Sociaal contact in tijden van corona: 5 Fijne en praktische tips

Waar wil je over lezen?

Sociaal contact in tijden van corona: 5 Fijne en praktische tips

Sociaal contact corona

Het onderhouden van sociale contacten is voor iedereen belangrijk. Echter, als je een chronische aandoening of beperking hebt kan dit wel eens lastig zijn. Helemaal nu in tijden van corona. Veel jongeren met een chronische aandoening zijn vrijwillig in thuisquarantaine gegaan, of hebben nauwelijks sociaal omdat ze te kwetsbaar zijn en de kans op ziek worden zo klein mogelijk willen maken. Maar hoe kun je dan sociaal contact onderhouden in tijden van corona? En helemaal nu tijdens de decembermaand? We hebben een aantal leuke tips die jou kunnen helpen om op afstand, een fijne tijd met vrienden en familie te hebben.

1. Samen Netflixen via Teleparty

Via Teleparty (voorheen Netflix Party) kun je samen met je vrienden dezelfde serie of film bekijken van Netflix. Het is dan dus net alsof je samen iets aan het kijken bent alleen zit je ieder thuis op je eigen bank.

Tijdens het kijken kun je met elkaar chatten, waardoor je alle momenten met elkaar kunt delen. Je zit dus alsnog in je eigen woonkamer te Netflixen maar tegelijkertijd ook samen met je vrienden. Het gevoel dat je toch met elkaar aan het kijken bent, kan erg prettig zijn.

Is de film of serie afgelopen? Bel elkaar dan achteraf op via een video(groeps)gesprek om nog even na te kletsen, gezellig!

2. Online surprise

Doe je in de Decembermaand altijd surprise of cadeautjes met vrienden of familie? Dan wordt het dit jaar misschien wat lastiger, maar niet getreurd, het kán zeker! Je kunt er namelijk een online surprise van maken.

Via Lootjestrekken.nl kun je online (en live met elkaar) lootjes trekken. Wanneer je weet wie je hebt ga je aan de slag met surprise en koop je cadeautjes. Deze laat je vervolgens op de dag van de surprise bezorgen bij degene die jij hebt. ‘s Avonds kun je er via Zoom een gezellige avond van maken en kan iedereen, in digitaal bijzijn van elkaar, de cadeautjes uitpakken.

3. Stuur een kaartje, cadeautje of bloemetje

Misschien doe je het ieder jaar al, maar dit jaar is het belangrijker dan ooit. Juist omdat we weinig samen kunnen zijn, zijn de kleine gebaren – zoals het sturen van een kaartje – erg waardevol.

Koop bij een kleine of locale ondernemen een stapel leuke (kerst)kaarten (zoals deze van Inclusiecards) maak een lijst met mensen waar je een kaart naartoe wilt sturen en schrijven maar! Juist in de decembermaand is een kaartje (of een bloemetje, of taart) op de mat voor velen meer dan welkom.

Laten we elkaar op deze manier een hart onder de riem steken. Kleine moeite, groot gebaar! Niet alleen leuk voor de ander, maar grote kans dat jij ook met een lach op je gezicht zit als je een app’je krijgt met een bedankje voor de leuke kaart. 

5. Sociaal contact in tijden van corona: organiseer een digitaal etentje

Met het team van JongPIT hebben we op 21 december een kerstontbijt met het hele team. Veilig en wel op afstand natuurlijk, want we doen dit online! We krijgen ingrediënten thuisgestuurd met een recept om zelf iets te maken, en vervolgens gaan we het met z’n allen opeten, tijdens een Zoom sessie.

Op deze manier kun je toch gezellig samen eten, zonder echt samen te zijn. Een leuk alternatief! Dit kun je zelf natuurlijk ook organiseren met vrienden of familie. Spreek samen af wat jullie maken, bereid het gerecht en eet het samen op terwijl je gaat beeldbellen.

5. Verschillende online spelletjes spelen

  • Er zijn meerdere manieren om online spelletjes te spelen met elkaar. Je kunt bijvoorbeeld online Bingo doen met een groep via Qquest.nl, dit hebben we eerder ook eens gedaan met het JongPIT team. 
  • Via Uitjeseneten.nl staan ook verschillende, betaalde, spellen die je online kunt doen, zoals quizzes en escapespellen.

  • Ken je de app Draw Something nog?! Ook dat is een leuk spel om samen met je vrienden te spelen! Download de app via de App Store of Google Play.
  • Ook de app Happening is een aanrader, via deze app kun je met een groep verschillende spellen spelen; een fotospel, ranking game, tekeningen raden, Betrayal (lijkt op Risk). Ook kun je via de app eenvoudig een datumprikker aanmaken, kosten verdelen en lijstjes maken. Deze app is helaas enkel nog te downloaden via Google Play.
  • Meer zin in een online escape room? Dan zit je goed bij MuseumEscape.nl. Je kunt de escape room spelen met je vrienden vanuit huis. Je betaalt voor €18,- voor een groep.
  • Met de gratis app Houseparty kun je virtueel borrelen, spelletjes doen – zoals Uno of een quiz – of gewoon kletsen met je vrienden. In één groep kunnen maximaal acht personen maar je kunt wel meerdere groepen aanmaken waarbij je makkelijk kunt switchen tussen meerdere groepschats. Wanneer je vrienden de app Houseparty openen, krijg je daar een melding van. Andersom werkt dit ook: wanneer jij de app opent, krijgen je vrienden een melding. Je ziet dus altijd wanneer de ander(en) online zijn waarna je zelf kunt inhaken. De app is gratis te downloaden via de App Store of Google Play.

Sociaal contact, corona & december

Sociaal contact kan al lastig zijn als je een chronische aandoening hebt en corona maakt dat zeker niet makkelijker. We begrijpen dan ook dat de decembermaand dit jaar nog lastiger kan zijn dan dat ‘ie normaal misschien al is. We hopen dat bovenstaande tips je helpen om toch wat sociaal contact te hebben in tijden van corona.

En als laatste hebben we nog een bonus tip: of je de decembermaand nou lastig vind, niet weet hoe je het goed kunt doorkomen of juist zin hebt in de feestdagen; De advendskalender van De Kleine Komedie is in elke situatie een aanrader. Iedere dag komt er een leuke, komische video vrij waarmee je kunt af tellen tot het eind van het jaar. De decembermaand kan niet geskipt worden, dus laten we er dan toch maar het beste van maken!

Welke tip uit ons lijstje ga jij gebruiken? En heb je zelf nog tips die we aan dit rijtje kunnen toevoegen? Laat het zeker even weten in een reactie!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content