Eenzaamheid tijdens de feestdagen: hoe ga je daar mee om?

Waar wil je over lezen?

Eenzaamheid tijdens de feestdagen: hoe ga je daar mee om?

eenzaamheid feestdagen

De feestdagen zijn lang niet voor iedereen daadwerkelijk ‘feest’. Veel jongeren met een chronische aandoening, beperking of psychische klachten ervaren druk en stress rondom de feestdagen. Daarbij kan het behoorlijk eenzaam zijn; aanwezig kunnen zijn bij een kerstdiner, een surprise avond of iets anders is zeker niet vanzelfsprekend voor de velen. Veel jongeren met een chronische aandoening zijn niet in staat om een middag onder de mensen te zijn of om überhaupt het bed uit te komen. Eenzaamheid tijdens de feestdagen komt dan ook vaak voor en nu, tijdens de coronacrisis, al helemaal. Hoe ga je daarmee om? Wat kun je zelf doen en wat kunnen naasten voor je betekenen?

Eenzaamheid tijdens feestdagen: Houd het realistisch

Oké, voordat ik ga strooien met tips om eenzaamheid tijdens de feestdagen (zeker nu met corona) te verminderen, eerst even iets anders. Kerstfilms, prachtige plaatjes op social media van bekende en onbekende Nederlanders, kerstreclames; het ziet er altijd fantastisch mooi uit. Gezelligheid samen met familie, lekker eten, spelletjes spelen, overal liefde en het geluk kan niet op. Overal branden lichtjes, iedereen is aardig voor elkaar en natuurlijk: het sneeuwt.

Kerstfilms en mooie foto’s – bijvoorbeeld van bekende Nederlanders – op social media, zijn leuk, maar niet realistisch. Zoals iemand uit ons team ook aangaf: er is iets verdrietigs gemaakt van alleen zijn tijdens kerst. En dat klopt, maar is dat ook echt zo verdrietig? Is het verdrietig om alleen te zijn of kan het ook heel erg prettig zijn om alles op jouw tempo en jouw manier te doen? Om lekker onder een dekentje een leuke film te kijken?

We weten dat eenzaamheid een serieus probleem is maar wat we willen benadrukken is: houd het realistisch. Wat is voor jou haalbaar? Wat vind je fijn? Waar heb je behoefte aan? Hoe maak je het voor jezelf zo leuk mogelijk? Probeer te kijken hoe je deze behoeftes kunt vervullen op een andere manier dan hoe het geschetst wordt in kerstfilms. Onderstaande tips kunnen hier ondersteuning bij bieden.

Bekijk hoe je dingen ‘online’ kunt vieren zodat je er toch bij kunt zijn

Als je geen mogelijkheid hebt om vrienden of familie om je heen te hebben tijdens de kerstdagen (in verband met besmettingsgevaar bijvoorbeeld), probeer dan te kijken naar wat online mogelijk is. Het is uiteraard niet zo gezellig als daadwerkelijk mensen om je heen, maar het feit dat je anderen al spreekt – al is het dan via beeld – kan erg prettig zijn.

Je kunt bijvoorbeeld samen dineren via Zoom of Skype; je spreekt een bepaalde tijd af waarop jullie samen gaan eten. Via videobellen kun je elkaar zien en kun je als het ware toch nog samen aan het diner zitten. 

Doe je surprise of cadeautjes met kerst? Dat zou je ook online kunnen doen; je trekt online lootjes, koopt cadeautjes en maakt een gedicht en je stuurt het vervolgens via de post naar degene voor wie het is bestemd. Op een afgesproken dag en tijd ga je videobellen met degene met wie je surprise doet en kunnen jullie samen de cadeautjes uitpakken.

Samen kerstfilms kijken? Geen probleem! Maak gebruik van Teleparty om gemakkelijk samen met je vrienden of familie te genieten van een leuke film. Houd wel in de gaten dat Teleparty erg privacygevoelig is. Dit willen we erbij vermelden zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Neem zelf het initiatief

Je hoeft niet te wachten tot mensen voor je deur staan of jou opbellen of je wat wilt doen. Neem zelf het initiatief en vraag mensen of ze samen met jou iets willen doen, bijvoorbeeld online dineren of gewoon even videobellen tijdens de kerstdagen.

Eén van de JongPIT-leden gaf bijvoorbeeld ook aan dat ze oud en nieuw altijd erg lastig vindt. Om dit op te lossen vroeg ze vriendinnen of haar zusje om bij haar te komen voordat ze naar een feestje gingen. Vervolgens gingen ze samen eten en haar zusje of vriendinnen gingen zich bij haar thuis helemaal klaarmaken en optutten om vervolgens naar het feestje te gaan. Hoewel ze niet mee kon naar het feestje had ze op deze manier toch een leuke middag gehad en, zoals ze zelf ook zegt: “voor mij is dit prima want mijn energie is tegen de tijd dat ze gaan toch op maar ik heb wel een gezellige dag gehad.”

Onthoud dat het voor vrienden of familie soms best lastig is in te schatten wat jij kunt maar ook wat je wílt. Door zelf het initiatief te nemen kun je jezelf betrekken en zorg je er voor dat je toch wat leuks kunt doen. Voor je vrienden en familie ook heel prettig omdat ze zo goed weten wat jij graag wil en hier op in kunnen spelen.

