Seks met een beperking – Kroelen in de kreukelzone met Jacqueline Kool

Waar wil je over lezen?

Seks met een beperking – Kroelen in de kreukelzone met Jacqueline Kool

seks met een beperking eros in de kreukels

Seks is overal om ons heen: op billboards, in films, in muziek, in eigenlijk alles. Toch blijft het spannend om seks en seksualiteit voor jezelf te verkennen. Wanneer je een beperking en/of chronische ziekte hebt, kan deze verkenningstocht ingewikkelder verlopen dan wanneer je dat niet hebt. Er heerst zelfs een stigma op de sekslust van mensen met een chronische aandoening. Daarbij staan onze lijven veelal niet op billboards.

Jacqueline Kool zegt in haar boek Eros in de kreukels dan ook mooi: “Het laat de kreukbaarheid van lichamen buiten beschouwing, evenals het feit dat ook mét kreukels het leven doorgaat.” Als jongeren met een beperking weten we alles van hoe het leven ook mét kreukels doorgaat. Hoe past seks met kreukels, seks met een beperking, daarbij? Dit boek kan je helpen bij je seksuele verkenningstocht!

“Waar is de sexy gids zoals je die hebt voor lingerie, maar dan met hulpmiddelen?”

Seks met een beperking – kroelen in de kreukelzone met Jacqueline Kool

“Seks is en blijft een essentieel terrein, ook als je spieren het niet meer doen, je incontinent raakt of een ongeluk een einde maakt aan je vermogen om klaar te komen”, schrijft Kool vrij in het begin van haar boek. Dat is precies wat ze met dit boek wil laten zien: seks is van en voor iedereen. Vandaar ook haar wens dat iedereen zich in dit boek zal herkennen.

Dat ze vervolgens seks “oerkracht”, ook wel “vrouwenkracht”, noemt sluit niet helemaal aan op die wens. Het maakt van seks en sekslust een mystiek gebeuren dat uniek is aan vrouwen. Bovendien wordt in het boek jammer genoeg niet verder gekeken dan de binaire gendercategorieën man en vrouw. Desalniettemin levert Kool met dit boek een enorme bijdrage aan de o zo belangrijke representatie van vrouwen met een beperking.

Door de verscheidenheid aan seksuele levens van de geïnterviewde vrouwen normaliseert Kool seks in het algemeen. Op deze manier wordt ook “duidelijk dat het een onderwerp is dat thuishoort in het hart van revalidatie en behandeling”. Het is eigenlijk absurd dat het dat nog niet is.

Wanneer heeft een behandelaar die je zag vanwege je beperking of je ziekte jou ooit gevraagd naar jouw seksleven of je geïnformeerd over de mogelijkheden op dat gebied? Eros in de kreukels doet een boekje open over die mogelijkheden!

seks met een beperking

Waar bestaat het boek ‘Eros in de kreukels’ uit?

Kool heeft haar boek opgedeeld in drie delen.

  • In het eerste deel Eros in de kreukels. Een eerste verkenning verkent ze wat seks voor haar betekent en betekend heeft. Dit is niet meer dan eerlijk, vindt ze zelf, aangezien de rest van het boek bestaat uit de bevindingen van achtentwintig andere vrouwen die zijn geïnterviewd.
  • In deel twee, Wat vrouwen verhalen over lijven, leven en lust komen de vrouwen met uiteenlopende lichamelijke beperkingen en/of ziekten aan het woord. Vrouwen die zich aangetrokken voelen tot mannen of tot vrouwen of tot allebei, jonge vrouwen, oudere vrouwen, al dan niet seks met een beperking, ze komen allemaal aan bod. Eerst worden drie portretten uitgelicht. Daarna worden verschillende onderwerpen behandeld waarin citaten van de overige geïnterviewden staan. Ervaringsverhalen, tips over flirten en versieren, omgaan met functionele handen aan je lijf en “Vijftien tips voor aangenaam leven in een lastig lichaam” lees je hier.
  • In het derde en laatste deel Beelden en associaties lees je andere persoonlijke antwoorden van de geïnterviewde vrouwen. Alles wat ter sprake kwam tijdens de interviews dat aansluit op het onderwerp seks met een beperking, in losse citaten opgeknipt en ondergebracht onder persoonlijke vragen als Wat zou je lichaam zeggen als het kon praten? en Hou je van je lichaam?.

