Ervaringsverhaal Ria: Fibromyalgie, PDS, ADHD & student

Ervaringsverhaal Ria: Fibromyalgie, PDS, ADHD & student

Het voelt soms alsof je de enige bent met een chronische aandoening, maar niets is minder waar. Er zijn onwijs veel jongeren die struggelen met psychische of lichamelijke klachten; hoe fijn is het dan als je herkenning kunt vinden in elkaars verhalen? Met de ervaringsverhalen willen we andere jongeren inspireren, motiveren en hoop geven.

Ervaringsverhaal Ria: Fibromyalgie, PDS, ADHD & student

Vandaag deel Ria haar verhaal. Een jonge meid met zowel lichamelijke als mentale klachten. Ondanks dat staat ze positief in het leven, geniet ze zo veel mogelijk en is ze druk bezig met studeren en stage lopen. Lees het zelf maar 🙂

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Ria, 22 jaar en ik doe de opleiding begeleider gehandicaptenzorg. Hiervoor heb ik de opleiding filiaalmanager detailhandel gedaan. Mijn hobby’s zijn breien, haken, kaarten maken, muziek maken en zingen en bij de paarden zijn. Ik ben een echt plattelandsmens.

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Ik heb fibromyalgie, maagbeschadiging, PDS (prikkelbare darmsyndroom) en ADHD. Voor de ADHD en PDS gebruik ik medicijnen.
Ik heb sinds maart 2018 de diagnose ‘chronische pijnklachten, kan fibromyalgie genoemd worden’. Ik heb al langer pijnklachten, maar nooit echt een duidelijke diagnose gehad. Fibromyalgie houdt voor mij in dat ik standaard een beetje spierpijn heb. De spierpijn wordt erger bij inspanning. Ik ben ook vaak moe. Daardoor heb ik ook last van stemmingswisselingen en vergeet ik regelmatig wat. Ik kan dan moeilijk uit mijn woorden komen.
In juli 2018 ben ik begonnen met een revalidatietraject voor mijn fibromyalgie. Hier heb ik wel wat aan gehad. Ik heb geleerd beter mijn tijd in te delen en te stoppen als iets niet gaat.
Iets eerder (rond januari 2018) hoorde ik dat ik een maagbeschadiging zou hebben. Deze heb ik gekregen doordat ik naproxen gebruikte zonder een maagbeschermer. Dit was mijn eigen ‘fout’.
Een paar maanden na de diagnose fibromyalgie kreeg ik de diagnose PDS. Hier heb ik dagelijks last van. Ik moet goed opletten wat ik eet. Doe ik dat niet, krijg ik flinke steken in mijn buik en kan ik het moeilijk kwijt.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Wat mij helpt is positief te blijven en niet kijken naar wat niet lukt, maar vooral naar wat wel lukt. Als iets niet lukt kijk ik of het op een andere manier wel kan of ik stop er even mee en kijk later of het weer lukt. Zo ben ik op dit moment gestopt met paardrijden, wat ik heel graag doe, maar ik probeer het over een paar maandjes weer op te pakken.
Ik ben christelijk en ik voel dat God een doel heeft met mijn leven. Dit helpt mij omdat ik weet dat ik dit niet voor niets meemaak. Al heb ik ook wel periodes dat ik dit niet zo zie en ik het dan moeilijk vind om positief te blijven en alles te accepteren.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Ik kan niet alles doen wat ik wil doen. Maar ik heb een paar weken geleden wel kunnen skiën. Ik had 2 dagen rust ingepland, maar dit had ik achteraf niet nodig. Het ging echt boven verwachting goed. Over het algemeen baal ik eerst als iets niet lukt en als ik afspraken moet afzeggen, maar later heb ik zoiets van het is nu eenmaal zo, volgende keer beter.

5. Heb je een uitkering of maak je gebruik van toeslagen of voorzieningen om jouw situatie wat gemakkelijker te maken?

Ik heb geen uitkering of extra toeslagen. Gelukkig heb ik een stage-adres waar ik stagevergoeding krijg, waardoor ik geen bijbaan nodig heb.

6. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Plannen vind ik heel moeilijk. Er zijn zoveel dingen die ik graag wil doen, dat mijn dagen regelmatig te vol zijn waardoor ik weer moe ben en de pijn weer erger wordt. Dan weet ik dat ik even te veel heb gedaan en neem ik even wat meer rust en dan kan ik er een weekje later weer tegenaan. Het lukt me nog niet echt om het stabiel te houden, maar dat gaat al wel wat beter dan een poosje geleden.

7. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Blijf positief! Geniet zo veel als je kan en wees vrolijk. Ga niet in een slachtofferrol. Als het even wat minder gaat, neem een halve dag of maximaal een hele dag om er van te balen, maar ga daarna weer vrolijk door. Je hebt immers weer een periode gehad waarin het wel goed ging, dus die zal vast wel weer komen!
Dankjewel Ria, voor het delen van jouw verhaal!
 

Verder lezen over onderwerpen uit Ria haar verhaal?

 

Vorig ervaringsverhaal:

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content