Loonsuppletie: een aanvulling op je inkomen vanuit het UWV

Waar wil je over lezen?

Loonsuppletie: een aanvulling op je inkomen vanuit het UWV

Loonsuppletie uwv

Loonsuppletie is er voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn maar uiteindelijk weer (willen) gaan werken. Het kan namelijk zo zijn dat wanneer je weer aan het werk gaat, je minder verdient dan dat je volgens het UWV zou kunnen verdienen. Loonsuppletie of inkomenssuppletie vangt dit verschil op zodat je toch meer inkomen hebt.

Loonsuppletie: een aanvulling op je inkomen vanuit het UWV

Deze regeling is een voorziening die vanuit het UWV wordt aangeboden en is van toepassing voor mensen die gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn en weer aan het werk willen gaan. Het kan dan namelijk zo zijn dat wanneer je weer gaat werken, je minder verdient dan je volgens het UWV zou kunnen verdienen. Omdat het UWV graag wil dat mensen aan het werk gaan kun je een aanvullende uitkering – loonsuppletie of inkomenssuppletie – krijgen zodat je er financieel niet op achteruit gaat.

Voorwaarden voor loonsubsidie

Het aanvragen van loonsubsidie kan als je tenminste 6 maanden in loondienst werkt en minder verdient dan je volgens het UWV zou kunnen verdienen. Daarnaast moet tenminste één van onderstaande situaties op jou van toepassing zijn:

  • Je krijgt een WAO- of WAZ-uitkering
  • Je hebt een Wajong-uitkering die is aangevraagd voor 01-01-2010
  • Je bent jonger dan 18 jaar en hebt een ziekte of handicap
  • Na herbeoordeling ontvang je een gedeeltelijke WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering

Let op: Als je gebruik maakt van een WIA-uitkering is het niet mogelijk gebruik te maken van loonsubsidie.

Loonsuppletie uwv

Wanneer loonsubsidie aanvragen?

Net voordat je 2 maanden bij je nieuwe baas aan het werk bent kun je het beste de loonsuppletie aanvragen.
Als je gaat werken als zelfstandige (zzp’er) omdat dit in jouw situatie bijvoorbeeld gunstiger is kun je ook inkomenssuppletie aanvragen. Doe dit binnen 6 maanden na afloop van het boekjaar waarin je voor jezelf bent gaan werken.

Hoeveel loonsuppletie krijg ik en hoe lang?

Je hebt maximaal 4 jaar recht op loonsuppletie als je een WAO-, WAZ- of Wajong (voor 01-01-2010)  uitkering hebt. Ieder jaar wordt het uitgekeerde bedrag lager; in eerste instantie is dat maximaal 20% van het loon dat je zou kunnen verdienen volgens het UWV. Het tweede jaar is dat 75%, het derde jaar 50% en het vierde jaar 25% van de loonsuppletie. Het bedrag wordt dus steeds lager met de achterliggende gedachten dat je het tegen die tijd wel zelfstandig kunt en/of genoeg verdient.
Wil je loonsuppletie aanvragen? Dat kan via het UWV!

Voorzieningen UWV

Loonsuppletie is één van de voorzieningen die het UWV aanbiedt. Deze voorzieningen zijn er speciaal voor mensen die door lichamelijke en/of psychische klachten niet in staat zijn het werk volledig zelfstandig uit te voeren. Verschillende voorzieningen zijn:

Meer informatie over deze voorzieningen? Klik in bovenstaand rijtje op datgeen waar je meer info over wilt en je wordt doorgestuurd naar een nieuw artikel met uitgebreide uitleg.
Mocht je vragen hebben over hoe je loonsuppletie kunt aanvragen, neem dan contact met ons op, dan kijken we met je mee.

Heb jij ervaring met de aanvraag van loonsuppletie? Of ga jij dit aanvragen na het lezen van dit artikel? Laat het weten in een reactie onder dit bericht! 

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content