Corona is een extra beperking als je jong bent en een beperking hebt

Waar wil je over lezen?

Corona is een extra beperking als je jong bent en een beperking hebt

onderzoek jongeren beperking corona

Door veel jongeren met een chronische aandoening of beperking wordt de corona crisis als extra beperking ervaren. Dit blijkt uit het rapport ‘Jongeren met een beperking na corona’, dit rapport is tot stand gekomen na een onderzoek van Youngworks in opdracht van vereniging gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In dit nieuwsbericht worden de belangrijkste punten uit het rapport besproken. Tevens kun je verder in het bericht het rapport inzien en/of downloaden als PDF.

Corona is een extra beperking als je jong bent en een beperking hebt

Luister naar wat jongeren daarover te zeggen hebben:

 • Het houden van 1,5 meter afstand, dat voelt dubbel afstandelijk omdat ik blind ben
 • Mijn kleine hechte vriendenkring is uitgedund.
 • Er was extreem veel ruzie in de woongroep. We zaten ook 24/7 op elkaar. We mochten weinig de deur uit en er was een avondklok.
 • Ik hoop dat mijn omgeving begrijpt dat ik moeite heb met de versoepelingen.
 • Ik wil gewoon het liefst af en toe even praten met mijn mentor. Over school, maar ook over mezelf en wat me bezighoudt.
 • Online les volgen was eigenlijk heel erg chill voor mij. De lesuren waren gehalveerd. Hierdoor kon ik mijn energie veel beter verdelen.

Dit zijn enkele van de vele sprekende citaten uit het rapport ‘Jongeren met een beperking na Corona’. In het nieuws is regelmatig aandacht voor de impact van de corona-periode op jongeren. De stem van jongeren met een beperking horen we jammer genoeg niet zo vaak. VGN heeft daarom in samenwerking met Ieder(in) en JongPIT aan Youngworks gevraagd om te onderzoeken wat de ervaringen van jongeren met een beperking zijn in de corona-periode.

Dit onderzoek geeft jongeren met een beperking een duidelijke stem. Zij vertellen over hun (extra) beperkingen, hun angsten, negatieve èn positieve gevolgen van de Corona-periode. Wat kunnen we van hun ervaringen leren over het onderwijs, sociale contacten, het wonen, werken of dagbesteding?

Jongeren met een beperking hebben als gevolg van de corona-periode behoefte aan:

 1. zekerheid en ‘een stem’
 2. contact met vrienden en leeftijdsgenoten
 3. contact met lotgenoten
 4. duidelijkheid
 5. coaching en maatwerk
 6. mogelijkheden en een vooruitziende blik
 7. verandering en niet persé terug naar ´normaal´

Na de zomer gaat VGN graag verder in gesprek met de jongeren met een beperking, samen met beleidsmakers, met onderwijs- en met zorgpartijen. Dit doen we om ècht naar hen te luisteren en om ervoor te zorgen dat we leren van wat zij vertellen.

Wil je meer weten over wat jongeren met een beperking te zeggen hebben over wat corona voor hen betekent? Lees het hele onderzoek [PDF], neem contact op met Willemijn Verhave van de VGN (wverhave@vgn.nl, 06-42588519) of, beter nog, praat er zelf eens over met een jongere in je buurt.

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje, of bericht op ons Facebook:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en GooglePrivacy PolicyenServicevoorwaarden toepassen.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top Skip to content