Studeren met een functiebeperking? Vraag je studietoeslag op tijd aan!

Waar wil je over lezen?

Studeren met een functiebeperking? Vraag je studietoeslag op tijd aan!

vacature onderwijs

Wanneer je gaat studeren met een functiebeperking (chronische aandoening en/of beperking) heb je niet altijd ruimte voor het onderhouden van een bijbaan. Hierdoor loop je onder meer inkomsten mis. Om dit verlies te compenseren is de individuele studietoeslag in het leven geroepen. In dit artikel lees je hoe je erachter komt of je er recht op hebt.

De studietoeslag is in 2020 vastgesteld op een hoogte van ongeveer € 300,- per maand, echter bepaalt iedere gemeente voor zich hoe hoog de toeslag is. Ook de voorwaarden die worden gesteld voor het toekennen van de individuele studietoeslag kunnen verschillen per gemeente. Check dus eerst de voorwaarden bij de gemeente waar je staat ingeschreven voordat je de aanvraag doet.

Studeren met een functiebeperking? Vraag je studietoeslag op tijd aan!

Voorwaarden voor individuele studietoeslag:

 • Woonachtig in de gemeente waar je de aanvraag indient.
 • Leeftijd: tussen de 18 en 30 jaar oud.
 • Je hebt een beperking/handicap.
 • Je hebt recht op een uitkering volgens de wet studiefinanciering of WTOS.
 • Verandert je situatie, geef dan zo snel mogelijk de veranderingen door aan je gemeente
 • Elk half jaar vindt er een controle plaats of je nog recht hebt op de studietoeslag

Vervolgens wordt er een vermogenstoets gedaan om te kijken of je niet reeds te veel vermogen hebt om een uitkering te ontvangen. De toeslag is namelijk een vorm van bijzondere bijstand hierover schrijft UWV Perspectief het volgende:

“Je vermogen mag niet hoger zijn dan de vermogensgrens die geldt bij het aanvragen van een bijstandsuitkering. Voor een alleenstaande is dat in 2020 € 6.225, voor een alleenstaande ouder en voor mensen die gehuwd zijn of samenwonen is dat € 12.450. Het heeft geen zin de studietoeslag aan te vragen als je meer vermogen hebt in box 3. “ 

Als je al Wajong ontvangt ben je uitgesloten van de studietoeslag. Daarnaast is het verstandig om de toeslag direct aan te vragen als je aan je opleiding begint, de gemeente heeft hier doorgaans even tijd voor nodig. Wanneer de gemeente je aanvraag goedkeurt krijg je deze vanaf de datum van je aanvraag.

Andere ondersteuning bij het volgen van een opleiding

Naast een studietoeslag van de gemeente is er ook andere ondersteuning te vinden wanneer je gaat studeren met een beperking. Zo zijn er verschillende mogelijkheden om via duo gecompenseerd te worden voor studievertraging die je hebt opgelopen door ziekte of handicap. Wanneer het door je beperking niet lukt om een diploma te halen in de tien jaar die ervoor staat is het in sommige gevallen mogelijk om de prestatiebeurs om te laten zetten naar een gift

We schreven eerder al een blog met fijne opleidingen om te studeren met een functiebeperking.

Werken is meer dan alleen geld verdienen

Geld verdienen is slechts één van de onderdelen die werken leuk maakt. Naast een inkomen zorgt werk voor onder meer sociaal contact, het opbouwen van zelfvertrouwen en in het algemeen meer ritme. Wanneer je wel behoefte hebt aan deze onderdelen is het misschien goed om die te zoeken in andere aspecten van je leven. 

Andere voordelen van werken: 

 • Collega’s 
 • Zelfvertrouwen 
 • Ritme en Regelmaat 
 • Gevoel dat je bijdraagt aan de maatschappij 
 • Zelfontwikkeling 
 • ….

Het lijstje is nog veel langer en er zijn natuurlijk ook nadelen aan werk. Maar het is vooral goed om te zien wat het hebben van een bijbaan voor jou betekent en hoe je de voordelen ervan misschien ergens anders kunt vinden. 

Hoe vraag ik studietoeslag aan?

Individuele studietoeslag vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Op de website van de gemeente zoek je naar ‘individuele studietoeslag’ Vervolgens vertelt de gemeente welke bewijsstukken je moet aanleveren. Iedere gemeente stelt haar eigen eisen aan de bewijsstukken. In de meeste gevallen wordt om de volgende documenten gevraagd:

 • Kopie geldig identiteitsbewijs
 • Kopie bewijs studiefinanciering (WSF of WTOS)
 • Bewijs van het volgen van een opleiding
 • Kopie bankafschriften van alle bank-/spaarrekeningen van de laatste 3 maanden
 • Kopie bewijs overige bezittingen en/of schulden
 • Kopie beslissing toekenning indicatie banenafspraak/verklaring opname doelgroepenregister (UWV), òf verklaring van deskundige (bijv arts of school) m.b.t. je beperkingen

Voor de aanvraag bij de gemeente heb je een digid-account nodig, en het kan dus even duren voordat je reactie krijgt dus doe de aanvraag zodra je weet dat je een opleiding gaat volgen.  

Heb jij ervaring met het studeren met een functiebeperking of de aanvraag van studietoeslag? Of misschien andere tips waar iedereen iets aan heeft? Laat het weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content