Ervaringsverhaal Kenza: Psychische problemen, maar grote inspiratiebron

Ervaringsverhaal Kenza: Psychische problemen, maar grote inspiratiebron

Voor de categorie ‘Ervaringsverhalen’ zijn we opzoek gegaan naar jongeren met een lichamelijke en/of psychische aandoening die zijn of haar verhaal wilde delen. Op deze manier willen we iedereen met een chronische aandoening laten zien dat je niet alleen bent. Daarnaast kan het wellicht inspirerend en motiverend zijn om verhalen te lezen van andere jongeren.
Vandaag aan het woord: Kenza. Misschien dat je haar kent van haar Instagram account Strong like a fighter, waar ze haar eigen verhaal deelt om anderen te inspireren en veel jongeren met een psychische aandoening bij elkaar brengt middels de #stronglikeafighterarmy .

Ervaringsverhaal Kenza: Psychische problemen, maar grote inspiratiebron

1. Kun je in het kort iets over jezelf vertellen?

Ik ben Kenza, 24 jaar en ik kom uit Amsterdam. Ik heb geprobeerd op de universiteit te studeren maar dat ging niet in combinatie met mijn problematiek dus heb ik besloten het studeren (even) niet te doen. Mijn gezondheid en behandeling staan op nummer 1 en studeren kan altijd nog.
Werken gaat ook niet dus ik zit thuis elke dag. En toch heb ik hele goede daginvulling gevonden/bedacht en eigenlijk voelt het niet alsof ik ‘thuis zit’. Ik ben gewoon lekker bezig en doe mijn ding.

2. Welke chronische aandoening (lichamelijk/psychisch) heb je en sinds wanneer? Wat houdt dit voor jou in?

Ik heb last van meerdere psychische problemen. Al meer dan 13 jaar vecht ik tegen depressies, ernstige PTSS en zelfbeschadiging. In het verleden heb ik ook anorexia gehad maar gelukkig ben ik daarvan genezen. Dat helpt me herinneren dat je je dromen niet moet opgeven en moet vechten voor wat je wilt. Dat ik van de anorexia af kon komen betekent dat er nog veel meer mogelijk is dan ik denk. Ik dacht nooit te kunnen genezen van mijn eetstoornis maar er is veel mogelijk in het leven.
Mijn aandoeningen houden in dat ik erg intensieve therapie heb, niet te veel dingen kan doen door vermoeidheid en angst en dat ik elke dag moet vechten om mezelf niet te beschadigen. Dit is een hele zware strijd. Maar ik wil echt van die zelfbeschadiging af komen en van mezelf gaan houden. Dit is erg moeilijk na alles wat ik mee heb gemaakt, maar ik ga ervoor.

3. Wat helpt jou om hier zo goed mogelijk mee om te gaan?

Door mijn problemen kan ik niet leven zoals leeftijdsgenootjes op de unie dat doen. Ik kan niet veel dingen doen op een dag, ik moet bijkomen ervan als ik wel iets doe. Ik ben vaak heel erg bang, soms zelfs zo erg dat ik me niet meer kan bewegen. Mijn leven ziet er anders uit dan het leven van mijn vrienden. Ik vind dat soms moeilijk maar dan bedenk ik dat ik mijn eigen pad heb. Ik loop een andere route en dat is ook oké. Ik bouw mijn eigen wereld, het is anders maar mooi. Ook ik kan leren, liefhebben en groeien.

4. Wat belemmert jou in het dagelijks leven en hoe ga je hiermee om?

Ik heb erg veel last van angst vanwege de trauma’s die ik mee heb gemaakt. Vaak denk ik dat het nog niet voorbij is en dan denk ik dat ik in gevaar ben. Mijn depressie heb ik aardig goed in de hand gekregen maar toch liggen mijn depressieve gedachten altijd op de loer. Ik probeer daarom veel afleiding te zoeken. Ik probeer mijn leven structuur te geven door elke dag een planning te maken. Ik plan dan van alles in, alle kleine of grote taken die ik wil doen. Ik wissel de activiteiten af met rust en chill momenten zodat ik een balans vind.
Ik plan van alles in, denk aan de basisdingen als ontbijten of lunchen. Maar ook afspreken met vrienden, mailtjes beantwoorden, kaartjes schrijven voor mensen die wat extra steun nodig hebben, of de hond uitlaten, douchen, serie kijken, boek lezen etc. Ik doe de dingen meestal een uur lang en ga na dat uur weer verder met het volgende onderdeel dat op mijn planning staat. Zo is mijn dag toch vol en heb ik het idee dat ik ‘leef’.
Het plannen helpt me erg goed en het brengt rust in mijn hoofd. En door allerlei dingen te doen te hebben, zorg ik ervoor dat ik lekker bezig ben en niet verdrink in mijn eigen problemen. Wel belangrijk om te weten is dat ik ook rustmomenten veel inplan en ook tijd inplan om bijvoorbeeld op mijn mobiel te zitten en te Instagram’en. Genoeg rust is voor mij erg belangrijk.

5. Hoe plan jij alles zodat je balans houdt tussen school, werk of dagbesteding en vrije tijd?

Ik heb geen school en geen werk omdat ik voor 100% afgekeurd ben. Maar ik zorg voor mijn eigen dagstructuur. Ik sta meestal vroeg op, ik zet elke dag de wekker. De verleiding is groot, als je geen werk en school hebt, om hele dagen in je bed te blijven liggen. Maar ik besloot een tijdje geleden dat ik zoveel mogelijk uit mijn leven wil halen, dus wil ik ook de dag goed benutten. Als ik aan het einde van de dag mijn planning heb uitgevoerd en ik heb alle taakjes afgevinkt dan ben ik trots op mezelf en ga ik met een voldaan gevoel slapen.
Ik ga meestal vroeg naar bed en sta dan ook vroeg op. Dit ritme voelt voor mij het fijnst omdat ik dan genoeg rust en slaap krijg én overdag poductief kan zijn.

6. Wat wil jij meegeven aan andere chronisch zieke jongeren?

Misschien ziet jouw leven er iets anders uit dan dat van leeftijdsgenoten door je chronische ziekte. Dat is bij mij ook zo en ik vond het eerst heel moeilijk. Maar nu zou ik zeggen: probeer jouw leven niet te vergelijken met dat van anderen maar bedenk dat jij je eigen pad hebt dat je bewandelt. En dat kan een prachtig pad zijn, want jij kan veel meer dan je zelf denkt.
Focus je op je eigen reis en ga ontdekken wat voor moois er op jouw pad komt. Geef niet op omdat je ziek bent, juist niet! Ga voor het leven en zoek een structuur die het best bij jou past. Kijk naar wat je wel kan, en kijk vooral naar al het moois om je heen. Geniet van momenten die fijn zijn en wees dankbaar voor alles wat je hebt. En houd vooral je koppie omhoog want de zon schijnt ook voor jou.

Volg Kenza via Instagram

Wil je Kenza graag blijven volgen? Dat kan via haar eigen blog www.stronglikeafighter.com, daar lees je meer over Kenza en wat zij doet om het leven draaglijker te maken. Daarnaast kun je haar volgen via Instagram en Facebook. Zeker een aanrader voor jongeren met psychische problematieken; Kenza is voor velen een grote inspiratiebron!
Dankjewel Kenza, voor het delen van jouw verhaal!

Ook jouw ervaring delen op JongPIT.nl? Vul het formulier in >>

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content