Het effect van gezonde voeding bij een chronische aandoening + 6 Tips

Waar wil je over lezen?

Het effect van gezonde voeding bij een chronische aandoening + 6 Tips

gezonde voeding chronische aandoening

Er zijn verschillende mensen met een chronische aandoening die veel baat hebben bij een gezonde leefstijl. Op zich is het niet vreemd: tegenwoordig is er veel bewerkte en ongezonde voeding te koop die niet gunstig is voor de gezondheid. Als je al een zwakkere gezondheid hebt, kan de verkeerde voeding een negatief effect hebben. We delen graag meer informatie over het hebben van een chronische aandoening en gezonde voeding.

Het effect van gezonde voeding bij een chronische aandoening

Een gezonde leefstijl kan voor iedereen gunstig zijn, gezond eten is nou eenmaal beter voor je. Alleen voor mensen met een chronische aandoening is het veranderen van het eetpatroon een wanhopige actie zijn om toch meer uit het leven te kunnen halen en minder last te hebben van klachten. Vaak ervaren mensen dat dit een positief effect heeft, en dat is in principe ook niet vreemd. Hoe beter jij je lichaam voedt, hoe beter je lichaam kan functioneren.

Een aantal voordelen van gezond eten:

  • Het kan verlichting geven bij pijnklachten;
  • Bij vermoeidheid kan het bijdrage aan meer energie;
  • Maag- en darmklachten kunnen worden verminderd door gezond te eten;
  • Psychisch zul je lekkerder in je vel komen te zitten;
  • Je hebt minder last van energie pieken en dalen omdat je bloedsuikerspiegel meer in balans blijft;

Het verschil tussen een gezonde leefstijl en een dieet

Ik heb het bewust over een gezonde leefstijl en niet over diëten. Een gezonde leefstijl is namelijk iets wat je je leven lang kunt volhouden. Een nieuwe manier van eten die in het teken staat van je gezondheid. Een dieet daarentegen is dit niet: dit is vaak een verandering van je eetpatroon voor korte tijd, veelal gericht op afvallen. Het volhouden van een dieet is vaak moeilijk omdat de veranderingen abnormaal zijn en soms staat het zelfs in teken van producten waar je niet je leven lang gebruik van gaat maken, zoals shakes bijvoorbeeld.

Een gezonde leefstijl, wat houdt dat in?

In tegenstelling tot een dieet is een gezonde leefstijl – als je het goed aanpakt – wél iets wat je je leven lang kunt volhouden. Je gaat namelijk een nieuwe standaard creëren als het om eten gaat. Bepaalde dingen laat je weg, vervang je of voeg je juist toe.
De focus ligt voornamelijk op verse, biologische voeding zoals voldoende groenten en fruit, aangevuld met ‘rijk’ eten. Anders gezegd, eten dat vol zit met voedingsstoffen en waar je lichaam echt wat aan heeft.

Dingen die worden vermeden zijn veelal geraffineerde suiker en synthetische suiker, bewerkte voeding, e-nummers en kant-en-klaar maaltijden. Deze voedingsmiddelen hebben veelal een chemische bewerking gehad en zitten vol met stoffen die niet goed zijn voor het lichaam en dus klachten kunnen veroorzaken.

Voeding en chronische aandoening

Als je vaak geraffineerde suiker eet of bewerkte producten vol met e-nummers of weinig voedingsstoffen, krijg je veel stoffen binnen waar je lichaam weinig mee kan en mist het de voedingsstoffen die het nodig heeft.

Je kunt je wellicht voorstellen dat hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe beter je lichaam kan functioneren. Er zijn veel mensen met een chronische aandoening die baat hebben bij een gezonde leefstijl. Doordat er meer voeding gegeten wordt waar het lichaam echt wat aan heeft kan het zijn dat je energieker bent, minder pijn hebt of lekkerder in je vel zit. Je krijgt door gezond te eten de juiste voedingsstoffen binnen waar je lichaam echt wat aan heeft waardoor het ook beter kan functioneren.

Als je veel medicatie gebruikt kan het zijn dat je lichaam sneller verzuurd raakt. Dit wil zeggen dat het reinigingssysteem van het lichaam moeite heeft om alle chemische stoffen af te voeren waardoor ze opgehoopt worden in het lichaam. Dit kan veel klachten geven.

gezonde voeding chronische aandoening

6 Praktische tips:

We hebben een aantal praktische tips voor je om het creëren van een gezonde leefstijl wat makkelijker te maken.

1. Voedingsintolerantie/ -allergie

Het kan erg gunstig zijn om te laten checken of je een intolerantie of allergie hebt voor bepaalde producten. Op deze manier krijg je voor jezelf helder wat je beter kunt vermijden.

2. Doe het stap voor stap

Om je nieuwe, gezonde levensstijl vol te kunnen houden kan het gunstig zijn om dit stap voor stap aan te pakken. Begin bijvoorbeeld met het verminderen van geraffineerde suiker, als je hier je draai in gevonden hebt begin je met het volgende. Dit kan helpen om het rustig aan op te bouwen waardoor je het ook beter kunt volhouden.

3. Lees etiketten

Het is misschien erg logisch, maar ga etiketten lezen. Alleen op deze manier kom je te weten wat er nou precies in een product zit (let vooral eens op de suikers en e-nummers) en weet je ook wat je beter kunt laten staan.

4. Zoek makkelijke gerechten

Koken met een chronische aandoening kan lastig zijn. Daarom raad ik je aan om een aantal makkelijke, gezonde recepten uit te zoeken zodat je én gezond kunt eten, én niet te lang in de keuken hoeft te staan.

5. Test of je lichaam verzuurd is

Je kunt met een handige teststrips controleren hoe verzuurd jouw lichaam is. Aan de hand daarvan kun je – als dat nodig is – meer aandacht richten op het ontzuren van het lichaam.

6. Houd vol

Het belangrijkste punt is om vol te houden. Onthoud dat dit bijdraagt aan je gezondheid zodat je weet waar je het voor doet. In het begin kan het lastig zijn, maar als je eenmaal gaat ervaren wat het je oplevert wordt het steeds makkelijker om er mee door te gaan. Daarnaast raak je uiteindelijk gewend aan je nieuwe manier van eten en kost het geen moeite meer.

Een investering in je gezondheid

Het wil niet direct zeggen dat gezonde voeding je beter maakt, je pijn weghaalt of je vermoeidheid laaat verdwijnen. Wel is het logisch dat je op deze manier goed bezig bent met je gezondheid en kan het op lange termijn zorgen voor prettige voordelen. Ook gezond eten is een onderdeel van goed voor jezelf zorgen. En het kan absoluut geen kwaad om eens te ontdekken of jij je hierdoor beter voelt.

Heb jij ervaring met een gezonde leefstijl en een chronische aandoening? Merk jij dat dit effect heeft?

Lees ook:

Op de hoogte blijven? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter.

Hulp nodig? Stuur ons een appje of mailtje.

Kom in contact met jongeren zoals jij!

Wil jij graag in contact komen met lotgenoten zodat je ervaringen kunt uitwisselen, tips kunt delen en herkenbare verhalen kunt lezen en dat allemaal in een groep met jongeren die jou écht begrijpen? Meld je aan voor de JongPIT Community op Facebook!
Scroll naar top
Skip to content