Sondevoeding en de maatschappij, hoe wordt erop gereageerd?

Sondevoeding en de maatschappij, hoe wordt erop gereageerd?

sondevoeding

In de ECJP Community vroeg ik een tijdje terug of de leden input hadden voor een blog onderwerp. De reden waarom ik dit doe? Wij (team van ECJP) hebben veel ervaring – maar slechts op bepaalde vlakken. Ook wij zien sommige dingen over het hoofd en hebben niet alles meegemaakt. Milou reageerde dat ze graag een artikel zou zien over sondevoeding en hoe de maatschappij daarop reageert. Gelukkig heeft ze ons ook geholpen bij het schrijven van dit artikel, vanuit haar eigen ervaring.

Sondevoeding en de maatschappij, hoe wordt erop gereageerd?

Het kan verschillende redenen hebben dat er (noodgedwongen) gebruik gemaakt moet worden van sondevoeding. Hoewel dit een fijne uitvinding is, is het natuurlijk ook behoorlijk confronterend én vaak ook zichtbaar. Het kan best moeilijk zijn om de deur uit te gaan met sondevoeding als je zelf nog niet helemaal kunt accepteren dat je het nodig hebt en bang bent voor de reactie van anderen.
We vroegen Milou hoe zij daarmee omgaat. Maar eerst zullen we kort uitleggen wat sondevoeding precies is.

“Wat mij hierbij helpt, is om te bedenken dat sondevoeding me helpt om minder af te vallen. En dat ik dankzij sondevoeding energie heb en alles kan doen! ” – Milou

Wat is sondevoeding?

Als je door gebruik van medicatie, een operatie of een ziekte/stoornis niet (genoeg) kunt eten kan er gebruik worden gemaakt van sondevoeding. Bij een neussonde (net zoals Milou heeft) gaat er een slangetje door de neus naar de maag of darm waar vloeibare voeding doorheen kan. Deze voeding beschikt over alle voedingsstoffen die je dagelijks binnen hoort te krijgen, zoals vitamines, eiwitten, vetten, koolhydraten, vezels, mineralen en water. Afhankelijk van de situatie vervangt de sondevoeding de volledige dagelijkse voeding of is het als aanvulling naast normale voeding.

sondevoeding

Hoe ga je er mee om?

Milou: “Het is niet altijd makkelijk om sondevoeding te hebben. Je mist het eten en de smaak en soms is het lastig vol te houden. Maar je weet dat het moet, anders heb je niks. De mensen om me heen reageren gewoon normaal, alleen blijven ze het lastig vinden en ze vinden het erg voor me. Als ik buiten loop word ik wel aangestaard en dat vind ik lastig.
Voor mij is het belangrijk om zo goed mogelijk mijn sondevoeding te nemen om weer op gezond gewicht te komen. Zodat ik weer normaal kan gaan eten en leven. Ik loop er vaak tegenaan dat ik er klaar mee ben, zo’n slangetje in mijn neus is gewoon niet prettig. Maar ik weet dat ik nog wel even te gaan heb.
Wat mij hierbij helpt, is om te bedenken dat sondevoeding me helpt om minder af te vallen. En dat ik dankzij sondevoeding energie heb en alles kan doen!”

Bang voor de mening van anderen

Sondevoeding is vaak zichtbaar, en dat is voor velen een lastig punt – wat heel begrijpelijk is. Mensen kunnen gaan staren, ze gaan misschien redenen bedenken waarom dat slangetje daar zit of ze hebben medelijden. Dit kan pijnlijk zijn en het maakt het misschien moeilijker om de deur uit te gaan.
Wat Milou zegt vind ik daarom heel knap en ook belangrijk om even uit te lichten; probeer te kijken wat sondevoeding je brengt en wat je zou zijn zonder. Milou geeft aan dat het haar helpt om op gezond gewicht te komen, en dat ze nu energie heeft en alles kan doen. Door dit te realiseren kan de situatie net wat minder zwaar aanvoelen – omdat je weet voor welk doel het dient.
Hoewel het dit misschien niet direct makkelijker maakt, helpt het wel om de situatie meer in perspectief te zien. Wat er zoetjes aan voor kan zorgen dat je beter kunt aanvaarden.

Blijf dicht bij jezelf

Zichtbare aanpassingen voor je gezondheid blijven lastig. Ten eerste kan het erg confronterend zijn voor jezelf (het is toch een bepaalde bevestiging dat je ‘iets’ nodig hebt om beter te kunnen functioneren). En ten tweede is het altijd maar afwachten hoe de maatschappij erop reageert. Hoewel dat laatste niets hoeft uit te maken, is dit toch iets wat bij velen een grote rol speelt.
Starende mensen, oordelen of meningen van anderen – het kan lastig en soms zelfs pijnlijk zijn. Het is daarom onwijs belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Om jezelf eraan te herinneren wat dit je brengt, zoals bijvoorbeeld vrijheid, een betere gezondheid, meer energie of beter kunnen functioneren kan het voor jezelf een friendly reminder zijn om je minder aan te trekken van anderen.
Als het jou helpt, is het alleen maar fijn. Laat anderen maar praten, denken en een mening hebben. Realiseer je altijd dat jij beter weet en dat jij je nergens voor hoeft te schamen.
Dat is wellicht makkelijker gezegd dan gedaan maar ik wil het toch even met je delen.
Heb je veel moeite met een zichtbare aanpassing voor je gezondheid? Praat erover met anderen, dit kan positief bijdragen aan het verwerkingsproces.
Milou: “Weet dat je niet de enige bent die sondevoeding gebruikt en heb vertrouwen in jezelf – of je nou een sonde hebt of niet.❤ “
 

Wil jij graag met lotgenoten kletsen over zulke onderwerpen? Meld je aan bij de ECJP Community op Facebook. Je bent meer dan welkom!

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content