Jouw aandoening zegt niets over wie je bent, je mag jezelf zijn!

Waar wil je over lezen?

Jouw aandoening zegt niets over wie je bent, je mag jezelf zijn!

jezelf zijn

Wanneer je een chronische aandoening hebt is de kans absoluut aanwezig dat je jezelf met je aandoening gaat identificeren, zoals bijvoorbeeld: “Ik ben Marc en ik heb diabetes” of “Ik ben Eva en ik ben slechthorend”. Hoewel dit enerzijds logisch is, is jouw aandoening niet wie jij bent – jij bent namelijk zo veel meer dan dat! Jij mag gewoon jezelf zijn. FLOOR jongerencoaching schreef een artikel over jezelf zijn en ontdekken wat jouw kwaliteiten zijn.

Jouw aandoening zegt niets over wie je bent, je mag jezelf zijn!

Bij FLOOR horen we het vaker, jongeren die zich identificeren met hun ziekte of beperking. Begrijpelijk, want het kan heel bepalend zijn voor jouw leven. Maar je bent niet je handicap of ziekte. Jij bent jij. Ook zien we compleet het andere uiterste: jongeren die haast doen of hun beperking of ziekte er niet is.

Hoe zit dat bij jou? Ben jij je ziekte of handicap? Ontken je het liever? Of lukt het om jouw eigen weg te gaan en ermee te dealen?
Om een goed toekomstplan voor jezelf te maken, is het heel belangrijk om te weten wie jij bent. Waar word je blij van, waar liggen je kwaliteiten? Wat werkt voor jou? Hoe wil je dat mensen met jou omgaan? Dat klinkt makkelijker dan het is. Veel volwassenen weten het ook niet precies, kijk maar naar het grote aantal burn outs.

FLOOR jongerencoaching heeft een netwerk van vrijwillige coaches in het hele land die jongeren met een beperking of ziekte helpen met het maken en uitvoeren van hun toekomstplannen. Gewoon, omdat je net even iemand kan gebruiken die met je mee denkt, je ondersteunt waar nodig of soms een spiegel voor kan houden.

Waar ben jij goed in?

Vaak wordt gezegd: ga wat doen met je talenten. Dat is een goed idee, maar hoe kom je er achter wat je talenten zijn? Het helpt vaak om mensen om je heen te vragen naar jouw kwaliteiten. Je familie, vrienden en leerkrachten zien dat vaak scherper dan jijzelf. Probeer het gewoon eens, al die positieve feedback alleen al kan fijn zijn!

Waar je goed in bent, is niet altijd waar je blij van wordt. Klinkt makkelijk, ga iets doen met je talent, dan komt het vanzelf goed. Maar is dat ook zo?

Het kan zijn dat jouw talent een overlevingsmechanisme is. Misschien luister je zo goed naar anderen, omdat jouw moeder graag haar verhaal bij jou doet. Kun je zo goed gamen, omdat je hoofd er rustig van wordt of omdat je sociaal contact lastig vindt. Ben je een vechter, omdat je dat nu eenmaal nodig had in je jeugd.

Waar word jij écht blij van? Daarvoor is het handig te kijken hoe jij vroeger speelde. Ook dit kun je aan mensen in je omgeving vragen. Of je ontdekt het door gewoon dingen uit te proberen. Wie weet heb jij verborgen kwaliteiten.

Toen ik een toekomstplanningsworkshop volgde van FLOOR, realiseerde ik mij hoe blij ik werd van tekenen. Dat ik daar meer mee wilde. Ik vond ik het heel lastig om tekenen een plek in mijn leven te geven. Toen heb ik besloten om met een FLOOR coach daaraan te gaan werken.”  – Emily (26), oud-coachee bij FLOOR, illustrator/vormgever en nu in opleiding voor FLOOR coach.

Wat is jouw gebruiksaanwijzing?

Vaak denken mensen dat een label helpt om te weten wie je bent: ik heb die ziekte, ik heb autisme, etc. Maar kijk eens om je heen; zijn andere met jouw ziekte of label zoals jij bent? Nee, waarschijnlijk niet. Daarom is het veel handiger om te ontdekken hoe jouw unieke gebruiksaanwijzing in elkaar zit.

  • Wat zorgt ervoor dat jouw emmer overloopt?
  • Hoe merk je dat dat gaat gebeuren?
  • Wat heb je nodig om dit te voorkomen?
  • En wat helpt je om je emmer weer leeg te laten lopen?

Als je goed weet hoe dat bij jou werkt, kun je dat duidelijk aangeven bij anderen en kan jij zelf ook wat meer keuzes maken die echt bij jou passen. Dat leeft namelijk een stuk makkelijker. Op deze manier ontwikkel je wie jij werkelijk bent, zonder je te identificeren met wat je hebt.

Emily (26): “Voor mij was het heel belangrijk dat ik accepteerde dat ik grenzen heb aan wat ik kan hebben. Ontkennen helpt mij niet. En dat ik die grenzen aan mag geven. Toen ik daar duidelijker over werd, gingen mensen in mijn omgeving mij beter helpen om mijn grenzen te bewaken. En ik kan mij gewoon niet heel lang concentreren, toen ik erachter kwam dat korte pauzes nemen op gezette tijd werkte, kreeg ik veel meer voor elkaar dan daarvoor.” 
Bekijk hieronder de video waarin Emily meer verteld over haarzelf.

Wil jij meer ontdekken over jezelf? Regel jouw FLOOR coach op www.floorjongerencoaching.nl

Ontdek wie je bent

Ook al is het logisch dat je jezelf identificeert met de aandoening die je hebt, onthoud altijd dat je meer bent dan dat. Jij mag jezelf zijn en ontdekken wat je goed kan, wat je wilt doen en hoe je dat gaat doen. Er zijn veel kansen en mogelijkheden maar het begint allemaal bij jezelf te zien als volwaardig persoon. Jij bent namelijk zo veel meer dan jouw aandoening.

Gebruik bovenstaande tips om te ontdekken wat bij jou past, wat je kwaliteiten zijn en wat je leuk vindt om te doen. Zodat je steeds dichter bij jezelf kunt komen en jezelf kunt ontwikkelen zoals jij bent. Met al je kwaliteiten!

Identificeer(de) jij jezelf met je aandoening? Of lukt het je om jezelf daar los van te zien?

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content