossen en wat je kunt doen om het de volgende keer anders aan te pakken.

Lees ook: Hoe je mindset helpend kan zijn bij je aandoening >>

5. Alles is tijdelijk, ook tegenslagen

Weet dat zo’n tegenslag tijdelijk is en dus ook weer over gaat. Op het moment zelf lijkt het eindeloos, groots, en voelt het alsof het je hele leven inneemt – logisch ook, op dat moment ís die tegenslag ook een groot onderdeel. Echter maak je het jezelf wat makkelijker door te realiseren dat het over gaat, dat het tijdelijk is en weer voorbij gaat.

6. Toeval bestaat niet, alles gebeurt met een reden

Het is geen toeval dat dingen gebeuren, alles gebeurt namelijk met een reden. Bijvoorbeeld om ervan te leren, om te kunnen groeien, om andere dingen te kunnen ontdekken – noem maar op. Als je bij tegenslagen onthoud dat het gebeurt met een reden, wordt het ook makkelijker om te kijken naar wat je ervan mag leren, wat het je mag brengen en hoe je er door kunt groeien.

“Durf vertrouwen te hebben in jezelf en weet dat je ook deze situatie aankunt (ook al voelt dat misschien niet zo). Je bent sterker dan je denkt.”

7. Accepteer de situatie zoals het is

Kun je niets veranderen aan de situatie? Dan helpt het soms het beste om de situatie volledig te accepteren, hoe vervelend het ook is. Als je het niet kunt veranderen, is het zonde van je energie om je te verzetten, boos te zijn en tegen beter weten in gefrustreerd te blijven. Door te accepteren dat het zo is, komt er ruimte voor oplossingen, mogelijkheden en rust.

8. Niet álles is slecht

Hoewel het bij tegenslagen soms voelt alsof je hele leven slecht en stom is, is dit zeker niet het geval. Probeer ook nog te kijken naar de dingen waar je wel goed in bent, dingen die de afgelopen tijd goed zijn gegaan of wat je overwonnen hebt. Op deze manier kun je relativeren en zul je zien dat het minder zwaar voelt. Niet álles is slecht – relativeer de situatie en laat je niet uit de weg slaan.

tegenslagen

9. Neem even de tijd voor jezelf

Misschien ben je boos op jezelf of teleurgesteld in jezelf bij een tegenslag – neem daarom even de tijd voor jezelf. Ga lekker in bad, gun jezelf een gezichtsmaskertje, lak je nagels, ga lekker wandelen, lees een boek of ga even mediteren. Doe iets aan ‘self-care’ en zorg goed voor jezelf. Dit kan je helpen om de situatie wat te verzachten en de negatieve emoties over jezelf te verminderen.

Lees ook: Jong en chronische aandoening; 5 tips voor meer tijd voor jezelf >>

10. Schrijf het van je af

Vind je het moeilijk om met iemand te praten over een moeilijke situatie? Probeer het dan van je af te schrijven. Dit kan helpen om alles wat er gebeurd is te verwerken en een plekje te geven. Daarnaast kan het schrijven nieuwe inzichten geven. Het zorgt voor ruimte in je hoofd en daarbij zorgt dit ervoor dat je de situatie makkelijker kunt relativeren. Probeer het eens, en ervaar of dit wat voor jou is!

11. Vertrouw op jezelf

Durf vertrouwen te hebben in jezelf en weet dat je ook deze situatie aankunt (ook al voelt dat misschien niet zo). Je bent sterker dan je denkt.
Probeer je emoties toe te laten en vervolgens te kijken naar een eventuele oplossing of hetgeen wat je ervan geleerd hebt. Relativeer de situatie en vertrouw op jezelf. Denk terug aan eerdere tegenslagen, moeilijkheden en struggles; die ben je óók doorgekomen! Laat dit een reminder voor jezelf zijn dat je het ook deze keer aankunt.

Omgaan met tegenslagen

Tegenslagen kun je niet uit je leven bannen, dus je kunt maar beter leren hoe je er mee om kunt gaan. Daarmee maak je het voor jezelf een stuk makkelijker!

Heb jij nog tips over omgaan met tegenslagen? Laat het weten in een reactie!

 
Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content