Blaas- of darmklachten? Vraag de Medisch Toiletpas aan!

Waar wil je over lezen?

Blaas- of darmklachten? Vraag de Medisch Toiletpas aan!

medisch toiletpas

Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat je regelmatig of onverwacht naar het toilet moet door blaas- of darmklachten. Ook kan het voorkomen dat deze klachten voorkomen als symptoom van een andere aandoening die niet direct gelinkt is aan blaas- en/of darmklachten. Het is erg vervelend als je ineens nodig naar het toilet moet maar er geen openbaar toilet in de buurt is. Precies daarom is de medisch toiletpas in het leven geroepen. Wat het precies is en hoe je het kunt aanvragen (met korting!) lees je in dit artikel.

Blaas- of darmklachten? Vraag de Medisch Toiletpas aan!

Bij veel openbare gelegenheden mag je geen gebruik maken van het toilet als je er enkel en alleen binnenkomt voor een toiletbezoek. Zoals bijvoorbeeld bij een restaurant of een openbaar gebouw. Dit is in veel gevallen enkel beschikbaar voor consumerende bezoekers. Enerzijds ook logisch, maar als je blaas- of darmproblemen hebt erg lastig. 

Wanneer je een medisch toiletpas hebt kun je hier wél gebruik van maken. Door de pas te laten zien kun je dus aantonen dat jij om medische redenen het toilet moet gebruiken. Het is de bedoeling dat je dan wel gebruik mag maken van het toilet.

De toiletpas bevat:

  • Je naam
  • Een pasfoto van jou
  • Je geboortedatum

Om welke medische reden je toegang dient te hebben tot een toilet wordt dus niet op de toiletpas vermeld. Dit is een stukje privacy die op deze manier geboden wordt.

Hoe kun je een medisch toiletpas aanvragen?

Het aanvragen van de medisch toiletpas kan snel en makkelijk:

  1. Ga naar de website van stichting Medisch Toiletpas
  2. Vul in het forumlier alle gegevens
  3. Betaal via iDeal een bedrag van €15,95 (dit zijn de kosten voor één jaar)

Je kunt vervolgens de aanvraag indienen. Tenzij je je afmeldt voor de medisch toiletpas ontvang je ieder jaar opnieuw een nieuwe toiletpas.

In het formulier wordt ook gevraagd naar je ziektebeeld; heb je nog geen diagnose maar wél blaas en/of darmproblemen? Dan kun je de pas alsnog aanvragen!

Dat er kosten verbonden zitten aan de toiletpas heeft te maken met verschillende zaken, zoals: er wordt minder snel misbruik gemaakt van de pas (mensen die het eigenlijk niet nodig hebben zullen het ook minder snel aanvragen op deze manier), het dekt de kosten voor stichting Medisch Toiletpas.

medisch toiletpas

Wat als je toch nog geweigerd wordt om naar het toilet te gaan?

Het komt helaas nog steeds wel voor dat mensen ondanks de toiletpas geweigerd worden. Hiervoor kun je een klacht indienen, geef dit ook door aan stichting Medisch Toiletpas.

Stichting Medisch Toiletpas vraagt je om gegevens in te vullen, aan te geven waar je geweigerd bent en zij gaan de dialoog aan met de desbetreffende organisatie.

“Onderzoek door onafhankelijke journalisten heeft uitgewezen dat Medisch Toiletpashouders zo’n 75% minder vaak geweigerd worden tot een niet openbaar toilet.”

Stichting Medisch Toiletpas

Heb jij een toiletpas? Of ga je er een aanvragen naar aanleiding van dit bericht? Laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content