Een paar tips voor bij het flirten

In tweede deel vind je dus tips over flirten en versieren met een beperking. Gebruik je een rolstoel en moet je een trap op of af getild worden? Wacht tot die ene knapperd langsloopt!

Ben je slechtziend en mis je daardoor dat belangrijke eerste oogcontact? Wacht tot iemand op jou afkomt of laat een vriendin het café voor je scannen voor leuke mensen!

Onzichtbaar ziek? Gooi alles zo snel mogelijk eerlijk op tafel!

“Jezelf niet terugzien op de billboards of in medische literatuur biedt ook veel speelruimte, zegt één van de geïnterviewden, want als je het allemaal zelf moet uitzoeken kan je het dus ook niet fout doen.”

Lichaamsbeleving

Hoe je naar jezelf kijkt en hoe de wereld dat doet wordt uitvoerig in het boek besproken. Hoe zit het met je eigen lichaamsbeleving? Dit kan soms best confronterend zijn. “Geniet je nog wel van je eigen lijfelijkheid?” is zo’n vraag. Het antwoord voor velen is gelukkig ja.

Vrouwen die dagelijks zorg nodig hebben, worden veel functioneel aangeraakt. Bij sommige vrouwen heeft dat invloed op hoe zij hun lichaam beleven. Zij ervaren dat ze hun hoofd liever scheiden van hun lichaam wanneer hun lichaam zorg nodig heeft. Aanrakingen door een geliefde helpt dan om weer in contact te komen met hun eigen lichaam.

Andere vrouwen geven aan geen last te hebben van het functionele aanraken van zorgverleners. Zij zien het is een noodzakelijk iets waar ze zich voor kunnen afsluiten.

Geen seks

Hoewel aseksualiteit als geaardheid niet als zodanig voorkomt in het boek, komen ook vrouwen met een beperking aan het woord die geen seks (meer) hebben. Ook bij hen speelt de behoefte aan lichamelijkheid, aanraking en intimiteit wel een rol. Dat kan eruit zien als een fantasie, een warm bad, of ingesmeerd worden met lotion omdat er behoefte is aan contact met de huid.

Ook intimiteit en lichamelijk contact met vrienden vinden veel van de geïnterviewden een groot goed.

seks met een beperking eros in de kreukels

Niet elke ervaring wordt in het boek belicht

Natuurlijk is het boek van Kool niet perfect. Ze heeft gekozen voor een vorm waarin een eindig aantal vrouwen geïnterviewd wordt en dus is het logisch dat niet elke ervaring vanuit elke hoek belicht wordt.

Hoe zit het bijvoorbeeld met seks met een beperking als je beperking (ook) psychisch is? Hoe zit het met gehandicapte lijven die seks hebben of willen en niet monogaam zijn? Waar is het boek met praktische sekstips? Waar is de sexy gids zoals je die hebt voor lingerie, maar dan met hulpmiddelen?

Intimiteit en binding

Je niet gerepresenteerd zien in de media doet iets met je. Ben je wel normaal? Ben je wel mooi? Eén van de mooie inzichten dat Eros in de kreukels biedt is dat “het jezelf wel of niet mooi voelen nauwelijks iets zegt over de vraag of je wel of niet kunt genieten van of met je lichaam.” Jezelf niet terugzien op de billboards of in medische literatuur biedt ook veel speelruimte, zegt één van de geïnterviewden, want als je het allemaal zelf moet uitzoeken kan je het dus ook niet fout doen.

Veel vrouwen laten duidelijk zien dat seks ervoor kan zorgen dat je je lichaam op een positieve manier ervaart. Hoe die seks eruit ziet, doet er eigenlijk niet toe. Het gaat om de intimiteit en de binding, hoe je er ook uitziet of hoe je je ook voelt.

“Als je er zo veel plezier aan kunt beleven en anderen idem dito, wat doet het er dan eigenlijk toe of je wel of niet aan een norm voldoet?”

Nieuwsgierig naar het boek? Je kan het boek voor €10,- bestellen door te mailen naar Jacqueline Kool.

Luister je liever naar podcasts? Bekijk dan eens ons overzicht met podcast aanraders over seks en een beperking.

Wil je vaker boeken over leven met een chronische aandoening gerecenseerd zien? Laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content