Review gedichtenbundel: She Refused To Be Defeated

Waar wil je over lezen?

Review gedichtenbundel: She Refused To Be Defeated

gedichtendbundel She Refused To Be Defeated

Depressie, misbruik, trauma , PTSD, zelfverwonding, stemmingswisselingen, angst en paniek. Het zijn stuk voor stuk thema’s die langskomen in de gedichtenbundel She Refused To Be Defeated van een Nederlandse dichteres die anoniem wil blijven. Net als deze bespreking van het werk begint de bundel zwaar en ernstig, maar eindigt licht en hoopvol.

Review gedichtenbundel: She Refused To Be Defeated

“Sadness overwhelms me/ So I put it in into poetry”, staat er op een van de eerste pagina’s van de bundel. Poëzie als redmiddel, dat bevalt me wel. Het is vanaf de eerste pagina duidelijk: deze persoon heeft het zwaar (gehad) en wil aan lotgenoten laten weten dat er hoop is. Licht aan het eind van de tunnel.

in.search.of.light_” is dan ook geen verrassende subtitel van de bundel. Desalniettemin doen de hier en daar wat geforceerde rijmschema’s en foutieve Engelse grammatica de vraag rijzen waarom ze ervoor gekozen heeft om in het Engels te schrijven. Wanneer ze “Not a single vessel in my body” schrijft leidt dat af van het gedicht en wat ze wil overbrengen. Ze schrijft dat ze zich overgeeft omdat geen enkele vezel in haar lichaam verder wil of kan strijden. Hierbij vertaalt ze hoogstwaarschijnlijk ‘vezel’ met ‘vessel’, wat vaartuig betekent, terwijl ‘fiber’ een passendere vertaling zou zijn.

gedichtenbundel She Refused To Be Defeated

Gedichtenbundel She Refused To Be Defeated kan voor lotgenoten een steun zijn

Wellicht is deze dichtbundel in het Engels geschreven omdat ze zich heeft laten inspireren door de Engelse zogeheten “Instapoets” zoals Rupi Kaur. Niet te missen is in ieder geval de invloed van Amanda Lovelace. Net als Lovelace in haar Women Are Some Kind Of Magic reeks sluit de schrijfster van She Refused To Be Defeated haar gedichten af met een schuingedrukte zin. Deze zinnen fungeren vaak als extra onderstreping van een punt dat gemaakt wordt in het gedicht dat er boven staat.

Ook de thema’s die in het werk van Lovelace voorkomen zien we terug in dit werk. Niet uit een warm nest komen. Een vrouw zijn die zichzelf herbouwt, opbouwt na tegenslag.

Beide vrouwen schrijven hierover. Beide vrouwen schrijven ook over traumaverwerking. In She Refused To Be Defeated is dit een belangrijk thema. Om te begrijpen hoe dat is hoef je zelf geen trauma te hebben (gehad), hoewel het juist voor lotgenoten een steun kan zijn.

Soms voel je je even medebewoner van haar cocon

Mijn collega Daan Verheugt heeft de bundel ook gelezen en hij zegt het volgende erover:

“In de bundel volg je het verwerkingsproces van iemand met trauma, haar woorden voelen als een toonbare verpakking van iets verschrikkelijks. Sommige zinnen hebben even nodig om in te dalen en dat maakt het geheel tot een pijnlijke ontdekkingsreis.

De gedichten in het eerste deel geven een indrukwekkende beschrijving van eenzaamheid en soms voel je je even medebewoner van haar cocon. “For words expose more than you captured” hoewel deze tekst vroeg in het boek voorkomt schijnt hier het verwerkingsproces al helder door de kieren van het donker.

De auteur maakt doorheen het boek een open en zelfreflectieve indruk, om bepaalde teksten beter te begrijpen had ik het wel fijn gevonden om meer achtergrond te hebben. De stappen van verwerking komen duidelijk naar voren in het boekje, al met al vind ik het mooie teksten die anderen in een vergelijkbare situatie kunnen helpen in het vinden van compassie.”

gedichtenbundel She Refused To Be Defeated

Een fijne steun in de rug

Ik sluit me aan bij Daan. Deze bundel is goed voor iedereen die op zoek ik naar (h)erkenning en hoop. Het zal voor hen die zich eenzaam voelen in hun strijd een fijne steun in de rug zijn. Daar is het ook voor geschreven.

Waar Lovelace voornamelijk schrijft voor een vrouwelijk publiek, schrijft de auteur van deze bundel voor iedereen die bang is een donkere periode niet te boven te komen. “to all the/ princesses, / to all the/ damsels,/ to all the queens. / you have rescued yourselves/ so many/times now/ & I am/ in awe of/ you”, schrijft Lovelace.

De auteur van She Refused to be Defeated geeft er een andere draai aan:

“You are all you need to make this life a success
Work hard, strive for your goals and do not let anyone
Turn you into a damsel in distress”

– abandon toxic people

De auteur van deze bundel schrijft op zoek te zijn naar licht en haalt het uiteindelijk uit zichzelf!

De gedichtenbundel She Refused To Be Defeated

Ben je geinteresseerd geraakt in de gedichtenbundel door ons artikel? Bestel de gedichtenbundel She Refused To Be Defeated voor €11,99 bij via Bol.com.

Gebruik jij ook poëzie als redmiddel en uitlaatklep als je het even niet meer ziet zitten? Heb je een psychische of fysieke aandoening waar je over dicht: laat het ons weten!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content