fbpx

Wat kan een maatschappelijk werker voor je betekenen?

Een maatschappelijk werker (ook wel social worker genoemd) kan ondersteuning bieden wanneer er problemen worden ervaren in het privéleven of tijdens het werk. Deze dienst wordt door de gemeente gratis aangeboden en dient als tijdelijke hulp, als de maatschappelijk werker ziet dat er meer hulp nodig is kan hij/zij je doorverwijzen indien nodig. Wat een maatschappelijk werker precies doet en hoe je je kunt aanmelden lees je in dit artikel.

Wat kan een maatschappelijk werker voor je betekenen?

Als je in je dagelijks leven of werksituatie ondersteuning nodig hebt bij het oplossen van of omgaan met bepaalde problemen kun je bij een maatschappelijk werker terecht. Problemen op het werk, moeilijkheden in de thuissituatie, geldproblemen of persoonlijke moeilijkheden zoals het niet kunnen accepteren van een chronische aandoening, kunnen uiteindelijk zo hoog oplopen dat het psychisch z’n sporen achterlaat. Het kan zijn dat je meer prikkelbaar bent, vaker verdrietig, depressief of juist opstandig en boos bent.

De taak van een maatschappelijk werker is om te helpen meer inzicht te krijgen in de problemen die spelen en nieuwe vaardigheden aan te leren. Door het inzicht in combinatie met nieuwe vaardigheden is het de bedoeling dat de cliënt uiteindelijk zelf de problemen kan oplossen. Hiermee is het dus een hele andere aard van therapie dan bijvoorbeeld psychologische hulp.

Zodra een maatschappelijk werker merkt dat er meer nodig is, kan de maatschappelijk werker hulp inschakelen van bijvoorbeeld een onderwijsinstelling, de GGD, de gemeente of de politie. Is de geboden hulp nog niet voldoende? Dan kan het zijn dat je wordt doorverwezen naar een psycholoog of andere, intensievere vorm van therapie.

Maatschappelijk werker

Hoe meld je je bij een maatschappelijk werker aan?

Heb je behoefte om met een maatschappelijk werker te praten? Dan kun je je aanmelden via de gemeente, hoe dit precies werkt kun je wellicht vinden op de website van jouw gemeente – dit werkt in iedere regio namelijk anders. Soms kun je online al een afspraak maken, soms moet je naar het gemeentehuis komen om het te regelen.

Ook kun je bij je huisarts aangeven dat je in gesprek wil met een maatschappelijk werker (of hij stelt het zelf voor), de huisarts kan je meer uitleg geven over de aanmeldingsprocedure en hoe het in z’n werk gaat.

Via deze website kun je meer informatie lezen over maatschappelijk werk. Als je helemaal naar beneden scrolt kom je bij een vakje waar je jouw gemeente kunt invullen. Heb je dit ingevuld? Dan krijg je korte informatie te zien en een link naar de website van jouw gemeente.

Maatschappelijk werker intern

Een maatschappelijk werker heeft een behoorlijk breed takenpakket. Er zijn daarom verschillende instanties, bedrijven en organisaties die een maatschappelijk werker in dienst hebben, denk aan ziekenhuizen, klinieken, revalidatiecentra, (sommige) grote scholen en de Raad voor de Kinderbescherming en de jeugdzorg.
Bij zo’n instanties kun je dus intern bij een maatschappelijk werker terecht.

Waar kan een maatschappelijk werker bij helpen?

  • Problemen op school, zoals pesten
  • Moeilijke thuissituatie: problemen met partner, kinderen, ouders of buren
  • Ongewenste situaties zoals seksueel misbruik
  • Ondersteuning bieden bij eenzaamheid
  • Omgaan met een chronische aandoening
  • Vragen over geldzaken, uitkering of regelingen
  • Hulp na een scheiding
  • Problemen op het werk of ontslag
  • Wanneer iemand overleden is

Een maatschappelijk werker bekijkt het probleem samen met jou van verschillende kanten om het te onderzoeken. De maatschappelijk werker denkt met je mee over een mogelijke oplossing of wat er nodig is om goed uit deze situatie te komen. Samen met jou kijkt een maatschappelijk werker welk hulpaanbod het beste past en stelt samen met jou een plan van aanpak op. Zijn er partijen betrokken bij het probleem, dan zal de maatschappelijk werker de belangen behartigen van de cliënt waarmee hij/zij te maken heeft.

Wanneer er ook andere instanties of hulpverleners betrokken zijn, dient de maatschappelijk werker de ontwikkelingen te bespreken (bijv. een bedrijfsmaatschappelijk werker die samen met een arbo-arts en personeelsadviseur werkt).

Komt een maatschappelijk werker er alleen niet uit of is er behoefte aan meer hulp? Dan zal de maatschappelijk werker je (in overleg met jou) doorverwijzen.

Heb jij ooit hulp gehad van een maatschappelijk werker? Deel jouw ervaring in een reactie!

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Ga naar de community of stuur ons een bericht.

Naar iets specifieks op zoek?

Of, waar wil je anders over lezen?

Wij helpen je graag op weg!

Ben je op zoek naar een ander onderwerp? Staat je vraag of situatie er niet tussen?
Neem gerust contact met ons op.

Scroll naar boven
Ga naar de inhoud