Dringende oproep aan Tweede Kamer voor inclusief onderwijs

Vandaag heeft JongPIT, het platform voor én door jongeren met een chronische aandoening, samen met FNO en Defence for Children de petitie ‘Inclusief onderwijs: van uitzondering naar regel’ overhandigd aan de Tweede Kamer. In aanloop naar het debat over de evaluatie van het passend onderwijs roepen wij de overheid op om inclusief onderwijs voor álle kinderen en jongeren mogelijk te maken. Voor te veel kinderen en jongeren is dit nog niet het geval, waardoor zij noodgedwongen thuis zitten of niet het juiste onderwijs genieten.

De petitie wordt ondersteund door onder meer het Nederlands Centrum Onderwijs & Jeugdzorg, Oudervereniging Balans, Ouders & Onderwijs, het Gehandicapte Kind en Ieder(in).

Inclusief onderwijs hard nodig

Vijf jaar na de invoering van het passend onderwijs wordt de roep om inclusief onderwijs steeds luider. Niet alleen van kinderen, jongeren en ouders, maar ook van de scholen zelf. In toenemende mate sluiten ook gemeenten en instellingen op het terrein van jeugdhulp, gezondheidszorg, opvang, participatie- en achterstandenbeleid zich aan. Voor nog te veel kinderen en jongeren kan de school geen passend onderwijs bieden, waardoor zij noodgedwongen thuis zitten, op het speciaal onderwijs op een te laag niveau les krijgen of geen passende ondersteuning krijgen op hun reguliere school.

Het huidige wet- en regelgeving is bovendien niet in lijn met het recht van ieder kind op onderwijs in een inclusief onderwijssysteem. De initiatiefnemers roepen daarom op de evaluatie van het passend onderwijs aan te grijpen om nu echt werk te maken van onderwijs waarin ieder kind welkom is.

Femke van Zoggel roept de Kamer op dit moment aan te grijpen om aan de slag te gaan met inclusief onderwijs:

“Wij verzoeken de Tweede Kamer een duidelijke keuze te maken voor inclusief onderwijs en te denken in oplossingen. Het is essentieel om nu de randvoorwaarden op orde te krijgen zodat het onderwijsveld, ouders én jongeren aan de slag kunnen met inclusief onderwijs. Het is onacceptabel dat er in Nederland nog kinderen en jongeren zijn die geen passend onderwijs krijgen en daarom noodgedwongen thuis zitten of niet de juiste educatie krijgen.”

Aan de slag met 5 actiepunten

De initiatiefnemers roepen de overheid op aan de slag te gaan met vijf concrete actiepunten.

  1. Maak in nauwe samenwerking met jongeren en het onderwijs een ambitieuze routekaart naar inclusief onderwijs.
  2. Waardeer en evalueer inclusief onderwijs in het toetsingskader van de Inspectie van het Onderwijs.
  3. Zet in op professionalisering van de onderwijsmedewerkers en stimuleer scholen die aan de slag willen.
  4. Maak verbreding van onderwijsondersteuning mogelijk.
  5. Werk nauw samen met leerlingen bij het vormgeven van nieuw beleid en vernieuwingen op
    school. Op deze manier is inclusief niet alleen een stip aan de horizon, maar ook een realiteit
    voor álle kinderen en jongeren die in Nederland opgroeien.

Inclusief Onderwijs Maand

De petitieaanbieding maakt onderdeel uit van de Inclusief Onderwijs Maand. In deze maand bundelt JongPIT de krachten met FNO en Defence for Children en roept de overheid op van inclusief onderwijs de regel te maken.

Van 21 oktober tot 16 november worden filmpjes, verhalen en artikelen gedeeld. Kinderen en jongeren, maar ook bestuurders, beleidsmakers, docenten, zorgcoördinatoren en andere partijen delen hun ervaringen met inclusief onderwijs. Bekijk het op de Inclusief Onderwijs Maand pagina.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Scroll naar top Skip to content