De kracht en last van social media als je een chronische aandoening hebt

Waar wil je over lezen?

De kracht en last van social media als je een chronische aandoening hebt

social media chronische aandoening

Social media; wie maakt er tegenwoordig geen gebruik van?! Vrijwel iedereen heeft wel een Facebook of Instagram account. En hoewel social media een fijne manier kan zijn om contacten te leggen als je chronische ziek bent – psychisch of fysiek – kan het ook lasten met zich meebrengen. Je ziet immers de hele dag door de perfecte plaatjes van perfecte levens die laten zien dat jouw leven toch echt niet zo perfect is.

Social media gebruik met een chronische aandoening kan een positieve maar ook een negatieve invloed op je hebben. We delen daar graag meer over en geven 6 handige tips.

De kracht en last van social media als je een chronische aandoening hebt

Als je veel dagen thuis doorbrengt omdat je niet de energie of mogelijkheid hebt om sociale contacten te onderhouden regelmatig de deur uit te gaan kan social media uitkomst bieden. Het is een makkelijke manier om in contact te komen met andere jongeren die een chronische aandoening hebben waardoor je online toch contact kunt hebben met de buitenwereld.

Daarbij kun je vaak herkenbare verhalen lezen of lees je tips van lotgenoten die jou weer kunnen verder helpen. Op deze manier kan social media erg positief zijn en ook waarde bieden als je een chronische aandoening hebt.

Tegelijkertijd kan dit juist lasten met zich meebrengen; je ziet foto’s van jongeren die op stap zijn, een dagje uit gaan, veel tijd doorbrengen met vrienden, lekker uit eten gaan, vakanties boeken en ga zo maar door. Dit kan juist erg confronterend zijn, het laat namelijk duidelijk zien dat zij een ‘perfect’ leven hebben (tenminste: zo oogt het) terwijl jij misschien al blij bent als je ‘s morgens je bed bent uitgekomen.

Ook kan het triggerend zijn om verhalen van andere jongeren te lezen die net zoals jij struggelen met het leven; in plaats van dat het je omhoog helpt, kan het je dieper naar beneden trekken en dat is absoluut niet de bedoeling.

Het is daarom belangrijk om social media op een goede manier te gebruiken zodat je kunt profiteren van de voordelen. Hoe je dat doet? We delen graag wat tips!

1. Volg accounts die je inspireren

Belangrijk is om accounts te volgen die jou een goed gevoel geven en inspiratie bieden, zoals bijvoorbeeld @ervaringscentrum ;). Er zijn veel accounts van jongeren met (of zonder) een chronische aandoening die handige tips of motiverende teksten delen. Deze accounts helpen je om jezelf te ontwikkelen, om inspiratie op te doen of om van te leren.

Zoals iemand in de ECJP Community aangaf: “Wat ik fijn vind is dat ik ook foto’s en filmpjes zie van mensen die ondanks hun aandoening toch hun doel halen.”

Dit kan inderdaad erg inspirerend zijn. Want als je ziet dat anderen met een aandoening iets kunnen behalen, kan dit motiverend zijn om zelf ook je doelen na te jagen.

Zolang een account jou een goed gevoel geeft, of dingen deelt waar jij wat aan hebt is het helemaal prima om deze te volgen. Blijf dit ook zeker doen.

social media chronische aandoening

2. Weet dat foto’s niet altijd de waarheid laten zien

Zie je jaloersmakende foto’s voorbij komen waardoor jij gaat twijfelen aan jouw leven? Realiseer je dan dat deze foto’s echt niet altijd de waarheid laten zien.

Een perfecte foto wil nog niet zeggen dat de ander ook echt een perfect leven heeft. Het is vaak een momentopname en laat niet zien hoe het leven van de ander er écht uitziet. Weet dat iedereen struggled in het leven, óók als diegene een perfecte Instagram feed heeft. Echt waar 😉

Volg mensen die ook de mindere kant van het leven laten zien. Dit zijn vaak mensen die eerlijk zijn en zowel de ups als de downs delen. Op deze manier zie je ook dat ook het leven van een ander niet altijd perfect verloopt en dat kan erg prettig zijn om te zien. Niet omdat je blij bent dat de ander het ook moeilijk heeft, maar meer een stukje herkenning; je bent niet de enige die soms moeite heeft met bepaalde zaken.