Maak het leuk voor jezelf

Haal wat lekkere dingen in huis, versier je huis of slaapkamer met kerstverlichting, koop een leuke kersttrui, zet de kerstboom op, luister naar kerstmuziek (of doe dit allemaal niet als je daar niet blij van wordt). Maak het leuk voor jezelf, zorg dat de decembermaand óók voor jou een fijn en leuke maand is.

Zoals familie- en gezinstherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt vermeld in een artikel in het AD over eenzaamheid met kerst: Versier je huis, óók als je alleen bent. ,,Mensen die kerstversiering ophangen, voelen zich gelukkiger en ervaren minder stress.’’ 

Wat heb je zelf in de hand? Probeer hier op in te spelen zodat je het zo fijn mogelijk kunt maken voor jezelf. En heb je nou helemaal geen behoefte aan kerstlampjes om je heen? Dan is dat uiteraard prima, het belangrijkste is dat jij je er goed bij voelt! 

eenzaamheid feestdagen

Tips om eenzaamheid tijdens de feestdagen te verminderen

Allright, naast bovenstaande tips hebben we ook nog wat praktische dingen die je kunnen helpen om eenzaamheid tijdens de feestdagen te verminderen:

 • Maak een planning voor jezelf zodat je een fijne dagindeling hebt. Op deze manier kun je voorkomen dat je de hele dag aan het bedenken bent wat je had kunnen of willen doen met als gevolg dat je eindeloos door social media scrollt (wat overigens ook niet bevorderlijk is voor je gemoedstoestand!).
 • De feestdagen gaan, net zoals iedere andere dag, ook weer voorbij.
 • Zoek afleiding: ga iets doen wat jij heel leuk vindt! Ga dat project doen dat al tijden op je lijstje staat, doe iets creatiefs, verdiep je in leuke diy’s, ga iets bakken, lees een boek of doe een challenge of online cursus.
 • Probeer dagelijks even naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Dit zal je mentaal ook goed doen.
 • Praat erover met mensen die jou begrijpen, zoals in de JongPIT Community op Facebook.
 • Geef aan wat je nodig hebt, wat je verwacht en wat je prettig vindt. Misschien ga je er vanuit dat anderen dat wel weten, maar vaak is dat niet zo. Spreek uit waar je behoefte aan hebt.
 • Kijk niet de hele dag door op social media; vind je het lastig om telkens maar blije families en koppels te zien op social media? Bescherm jezelf hier dan voor. Stel een tijdslimiet op je Instagram of Facebook app zodat je niet de hele dag bezig bent met het geluksgevoel van anderen.
 • Praat erover met mensen die dicht bij je staan; het is niet altijd makkelijk om te praten over dingen die je lastig vindt, maar juist op deze manier wordt het voor je omgeving ook makkelijker om goed op jouw situatie in te spelen.
 • Luister de podcast van Ziek de Podcast over feestdagen.

Tips voor naasten om eenzaamheid tijdens de feestdagen voor ons te beperken

Heb jij zelf geen chronische aandoening, beperking of psychische klachten maar mensen die dicht bij je staan wel? Het kan best lastig zijn om daar goed mee om te gaan, want hoe weet je wat iemand kan of wil, of waar hij of zij op zit te wachten? Onderstaande tips kunnen je helpen om de feestdagen voor iemand met een chronische aandoening minder eenzaam te maken. Jouw

 • Stuur een kaartje, bloemetje, kleinigheidje of wat lekkers: het is misschien niet mogelijk om bij ons langs te komen of om samen iets te doen. Maar iets liefs door de brievenbus is áltijd welkom. Het is een fijn gebaar dat iemand aan je denkt en dat is soms alles wat je nodig hebt.
 • Vraag af en toe eens hoe het écht gaat; oprechte interesse is zo enorm fijn. Zeker in tijden dat het niet zo lekker gaat en wanneer je je eenzaam voelt.
 • Denk met ons mee: door alles wat er speelt en waar we last van hebben kan het lastig zijn om helder na te denken en met mogelijkheden of oplossingen te komen.  Het kan daarom prettig zijn als je met ons meedenkt. Zie jij mogelijkheden? Deel ze met ons!
 • Vul niets voor ons in maar vraag waar we ons prettig bij voelen, wat we willen en wat haalbaar is.
 • Stel je verwachtingen van ons bij en oefen niet te veel druk uit als het gaat om een kerstdiner of familiebezoek. Het is niet dat we niet willen maar dat we het niet kunnen. Verwachtingen richting ons en bepaalde druk kan het lastiger maken om onze grenzen in acht te nemen.

Eenzaamheid tijdens de feestdagen: Maak het zo leuk als mogelijk

Wij van JongPIT weten dat de feestdagen niet altijd zo’n feest zijn. Daarom hopen we oprecht dat bovenstaande tips je helpen om van de feestdagen iets leuks te maken, óók als je alleen bent. Neem de regie in eigen handen en maak het zo leuk mogelijk. Maak gebruik van de online mogelijkheden, breng je huis in de kerstsferen, neem initiatief en blijf vooral heel dicht bij jezelf.

Heb jij nog aanvullende tips? Laat ze achter in een reactie! Niets fijner dan elkaar mogen inspireren en helpen vanuit eigen ervaring. Schroom dus niet om een reactie achter te laten onder deze blog!

Nog even verder lezen?

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content