Realistische doelen stellen voor het nieuwe jaar: zo doe je dat!

Waar wil je over lezen?

Realistische doelen stellen voor het nieuwe jaar: zo doe je dat!

realistische doelen

Vaak gaat het nieuwe jaar gepaard met doelen, voornemens of andere termen om vast te stellen wat je allemaal anders wilt gaan doen in het nieuwe jaar. Hoewel dit goed kan zijn om richting te krijgen, kan het ook heel belemmerend zijn als je doelen niet realistisch zijn. Dus: wil jij  realistische doelen stellen voor het nieuwe jaar die ook echt haalbaar zijn? Lees dan snel verder.

Realistische doelen stellen voor het nieuwe jaar: zo doe je dat!

Een doel voor ogen hebben kan handig zijn om te bepalen welke richting je in wilt; om op die manier te bepalen waar jouw focus het meeste naartoe zal gaan. Om het doel daadwerkelijk te kunnen bereiken is het van belang dat het realistisch is. Wanneer je te hoge verwachtingen stelt aan jezelf is de kans dat je het daadwerkelijk gaat bereiken een stuk kleiner.
Om dit te voorkomen, kun je onderstaande stappen gebruiken om realistische doelen te stellen voor het nieuwe jaar!

Maak doelen niet te groot

Als een doel te groot en te vaag is kan het moeilijk zijn om er echt naartoe te werken. Daarom kan het fijn zijn om doelen niet te groot te maken. In plaats van als doel te stellen om gezond te worden, kun je een doel stellen om je de komende tijd meer te focussen op een onderdeel wat jou helpt om je gezondheid te verbeteren. Zoals gezond eten, meer bewegen of juist meer rust nemen. Je kunt je dan gaan focussen op één onderdeel wat het een stuk makkelijker maakt. Heb je het doel behaald? Dan kun je verder met het volgende.

Het wil niet zeggen dat als je focus ligt op gezonde voeding, je niet met beweging bezig kunt zijn. Alleen is dat dan een mindere prioriteit.

Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor het behalen van je diploma; wat zijn de onderdelen die van belang zijn om je diploma te behalen? Welk onderdeel is voor nu het meest belangrijk? Als je dat weet, kun je je daar op gaan richten.

Verdeel je doel in tussenstappen

Zodra je een doel gesteld hebt, kun je gaan kijken hoe je deze kunt onderverdelen in kleine tussenstappen. Door kleine doelen te stellen om het grote doel te bereiken wordt het makkelijker om het te overzien. Je kunt alle stappen beschrijven die nodig zijn om het uiteindelijke doel te behalen; als deze allemaal zijn afgestreept zou je doel bereikt moeten zijn.
Je zult zien dat het zelfs leuk wordt om aan je doel te werken doordat je telkens kleine doelen hebt om af te vinken die jou dichter brengen bij datgene wat je graag wilt. Lekker motiverend!

realistische doelen

Realistische doelen stellen: maak een plan

De quote “A goal without a plan is just a wish” ken je misschien wel, en hij klopt. Als je je doel wilt behalen is het belangrijk om een plan te maken. Wat ga je doen om dat doel te behalen? Wat heb je daarvoor nodig? Maak een planning met iedere stap om je doel te behalen.

Hoe concreter je het maakt, hoe makkelijker het wordt om het doel daadwerkelijk te behalen. In plaats van een vaag doel, wordt het een concreet plan waarbij je precies weet wat je moet doen om het doel te behalen. Ideaal!

Lees ook: Balans houden tussen school, werk en vrije tijd: zo pak je het aan!

Stel je doel bij indien nodig

Het kan altijd gebeuren dat je doel toch niet helemaal haalbaar lijkt te zijn. Je hoeft het niet meteen op te geven, maar je kunt wel gaan kijken naar hoe jij je doel kunt bijstellen om het tóch te behalen. Ben hierin eerlijk naar jezelf toe. Het is vervelend als je realiseert dat je de lat te hoog hebt gelegd, maar tegelijkertijd maak je het niet makkelijker voor jezelf door met oogkleppen op door te vechten.

Wees mild voor jezelf en bekijk je doelen reëel. Blijkt het toch niet te lukken? Maak extra tussenstappen als je die nodig hebt of stel je doel bij. Liever een doel behaald met wat extra tijd, dan halverwege opgeven vanwege frustratie.
We noemen het niet voor niets ‘realistische doelen’. 😉

“Iedere overwinning mag gevierd worden, hoe groot of klein het ook is. Houd een leuk notitieboekje bij waarin je al je overwinningen en gemaakte stappen bijhoudt.”

Realistische doelen als leidraad

Een doel op zich is leuk om te behalen, maar weet ook dat het doel niet hetgeen is waar het uiteindelijk om gaat. Nog een leuke quote: “It’s not about the destination, it’s about the journey.” Naar een doel toe werken gaat gepaard met veel leermomenten die zo waardevol zijn. Probeer daarom niet teveel te focussen op het doel, maar geniet ook van de weg er naar toe en alles wat je onderweg mag leren.

En weetje, misschien merk je onderweg wel dat je plan helemaal niet werkt. Ook prima toch? Mooi dat je dat hebt kunnen leren en tijd om je plan bij te stellen. Het is allemaal oké.

Kijk af en toe eens terug

Soms lijkt het alsof we niet vooruit komen en lijkt het erop dat het toch niet zo’n realistische doelen zijn.. Om op een eerlijke manier te kijken naar je progressie is het belangrijk om af en toe eens stil te staan en terug te kijken naar wat je al bereikt hebt. Je zult zien dat je toch al meer stappen gezet hebt dan je eigenlijk dacht.

En onderstaande tip kan ook helpen om meer aandacht te geven aan alles wat je wél al bereikt hebt!

Houd het verloop van je doelen bij

Iedere overwinning mag gevierd worden, hoe groot of klein het ook is. Houd een leuk notitieboekje bij waarin je al je overwinningen en gemaakte stappen bijhoudt. Zo heb je altijd een mooi overzicht van wat je bereikt hebt. Zo’n boekje is ook fijn om door te bladeren als je er even doorheen zit, je zult zien dat het je goed doet om terug te lezen wat je allemaal bereikt hebt. Het geeft weer moed en motivatie om door te gaan.

En weet ook: er is niets mis met een dipje. Zolang je jezelf maar weer weet te herpakken en na het vallen altijd weer op staat.

Hulp vragen is oké

Nog een belangrijke om aan het rijtje toe te voegen: je hoeft niet alles alleen te doen. Heb je hulp nodig? Vraag hierom! Er zullen altijd mensen bereid zijn om jou te helpen, zeker als je aangeeft voor welk doel het is.

Of het nou hulp is van familie of vrienden, of van een professional: beide zijn helemaal oké. Zie dit niet als falen, maar juist als kracht. Praten over jouw struggles en hulp vragen is niet makkelijk, maar uiteindelijk gaat het je wel verder helpen.

Wat is jouw doel voor het nieuwe jaar?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en Google Privacy Policy en Servicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content