3. Social media en een chronische aandoening: Stop met vergelijken

Het heeft geen nut om jezelf te vergelijken met andere mensen die je volgt via social media. Iedereen doet het op zijn of haar manier, iedereen heeft zijn eigen moeilijkheden te verwerken en iedereen heeft andere lessen te leren. Ook al lijkt het alsof de ander het zoveel beter heeft dan jij, dit is niet altijd de waarheid. Stop daarom om jezelf te vergelijken met anderen en focus je op jouw leven en jouw ontwikkelingen.

In de ECJP Community deelde een lid een mooie manier van omdenken, namelijk: “Ik kijk naar de dingen die ik wél kan in plaats naar dingen die ik niet kan, dus ik heb er weinig moeite mee wanneer iemand iets plaatst wat ik niet kan.”

Blijf dicht bij jezelf, ook als het gaat om social media.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan: Stop vandaag nog met jezelf vergelijken met anderen >>

4. Unfollow mensen die je een negatief gevoel geven

Deze sluit mooi aan op de vorige tip: als je mensen volgt die jou een naar gevoel geven, of waardoor jij denkt dat je leven niet perfect is, ontvolg deze mensen dan. Hetzelfde geldt voor mensen die altijd negatief zijn. Je hebt er niets aan om mensen te volgen waar jij een vervelend gevoel van krijgt.

Richt je op accounts en mensen die jou omhoog trekken, waar jij een goed gevoel van krijgt, geïnspireerd door raakt of van kunt leren. Daar heb je veel meer aan!

Dit geldt ook voor accounts die je confronteren, zo gaf iemand in de ECJP community aan: “Ik vind het soms best vervelend om foto’s te zien van mensen die bijna leven in de sportschool, omdat ik zelf niet mag/kan sporten nu.”

Voel jij je schuldig als je mensen ontvolgt? Laat dat gevoel snel los. Je gebruikt social media voor jezelf en als jij niet gelukkig wordt van de berichten op je tijdlijn, is het je goed recht om de ander te ontvolgen. Niets mis mee. Ook dit is namelijk een manier van goed voor jezelf zorgen.

5. Stuur mensen een berichtje als ze je inspireren

Social media kan een fijne manier zijn om in contact te komen met andere jongeren die net zoals jij struggelen met fysieke en/of psychische klachten. Stuur ze eens een berichtje! Op deze manier kun je makkelijk contact leggen en wellicht gesprekken voeren over zaken die jullie beiden herkennen. Het kan zo fijn zijn om te kletsen met mensen die jou echt begrijpen. 

Dit is dan weer de kracht van social media; je kunt toch contact maken met anderen, zonder dat je daarvoor het huis uit hoeft. Hoewel: het kan natuurlijk uiteindelijk wel gebeuren dat je besluit om eens samen een kopje koffie te drinken waardoor een online vriendschap veranderd in een offline vriendschap, hoe leuk is dat?!

“Een perfecte foto wil nog niet zeggen dat de ander ook echt een perfect leven heeft. Het is vaak een momentopname en laat niet zien hoe het leven van de ander er écht uitziet.”

6. Soms kun je social media beter vermijden

Als ik kijk vanuit mijn eigen situatie zou ik zeggen: ben op een slechte dag niet de hele tijd in de weer met social media. Ik merk vaak dat het me geen goed gevoel geeft om het leven van anderen te volgen terwijl ik zelf niets anders kan doen dan op bed liggen.

Op sommige momenten kun je beter kiezen voor een leuke, humoristische film, een goed boek of een spelletje op je telefoon. Het is oké om niet continu op de hoogte te zijn van wat anderen doen en je lekker bezig te houden met je eigen leven. Social media kan leuk zijn, maar ken wel je grenzen.

Meer tips om een slechte dag door te komen? Lees onze blog: 3 Stappen om een slechte dag goed door te komen >>

Social media en een chronische aandoening: hoe pak jij het aan?

Social media kan een heel fijn medium zijn om in contact te komen met andere jongeren die in eenzelfde situatie zitten zoals jij. Daarbij kan het bieden als inspiratiebron voor tips en ideeën van anderen. Tegelijkertijd kan het soms belemmerend en confronterend zijn om het leven van anderen te volgen.

Hopelijk bieden bovenstaande tips je wat houvast in de online wereld en helpt het je om voornamelijk de kracht te ervaren en niet zo zeer de last.

We zijn benieuwd: Hoe pak jij het gebruik van social media in combinatie met een chronische aandoening aan? Laat het zeker weten in een reactie!

 

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content