Voor- en nadelen: Overstappen van oude naar nieuwe Wajong

Waar wil je over lezen?

Voor- en nadelen: Overstappen van oude naar nieuwe Wajong

overstappen wajong

Als je beschikt over een oude Wajong kan het zijn dat je twijfelt om over te stappen naar een nieuwe Wajong. Echter is dit niet in alle gevallen gunstig, maar kan het in sommige gevallen juist wel voordelen opleveren. Jan Willem en Saraya van UWV perspectief lichten in dit artikel toe wanneer je beter wel of niet kunt overstappen van oude naar nieuwe Wajong.

Voor- en nadelen: Overstappen van oude naar nieuwe Wajong

Een van de veel gestelde vragen is of het overstappen van de oude naar de nieuwe Wajong gunstig is en of je dit nu wel of niet moet doen. Wat zijn de voor- en nadelen?
Allereerst kan je alleen de overstap maken als je arbeidsvermogen hebt. Arbeidsvermogen betekent dat je nu én in de toekomst kunt werken. In de Wajong 2010 loont het als je werkt naast je uitkering. In de oude Wajong is dit helaas niet altijd het geval.

Het is voordelig om over te stappen in de volgende situaties:

  • Je bent jonger dan 27 jaar. Dan val je onder de werkregeling. Jouw totale inkomsten (uitkering en inkomsten uit werk) worden met Wajong 2010 bijna altijd hoger als je bruto 20% of meer van het minimumloon verdient.
  • Je bent ouder dan 27 jaar. Dan val je onder de voortgezette werkregeling. Ook dan is overstappen gunstiger als je bruto 20% of meer van het minimumloon verdient. UWV vult dan jouw loon aan tot 100% van het minimumloon.
  • Je bent 27 jaar of ouder en je valt onder de voortgezette werkregeling* en daarnaast ook onder de Bremanregeling. Dan vult UWV jouw loon aan tot maximaal 120% van het minimumloon.

*De voortgezette werkregeling: Dit is de werkregeling voor jonggehandicapten vanaf 27 jaar die kunnen werken. Als je meer dan 20% van het minimumloon verdient, wordt in de voortgezette werkregeling je loon tot 100% van het minimumloon aangevuld.

Als je werkt en minder dan 20% van het wettelijk minimumloon verdient, vult UWV het inkomen aan tot 70% van het minimumloon.

Maar let op; in de volgende situaties kan je beter niet overstappen:

  • Je verdient met werken naast je uitkering minder dan 20% van het minimumloon.
  • Je bent jonger dan 27 jaar en maakt gebruik van de Bremanregeling.
  • Je volgt een opleiding en ontvangt studiefinanciering of een tegemoetkoming scholieren. Of jouw ouders ontvangen kinderbijslag voor je. Bij een overstap kom je namelijk in de studieregeling van Wajong 2010. Dit betekent dat jouw Wajong-uitkering maximaal 25% van het minimumloon is. Je uitkering gaat dan bijna altijd omlaag. Let op: dit geldt niet als je een levenlanglerenkrediet hebt.

Goed om te weten: het is alleen mogelijk om van de oude Wajong over te stappen op Wajong 2010. Overstappen naar Wajong 2015 is niet mogelijk.

En wat als mijn situatie veranderd?

De overstap kan wel gunstig voor je uitpakken als je meer gaat verdienen dan 20% van het minimumloon. Ook als je 27 jaar wordt of je opleiding hebt afgerond of hebt gestopt, kan het voordelig zijn om over te stappen.

Zijn er nog meer voordelen?

Jazeker. In de Wajong 2010 heb je recht op hulp bij het vinden van een leuke baan en je hebt recht op hulp bij het behouden van deze baan. Zo kan je samen met de arbeidsdeskundige een plan opstellen. In dit plan staan afspraken over hoe je werk kunt vinden dat past bij jouw situatie en mogelijkheden.
Daar staat natuurlijk wel tegenover dat je dan ook verplicht bent om die passende baan te accepteren. Als je eenmaal werk hebt gevonden, dan verwacht UWV ook dat je er alles aan doet om deze baan te behouden. Lees alles over de verplichtingen met de Wajong 2010.

Twijfel je om over te stappen?

Als je toch nog twijfelt over een overstap, dan raadt UWV je aan om toch een aanvraag te doen. Je zit er namelijk niet meteen aan vast! Je wordt eerst uitgenodigd voor een gesprek met de arbeidsdeskundige.
Samen zetten jullie dan de voor- en nadelen nog eens op een rijtje. Ook krijg je meer uitleg over de gevolgen voor je inkomsten als je overstapt. Na dit gesprek heb je nog een week de tijd om ons te laten weten of je daadwerkelijk over wilt stappen.

Heb jij nog vragen over het overstappen van oude Wajong naar Wajong 2010? Laat het weten in een reactie! Of stuur ons gratis een berichtje via WhatsApp.

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content