3 Handige kwaliteiten als je niet de standaard route loopt in het leven

Waar wil je over lezen?

3 Handige kwaliteiten als je niet de standaard route loopt in het leven

standaard route

FLOOR jongerencoaching helpt jongeren met een aandoening, beperking of handicap om meer grip te krijgen op de toekomst en erachter te komen wat ze écht willen. Wanneer je een andere route loopt dan je leeftijdsgenoten zijn er 3 kwaliteiten die erg handig kunnen zijn in het leven, namelijk: doorzettingsvermogen, zelfbewustzijn en creativiteit. Vandaag deelt FLOOR jongerencoaching waarom deze kwaliteiten zo gunstig zijn en hoe je ze ontwikkeld en inzet.

3 Handige kwaliteiten als je niet de standaard route loopt in het leven

Met een ziekte of beperking loopt jouw leven meestal anders dan dat van je leeftijdsgenoten. Dat kan een hoop frustratie met zich mee brengen. Wie niet de standaardroute loopt in zijn leven, heeft namelijk meer doorzettingsvermogen, zelfbewustzijn en creativiteit nodig.

Hoe kun jij deze mooie kwaliteiten ontwikkelen en inzetten? Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt. 

Jouw doorzettingsvermogen onder de loep

Met je doorzettingsvermogen zit het doorgaans wel goed. Door alles wat je voor je kiezen kreeg, leerde je dat waarschijnlijk vanzelf. Misschien zelfs wat teveel? Of heb je de neiging om af te haken? Dat kan ook een patroon zijn.

Om zicht te krijgen op hoe dat voor jou is, is het zinvol soms stil te staan bij hoe jij je energie gebruikt. Doe je de dingen op wilskracht? Of maak je bewuste keuzes die bij jou passen?

Je kunt dit onderzoeken bij jezelf door te kijken naar de dingen die je doet. Waarom doe je deze dingen? Wat gebeurt er als je ze niet doet? Wat is het alternatief? En naar de dingen die je zou willen, maar niet doet. Wat houdt jou tegen? Heeft het met doorzetten te maken? Of iets anders? Wees heel eerlijk naar jezelf.

Vaak zien mensen om je heen het duidelijker dan jijzelf. Als je nog meer zicht wil op jouw doorzettingsvermogen, kun je het onderwerp ook bespreken met verschillende mensen uit jouw netwerk. Familie, vrienden, begeleiders; wat zien zij? Zo kun je nog beter leren hoe het zit met jouw doorzettingsvermogen.

Zelfkennis ontwikkelen

Jouw toekomstplan wordt beter als je jezelf goed kent. Waar ben je goed in? En vooral ook: waar word je blij van? Want soms ben je goed in dingen, maar kosten ze je wel veel energie.

Zorgzaamheid is zo’n voorbeeld. Hoe zit dat bij jou? Als jij dat herkent, is het meestal iets waar je omgeving je om waardeert, maar wat niet echt bij jou past. Waarvan en van wie krijg jij energie? En wie of wat kosten energie?

Je kunt dit visueel maken. Ga maar los met stiften, stickers of – als dat niet je ding is of het niet mogelijk is vanwege je handicap – maak een PowerPoint. Gebruik bijvoorbeeld een + symbool voor activiteiten en mensen die jou energie geven en een – voor activiteiten en mensen die energie kosten. Zo kom je erachter hoe je de dingen die jouw energie geven een passende plek kunt geven in jouw leven.

Soms is dit wandelen of creatief bezig zijn. Of praten met een goede vriend. Plan het in voor jezelf. En wees ook hier eerlijk: je krijgt bijvoorbeeld energie van gamen, maar is dat ook nog zo als je dat meer dan 2 uur doet? Sociaal contact is belangrijk voor je, maar wanneer heb je tijd voor je jezelf nodig en met wie houd jij het vaker en langer uit?

Een van de FLOOR coaches heeft op haar kledingkast post-its hangen met dingen die haar energie geven en haar dus in balans houden. Sporten, werken, rust nemen, wandelen. Iedere ochtend kijkt ze daar naar en daarna in haar agenda om zo te kijken of ze genoeg van deze activiteiten ingepland heeft tussen ‘energievreters’. 

Creatieve toekomstplannen maken

Heb jij dromen die volgens jou niet uitvoerbaar zijn door je beperking of ziekte? Niet zelden is er meer mogelijk dan je denkt, maar vraagt het om anders denken. Studeren lukt misschien voor jou niet, maar wie weet zijn er andere manieren om toch kennis op te doen. Is full time werken niet haalbaar voor jou? Wie weet kun je wel op een andere manier van betekenis zijn en ervaring opdoen.

Met iemand anders is het makkelijker om over je eigen potentie na te denken dan alleen. Dus vraag of er iemand of meerdere mensen met je mee zouden willen denken, liefst mensen die jou op andere manieren kennen. Vraag hen wat ze bij jou vinden passen en hoe je dit zou kunnen bereiken. Zo kom je op ideeën die je zelf misschien niet had bedacht.

standaard route

The FLOOR is yours

Als je echt aan de slag wilt met deze drie eigenschappen – doorzettingsvermogen, zelfbewustzijn en creativiteit – kun je dit ook doen met een FLOOR jongerencoach. Een FLOOR coach, die op vrijwillige basis werkt, helpt je met het maken van een persoonlijk toekomstplan; een overzicht van wie je bent, wat je wilt en hoe je dit kunt gaan organiseren.

Of het nu gaat om werk, balans in je leven, sociale contacten of nieuwe dingen leren. Het fijne is dat FLOOR werkt met een tegenprestatie. Dit houdt in dat je het traject betaalt door iets te doen voor de maatschappij, passend bij jouw kwaliteiten en doelen in het coachproces. Heel toegankelijk dus, ook als je geen of een klein budget hebt. 

Eerst kijken of het wat voor je is? Kennis maken met een coach is vrijblijvend en je kunt altijd wisselen van coach. Ook bieden we proef-sessies, waarin je een aantal keer kunt ervaren of coaching wat voor je is.

Kijk op www.floorjongerencoaching.nl voor meer informatie en verhalen van jongeren die je voor gingen.

Wat helpt jou bij het bewandelen van een andere route dan anderen doen? En herken jij de 3 handige kwaliteiten bij jezelf?

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content